Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κυβερνήσεις ζητάνε από την Google διαγραφή αναρτήσεων...



Φυσικά ζήτησε και η Ελλάδα και ικανοποιήθηκε πλήρως!!!

Τον Απρίλιο του 2010 η Google αποφάσισε να δημοσιοποιεί δύο φορές το χρόνο τις «ενοχλήσεις» που δέχεται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και αφορούν είτε το περιεχόμενο που διακινεί είτε τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των χρηστών. Ενα χρόνο και κάτι μετά, οι ... κρατικές παρεμβάσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν (για τα μάτια του κόσμου), αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν επικίνδυνα.


Το δεύτερο εξάμηνο του 2010 (Ιούνιος - Δεκέμβριος) η εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια αντιμετώπισε τις παρεμβάσεις 26 αναπτυγμένων χωρών (αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την ίδια την Google), που ζητούσαν να αποκαλυφθούν προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Ιντερνετ. Συνολικά τα αιτήματα των κυβερνήσεων ή των αστυνομικών τους αρχών ξεπερνούν τα 14.000 το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Πρωταθλήτρια χώρα είναι η Αμερική. «Ενόχλησε» την Google περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα πέρυσι καθώς υπέβαλε 4.601 αιτήματα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 28%. Μη φανταστείτε ότι η Google αντιστάθηκε. Ικανοποίησε, όπως η ίδια λέει, τα αμερικανικά κυβερνητικά αιτήματα στο 94%. Δεν έδειξε την ίδια επιμέλεια στις βρετανικές «οχλήσεις», καθώς ικανοποίησε το 72% των αιτημάτων. Συγκεκριμένα, η Βρετανία ζήτησε 1.162 φορές προσωπικά δεδομένα χρηστών και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας, πίσω από την Αμερική, τη Βραζιλία και την Ινδία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα το συγκεκριμένο εξάμηνο δεν ενόχλησε ούτε μία φορά την εταιρεία.

Η Βραζιλία φιγουράρει πρώτη στη λίστα με τις περισσότερες εντολές (263 τον αριθμό) αφαίρεσης περιεχομένου. Ακολουθούν κατά σειρά: Ν. Κορέα, Γερμανία, Λιβύη και Ινδία. Ανάλογες εντολές έχουν στείλει και έξι αμερικανικά δικαστήρια, ζητώντας να αφαιρεθούν 1.110 επίμαχα κομμάτια που δυσφημούσαν συγκεκριμένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Η Google ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία, που τιτλοφορεί «Λίστα Διαφάνειας», θέλοντας να τονίσει την κρατική λογοκρισία στο Διαδίκτυο. «Δεχόμαστε ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από το εσωτερικό της Ευρώπης για να αφαιρούμε μέρος του περιεχομένου που διακινούμε. Κι όχι μόνον εμείς αλλά κι άλλες ιντερνετικές εταιρείες» τόνισε στον «Γκάρντιαν» ο Γουίλιαμ Ετσικσον, επικεφαλής περιεχομένου της Google σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική.

Ανέφερε ότι οι σελίδες της Google είναι απαγορευμένες (ή μερικώς απαγορευμένες) σε 25 χώρες του πλανήτη. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ανέδειξαν το πρόβλημα της διαδικτυακής λογοκρισίας, αλλά, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, εταιρείες όπως η Google έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για να σταματήσουν αυτό που τείνει να γίνει... μόδα.

Και μη νομίζετε ότι η δική μας κυβέρνηση δεν έπραξε το ίδιο. Σύμφωνα με την Google, η ελληνική κυβέρνηση «ενόχλησε» για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ζητώντας περίπου 10 φορές να αφαιρεθεί περιεχόμενο από τις σελίδες της. Και ικανοποιήθηκε 100%...

5 σχόλια:

  1. Εξαρτάται από το περιεχόμενο ,το κείμενο αλλά και την πρόθεση που έχει όταν κάποιος δημοσιεύει στο διαδίκτυο ένα κείμενο.
    Δεν έχουν όλοι καλές προθέσεις ,ούτε σκοπό την ενημέρωση.
    Τι γίνεται όταν συγκεκριμένες αναρτήσεις ως δημοσίευση αλλά και ως περιεχόμενο, συγκροτούν αντικειμενικά προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης κάποιου?
    Είναι σωστό να βρίζει και να κακολογεί κάποιος διαταραγμένος και να θίγει την ανθρώπινη αξία χωρίς να υπάρχει μηχανισμός προστασίας και αφαίρεσης αυτών των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων?
    Είναι σωστό να προωθούν και να εκμεταλλεύονται κάποιοι ένα μέσο όπως το διαδίκτυο για εγκληματικές πράξεις όπως η παιδεραστία κλπ ?

    Φυσικά οι ίδιοι οι χρήστες της πληροφορίας αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την ουσιαστική χρήση του διαδικτύου ως ελεύθερο ενημερωτικό μέσο θα πρέπει να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα. Ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι χρήστες και η χρήση ενός πραγματικά δημοκρατικού και ελεύθερου μέσου ενημέρωσης και διάχυσης της πληροφορίας όπως είναι το διαδύκτιο..

    Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο ειδικά όταν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα τρίτων *ή προσβάλλεται η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψη και η αξία του ανθρώπου, καθώς μια ηλεκτρονική σελίδα μπορεί να αναγνωσθεί, τόσο στην χώρα από όπου ξεκίνησε το όποιο δημοσίευμα όσο και στο εξωτερικό.
    Όταν συγκεκριμένες αναρτήσεις ως δημοσίευση αλλά και ως περιεχόμενο, συγκροτούν αντικειμενικά προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης κάποιου θα είναι καλό για όλους μας να σταματούν και να μην αναπαράγονται.
    Προσωπικά θεωρώ ότι όταν ένα σίτε ή μπλόγκ σέβεται τους αναγνώστες του προσέχει ιδιαιτέρα αυτούς τους κανόνες.
    Έτσι ξεχωρίζουν οι έγκυροι ιστιοχώροι από τα junk site. Εκεί βρίσκεται η διαφορά οι πρώτοι σέβονται τον χρήστη – αναγνώστη τους ενώ οι δεύτεροι απλά χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό μέσο (ιδιαίτερα ...com )για “ασυλία” στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

    Άρα εξαρτάται από εμάς ως χρήστες αλλά και φυσικά από τους διαχειριστές των σίτε και λιγότερο από τις μηχανές αναζήτησης να προστατεύσουμε το χώρο μας. Προϋπόθεση να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον αναγνώστη - χρήστη.

    *Τα προσωπικά δεδομένα στην Ελλάδα προστατεύονται από το Νόμο 2472/1997, (όπως αυτός μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με νεότερους Νόμους) και από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ να συμφωνήσω μαζί σου σε όλα! Και για την τιμή και την υπόληψη κάποιου, και για τις συκοφαντίες που δεν μπορεί να αντικρούσει κάποιος, και για τα προσωπικά δεδομένα και για τα εγκλήματα της παιδεραστίας κτλ. Αλλά προφανώς όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν το έγκλημα. Όμως όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εκεί το ζήτημα, αλλά στις πολιτικές πρακτικές! Το ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο μας και το ελεύθερο διαδίκτυο δεν γίνεται θέμα. Όταν όμως οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να παρέμβουν, και να ζητήσουν από την Google να κατεβάσει αναρτήσεις κτλ., τότε παίζουν το δικό τους παιχνίδι, και δεν ενδιαφέρονται ούτε για την παιδεραστία, ούτε για την εγκληματικότητα (γι' αυτά είπαμε, υπάρχει νομοθεσία... σε βρίσκουν όποτε θελήσουν!!!), ούτε για την τιμή και την υπόληψη κάποιου, αλλά για την κυβερνητική τους προπαγάνδα! Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα για τις πολιτικές πρακτικές των κυβερνήσεων οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν πολιτικό παιχνίδι υπέρ ή κατά ή και προπαγάνδα. Ας αναπτύξουμε λοιπόν όλοι κοινές καλές πρακτικές (οι οποίες επίσης υπάρχουν ως κανόνες του διαδικτύου ) αλλά που επίσης δεν εφαρμόζονται από όλους του διαχειριστές. Ας μην δίνουμε το πάτημα να περιορίσουν την ελευθερία του διαδικτύου. Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον απλό χρήστη του διαδικτύου που θίγεται να ξεκινήσει αγωγές ποινικές και αστικές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο (.com) ώστε να εφαρμοστεί η Νομοθεσία. Το κενό Νόμου κάποια στιγμή θα καλυφθεί το πώς και το πόσο θα είναι παρεμβατικού τύπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους χρήστες και από τους διαχειριστές των σιτε και των μπλόγκ .Ούτως ή άλλος τα junk site αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα όλων μας και την απόλυτη δικαιολογία για τα πονηρά νομοθετήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΚΛΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (βρισκεται πάντα αναρτημένο πριν τα σχόλια σε κάποιο ελληνικό μπλογκ ούτε καν σιτε)
    ......

    "ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
    Είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος για τα σχόλια...ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα για τους κακοπροαίρετους και τους κολλημένους....μια-δύο φορές την ημέρα ένας από τους διαχειριστές θα τα ελέγχει και θα τα αναρτά.

    Όποιος θέλει να παίξει η να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να στήσει ένα ιστολόγιο και να το κάνει...ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΔΩ! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aλλο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌ επίσης ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΚΛΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ αναρτημένο επίσης σε ελληνικό μπλόγκ..

    "Leave comment

    Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

    Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.

    Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της "πηγής" των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

    Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ