Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ


Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι το πολιτικό μέλλον της χώρας

«Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, οποιοσδήποτε πολιτικός να πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Είναι σαν να αφαιρεί από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα, η συντριπτική του πλειοψηφία, να εκφράζεται πολιτικά».


ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, ο πρόεδρος του κόμματος «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» κ. Γιάννης Δημαράς, συνοδευόμενος από τον ανεξάρτητο βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου καθώς και τον πρώην βουλευτή Φθιώτιδας κ. Γιάννη Βαθειά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Να θυμίσουμε εδώ, ότι, τόσο ο κ. Δημαράς όσο και ο κ. Οικονόμου, διαγράφηκαν με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, διαρκούσης της ψηφοφορίας του Μνημονίου.
Η επίσκεψη των στελεχών του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» στη Δράμα, έγινε στα πλαίσια της περιοδείας του σε πόλεις της Μακεδονίας. Ήδη πριν από τη Δράμα, είχαν επισκεφθεί την Χαλκιδική, τα Μουδανιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κτλ.
Στη σύντομη εισήγησή του προς τους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους πολίτες, ο κ. Δημαράς τόνισε ότι: «Έχει  ξεκινήσει ένας πολύ δύσκολος, αλλά ωραίος αγώνας, για να οργανωθεί όσο καλύτερα αυτή η προσπάθεια μέχρι την τελική της μορφή στη στελέχωση, που έχει οριστεί να γίνει στο Συνέδριο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο».

Ποιοτικότερη δημοκρατία
Η φράση «ποιοτικότερη δημοκρατία», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως από τις σημαντικότερες που είπε ο κ. Δημαράς, αλλά και ως στόχος του κινήματος του «Πανελληνίου Άρματος Πολιτών». Και αυτό φάνηκε αμέσως, από την πρώτη ερώτηση που του απηύθυνε ο «Πρωινός Τύπος», για το πώς βλέπει την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές. Θα είναι πολυκομματική ή μήπως το σχήμα του δικομματισμού κυριαρχήσει και πάλι; Ο κ. Δημαράς απάντησε:
[Η εκτίμηση που έχω και όπως καταγράφεται σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει τελευταία, αλλά και με τις εκτιμήσεις των απλών πολιτών, είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πολυκομματική και δεν θα δώσει τη δυνατότητα, σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα, να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Και κατά την γνώμη μου, αν αυτό συμβεί, θα είναι ένα ακόμη βήμα για μια καλύτερη και ποιοτικότερη δημοκρατία.]

Γιάννης Βαθειάς, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου

Μείωση των βουλευτών από 300 σε 200
Στη δεύτερη ερώτηση που τέθηκε από τον «Πρωινό Τύπο», για το αν συμφωνεί σχετικά με τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, ο κ. Δημαράς απάντησε:
[Εάν πρόκειται για μια μείωση, η οποία εξοικονομεί κάποια χρήματα, αστεία για την υπόθεση, τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Το σοβαρό θέμα είναι, αν η πολιτεία και οι θεσμοί για να λειτουργήσουν και αντιπροσωπευτικά όσον αφορά τους νομούς αλλά και την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, γιατί η δουλειά του βουλευτή δεν είναι μόνο αν θα συμμετέχει σε μια επιτροπή ή στην Ολομέλεια, αλλά εκπροσωπεί τη χώρα σε διάφορες επιτροπές που υπάρχουν, εάν οι 200, τότε να γίνουν 200.
Εγώ να σας πω, μια φορά αστειευόμενος, και επειδή θεωρώ λαϊκίστικο να γίνουν 200, εγώ σας λέω να γίνουν 50! Το θέμα δεν είναι ποιος θα πλειοδοτήσει ή θα μειοδοτήσει στην προκειμένη περίπτωση, αλλά αν η μείωση του αριθμού των βουλευτών εξυπηρετεί την ίδια την πατρίδα για το λόγο για τον οποίο υπάρχουν.
Στην αρχαία Αθήνα, να σας θυμίσω, ότι σε έναν πληθυσμό 300.000 ανθρώπων, οι συμμετέχοντες στη Βουλή της Αγοράς ήταν 500. Θα μου πείτε δεν είναι ίδιες οι στιγμές, οι ιστορικές συγκρίσεις. Αλλά αν πρόκειται να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, να γίνει με όλα τα κόμματα. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη και με επιχειρήματα για να δούμε αν οι 300 πρέπει να μείνουν 300 και συμβολικά, ή πρέπει να πάμε στους 200!
Παρεμβαίνοντας εδώ ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου σημείωσε: «Ή να πούμε ότι, οι γόνοι δεν πολιτεύονται! Και να κλείσουμε και στους 30 – 40 βουλευτές, αλλά όχι οι γόνοι! Να δούμε τα πολιτικά άντερα του καθενός… Γιατί έχουμε φλομώσει στην υποκρισία, και γυρίζουμε τα αυτοκίνητα, αλλά έχουμε καμιά εικοσαριά άλλα!»
Συνεχίζοντας ο κ. Δημαράς επισημαίνει: Άκουγα σε ένα ραδιόφωνο, όχι μόνο υποκριτικά, όχι μόνο συκοφαντικά, όχι μόνο δόλια αλλά και ύποπτα εθνικά, έλεγε ότι οι Έλληνες βουλευτές παίρνουν ένα αυτοκίνητο από τη Βουλή των Ελλήνων και τους πληρώνει και τη βενζίνη και όλα αυτά. Πρώτα απ’ όλα, κανένας από μας, όσοι χρησιμοποιούμε το βουλευτικό αυτοκίνητο, που είναι κρατικό αυτοκίνητο, δεν είναι δικό μας, δεν μας το έχουν δώσει για να το πάρουμε σπίτι μας. Αν αύριο το πρωί δεν είμαστε βουλευτές μένει στη Βουλή των Ελλήνων και θα το πάρει ο επόμενος. Είναι δηλαδή κρατικό εργαλείο! Ούτε ένα σεντς δεν έχει δώσει η Βουλή των Ελλήνων για τη χρησιμοποίηση των αυτοκινήτων. Απορώ πώς είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα. Δεν είναι δυνατόν! Και τα λένε έτσι, ατάκτως ερριμμένα. Κανένας σήμερα δεν μπορεί να ελέγχει κανέναν!]

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: [Εάν το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών», περάσει στη Βουλή μετά τις εκλογές που θα γίνουν, ήδη το κατεστημένο θα έχει αλλάξει. Εμείς δεν είμαστε παιδιά οικογενειών πολιτικών. Και ούτε τα πρόσωπα τα οποία είναι μαζί μας είναι πολιτικά κομματικά στελέχη τα οποία έχουν θέσει ως όρο ύπαρξη την επιβεβαίωσή τους να γίνουν βουλευτές.]

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ για τη μείωση των βουλευτών: [Ή να πούμε ότι, οι γόνοι δεν πολιτεύονται! Και να κλείσουμε και στους 30 – 40 βουλευτές, αλλά όχι οι γόνοι! Να δούμε τα πολιτικά άντερα του καθενός… Γιατί έχουμε φλομώσει στην υποκρισία και γυρίζουμε τα αυτοκίνητα, αλλά έχουμε καμιά εικοσαριά άλλα!]


Η ψηφοφορία και το μεσοπρόθεσμο
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 151 ή με 180 βουλευτές:
[Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές. Είμαστε έτοιμοι για πιθανή ανάγκη που εμείς θεωρούμε ότι θα είναι ποιοτική βελτίωση της Αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, για συνεργασία προκειμένου να διοικηθεί η χώρα. Πώς θα μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία: μόνο επί τη βάσει αρχών και δεσμεύσεων οι οποίες θα προϋπάρξουν των εκλογών. Τότε θα συζητήσουμε, και θα συζητήσουμε με άξονα αναφοράς και μόνο ενδιαφέρον μας την πατρίδα και πώς θα πάει μπροστά η χώρα.
Εκτιμώ ότι όπως φαίνεται, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και επομένως να χρειαστούν συνεργασίες, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Η Δημοκρατία έχει πάντα λύσεις, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Επομένως, αυτό το οποίο προϊδεάζεται ή εικάζεται, είναι δύο τινά τα οποία μπορούν να συμβούν και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα έρθει και ένα δεύτερο Μνημόνιο, τουλάχιστον όπως έχει ανακοινωθεί εμμέσως και αμέσως! Το δεύτερο Μνημόνιο για να περάσει από τη Βουλή, θα χρειαστεί ή 151 ή 180 βουλευτές. Το 151 ήδη έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικό από ανθρώπους οι οποίοι διακόνευσαν και ως επιστημονικοί συνεργάτες στη Βουλή. Το δεύτερο θέμα είναι ότι, πριν αναλάβει ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, έλεγε ότι για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο θα έπρεπε να ψηφιστεί από τους 181. Το Σύνταγμα αναφέρει στο άρθρο 35, ότι πρέπει να είναι ενισχυμένη η πλειοψηφία για τέτοιου είδους αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, δέχθηκε την πολιτική πρόταση, η οποία λέει ότι το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να περάσει και με 151 βουλευτές. Άλλαξε γνώμη δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα! Προχθές, άλλη παρέμβασή του και εκτίμησή του σε σχέση με το Μνημόνιο, ήταν ότι θα πρέπει, όταν έρθει το δεύτερο Μνημόνιο, αυτό να ψηφιστεί με 180 βουλευτές! Θα αποδειχθεί τότε, αν αποφασίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να πάνε σε 180 ή 151 (περί αυτού πρόκειται), ή ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν συναποφασίσει και συνεργαστεί για το 180 που σημαίνει ότι θα αναλάβουν και την υποχρέωση, την ηθική και την πολιτική την επόμενη μέρα να αποτελέσουν συγκυβέρνηση, κάτι που έγινε και δοκιμάστηκε ήδη άσχετα αν απέτυχε, ή το 180 που δεν θα ψηφιστεί από τη Ν.Δ., θα είναι ουσιαστικά μια επιθυμία να μην το ψηφίσει η Βουλή για να διαλυθεί και να πάμε σε εκλογές. Έτσι έχουν τα πράγματα.]

Ολιγαρχία και συνεργασίες
Αναφερόμενος στο ζήτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο κ. Δημαράς επεσήμανε ότι «η νέα πολιτική κουλτούρα είναι οι συνεργασίες». Συγκεκριμένα τόνισε:
[Είναι η εποχή και η στιγμή, που η νέα πολιτική κουλτούρα που αρχίζει να ανατέλλει και να υπάρχει στη χώρα, είναι οι συνεργασίες. Διότι, αν θεωρηθεί ότι είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και δημοκρατία ουσιαστικά, ο εκλογικός νόμος που θα επιτρέψει σε ένα κόμμα με 35% να ελέγχει απολύτως το νομοθετικό έργο να έχει την Εκτελεστική εξουσία και να διορίζει την Εκτελεστική, εγώ το θεωρώ ολιγαρχία! Άρα ποιο είναι το χρησιμότερο ποιοτικά, πολιτικά και ουσιαστικά, ιστορικά και ηθικά; Να υπάρξουν συνεργασίες! Και γιατί να μην υπάρξουν; (…)
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, οποιοσδήποτε πολιτικός να πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Είναι σαν να αφαιρεί από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα, η συντριπτική του πλειοψηφία, να εκφράζεται πολιτικά. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί αν το 35%, 37% ή 40% εκλέγει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, το 60% πώς θα εκφράζεται; Αφού μπορούν να περνάνε όποιο νομοθέτημα θέλουν. Πώς είναι δυνατόν στην Περιφέρεια της Αττικής για παράδειγμα, το 24%  των συμμετεχόντων, με 50% αποχή, δηλαδή το 12% της συμμετοχής, να έχει 60 περιφερειακούς συμβούλους; Αυτό είναι δημοκρατία; Δεν είναι! Αυτό σας λέω. Η ποιότητα της δημοκρατίας και η εξέλιξή της, εξαρτάται απολύτως από συνεργασίες που πρέπει να προκύψουν στο μέλλον. Αν ο ελληνικός λαός δεν θέλει, σεβαστή η απόφασή του. Το μόνο όμως που θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε, είναι ότι αυτός ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές, είναι ο χειρότερος νόμος που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Ο οποίος προβλέπει ότι υπάρχει πιθανότητα και με το 35% το πρώτο κόμμα συν τις 50 έδρες που παίρνει από τη στιγμή που βγαίνει, να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το δεχόμαστε; Εκεί είναι το ερώτημα! Αν δεν πάμε σε απλή αναλογική, τότε θα βυθίζεται η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία περισσότερο στην ολιγαρχία. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία!]

«Δεν θα διαγράφεται κανείς στο Άρμα Πολιτών»
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» και το επικείμενο συνέδριό του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Δημαράς μίλησε για τις διαγραφές:
[Στο δικό μας πολιτικό χώρο, στη δική μας πολιτική κίνηση, στο κόμμα μας, και έχουμε συμφωνήσει όλοι σ’ αυτό, αυτός ο οποίος θα διαφοροποιείται με μια οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση, το πρώτο, δεν θα διαγράφεται! Αυτό είναι πολιτική απόφαση. Αλλιώς δεν θα έχει κανένα νόημα, να γίνει μια από τα ίδια! Ούτε θα αποπέμπεται! Κανένας δεν μπορεί να μας διαγράψει από τη ζωή, κι από την αγωνία μας για την κοινωνία και την πατρίδα. Κι όποιος νομίζει ότι μπορεί να το κάνει, είναι αργά νυχτωμένος. Η δε απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να μας θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαρκούσης της ψηφοφορίας, αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Ενώ διαρκούσε η ψηφοφορία ανακοινώθηκε η διαγραφή μας! Και οι λόγοι είναι εύλογοι. Παραβίασε και το άρθρο του Συντάγματος το οποίο λέει, ότι, κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία του βουλευτή και ψηφίζει σύμφωνα με την συνείδησή του. Ποιος μπορεί λοιπόν να τον διαγράψει και ποιος διαγράφει εντέλει ποιον! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είναι θέμα ποιοτικής αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτό θα βοηθηθεί και με έναν νέο εκλογικό νόμο που θα υπάρξει, αλλά και με την προθυμία και αποφασιστικότητα, την τίμια όμως στάση των κομμάτων που θα στείλει ο ελληνικός λαός στη Βουλή με συμφωνία που θα έχει γίνει σε πέντε βασικές αρχές, να συνεργαστούν. Και αν τύχει και συνεργαστούμε, εμείς τουλάχιστον δεν θέλουμε να έχουμε, υπουργό να μας εκπροσωπεί. Να μας βοηθήσουμε την πατρίδα και την κυβέρνηση να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι δέσμευση την οποία έχουμε πει. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται και να διακρίνεται για το ήθος της.]
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ