Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Αφαιρείται το δικαίωμα της εξέτασης μαρτύρων σε μια δίκη!

Καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών και πολιτικών δικών
Η μαρτυρική κατάθεση θα γίνεται μόνο εγγράφως και θα επικυρώνεται σε συμβολαιογράφο




Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ της δήθεν επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας στα δικαστήρια, τουλάχιστον για τις αστικές και πολιτικές δίκες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα καταργείται η μαρτυρική κατάθεση ενός μάρτυρα. Η μαρτυρική κατάθεση θα είναι έγγραφη, θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο και θα κοστίζει ένα σεβαστό ποσό! Με τον τρόπο αυτόν όμως, ουσιαστικά καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας μιας δίκης, καθώς ο οποιοσδήποτε πολίτης, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει μια οποιαδήποτε δίκη, όπως είναι συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένο! Η εξέταση μαρτύρων δια ζώσης, θα μπορεί να γίνει μόνο αν ο δικαστής κρίνει αναγκαία την φυσική παρουσία του μάρτυρα!
            Μπορεί μεν να υπάρχει ζήτημα επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας των δικών, κυρίως στα αστικά και πολιτικά δικαστήρια, καθώς ο όγκος της ύλης είναι πια τεράστιος, όμως ουσιαστικά καταργείται ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, να μπορούν να παρακολουθήσουν δημόσια μια οποιαδήποτε δίκη.
            «Η διαδικασία που όλοι μας γνωρίζουμε σε ένα δικαστήριο, ότι προσέρχεται ένας μάρτυρας, καταθέτει και είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία τα οποία λαμβάνει υπόψη του ένας δικαστής για να καταλήξει σε μια απόφαση, αυτή η διαδικασία βαίνει προς κατάργηση», λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, και επισημαίνει: «πρόκειται για μια σημαντική τροποποίηση και θα αλλάξει όλη τη μορφή των δικών όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρακτικά δηλαδή, δεν θα υπάρχουν μάρτυρες στο ακροατήριο και αν κάποιος θέλει να προσκομίσει μαρτυρική κατάθεση, αυτό θα γίνεται εγγράφως. Με μια ένορκη βεβαίωση η οποία θα γίνεται ενώπιο συμβολαιογράφου και η οποία θα κοστίζει ένα σημαντικό ποσό».
            Η τροποποίηση αυτή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προωθείται από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και έχει κατατεθεί μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, όπου αναμένεται να πάρει ημερομηνία συζήτησης και ψήφισης. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά και Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα έχουν αντιδράσει διαμαρτυρόμενοι στην απίστευτη αυτή διάταξη, η οποία ουσιαστικά καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα μιας δίκης.

Ο δημόσιος χαρακτήρας μιας δίκης
            Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος τονίζει: «Πέραν του κόστους το οποίο στη σημερινή εποχή πρέπει να το μετρήσουμε για έναν πολίτη που θέλει να εξυπηρετήσει την υπόθεσή του και με μαρτυρική κατάθεση, θίγονται και βασικά συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Μια από τις βασικές διατάξεις του Συντάγματος, όσον αφορά τη διαδικασία στα δικαστήρια, είναι η δημοσιότητα της δίκης. Είναι υποχρεωτικό η δίκη να γίνεται δημόσια, να μπορεί δηλαδή ο κάθε ένας από μας να μπορεί να παρακολουθήσει μια δίκη. Αυτό διασφαλίζει πάρα πολύ πράγματα, όσον αφορά την δικαστική διαδικασία.
Εάν λοιπόν πρακτικά καταργήσουμε τη δημοσιότητα της δίκης, γιατί αν δεν υπάρχει μαρτυρική κατάθεση δεν καταλαβαίνω ποια θα είναι η δημοσιότητα που θα υπάρχει σε μια δικαστηριακή διαδικασία, τότε θίγουμε ένα από τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική, ότι προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία της δίκης, είμαστε διατεθειμένοι να καταργήσουμε βασικά συνταγματικά δικαιώματα τα οποία κατοχυρωμένα στο βασικό μας νομοθετικό κείμενο, στο Σύνταγμά μας.»
Διευκρινίζεται ότι η τροποποίηση της κατάργησης των μαρτύρων από μια αστική και πολιτική δίκη, θα ισχύει μόνο για τα αστικά και πολιτικά δικαστήρια και όχι για τα ποινικά. Τουλάχιστον προς το παρόν!
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες επιτάχυνσης της διαδικασίας ενώπιων των δικαστηρίων», επισημαίνει ο κ. Πούλιος: «Θεωρούμε όμως ότι ένα ακόμα κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, καταρρεύσει κάτω από την υποτιθέμενη ανάγκη της επιτάχυνσης γενικά της Δικαιοσύνης, η οποία πράγματι έχει προβλήματα ως προς το θέμα αυτό στην Ελλάδα. Αλλά το να καταργούμε συνταγματικά δικαιώματα για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, το οποίο είναι και αμφίβολο αν θα επιταχυνθεί, νομίζουμε ότι είναι λάθος δρόμος. Και δεν μπορεί να είναι επιλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.»

«Μια δίκη, σύμφωνα με τον νομικό μας πολιτισμό και όσα νομοθετικά κείμενα υπάρχουν μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρέπει να είναι δημόσια. Πρέπει κάθε ένας πολίτης να μπορεί να μπει μέσα σε μια δικαστική αίθουσα και να την παρακολουθήσει και αυτό εξασφαλίζει πάρα πολλά πράγματα», καταλήγει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ