Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ένα χρόνο μετά… Μια πυρκαγιά… και ένα γραφειοκρατικό παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών!

ΠΕΡΑΣΕ ένας ολόκληρος χρόνος, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανοιχτή αποθήκη ελαστικών της «Δ. Καραγιαννίδης & ΣΙΑ ΟΕ», στην βιομηχανική περιοχή Δράμας. Για δέκα περίπου μέρες, δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπαθούσαν να κατασβήσουν τη φωτιά αλλά ήταν αδύνατον να γίνει. Τα υλικά των ελαστικών είναι τέτοια, τα οποία κρατούν τη φωτιά ζωντανή, με αποτέλεσμα η μόλυνση του αέρα να είναι πέρα για πέρα εμφανής.

M Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει συχνά στη δημοσιότητα η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η φωτιά σιγοκαίει ακόμα κάτω από την επιχωμάτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι, η επιχωμάτωση που έγινε στην προσπάθεια των αρχών να κατασβήσουν την πυρκαγιά, δεν επετεύχθη! Σε πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύματα της Οικολογικής Κίνησης μέσω της εφημερίδας «Καλημέρα κυρα-Γη», γίνεται γνωστό ότι, σε πολλά σημεία της επιχωμάτωσης υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στην επιχωμάτωση, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ακόμα καπνοί από την καύση που συνεχίζεται ένα χρόνο τώρα από τα ελαστικά.
M Και το σημαντικό είναι ότι δεν το διαπιστώνει μόνο η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ούτε τίποτα περιθωριακοί τύποι μανιακοί με το περιβάλλον. Το λέει σε επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας, σε επιστολή του προς τη Δ/νση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σ’ αυτή την επιστολή – έκθεση:
M «Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε σημείο της έκτασης, όπου βρίσκονται επικαλυμμένα με χώμα και με τσιμέντο καμένα ελαστικά, υπήρχαν ρωγμές στην επιχωμάτωση από τις οποίες εκπέμπονταν καυσαέρια, μάλλον από υπόγεια καύση ελαστικών. Στη συνέχεια, μετά από συνεννόηση με τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας, έγινε επιχωμάτωση των εν λόγων ρωγμών, με αποτέλεσμα την παύση της εκπομπής των καυσαερίων. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι περιμετρικά του σημείο αυτού υπήρχαν και άλλες ρωγμές στην επιχωμάτωση, από τις οποίες είναι πιθανόν στο μέλλον να υπάρξει παρόμοια εκπομπή καυσαερίων».
M Και η υπηρεσία διαπιστώνει: «Μέχρι σήμερα, 11 μήνες μετά την πυρκαγιά, δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης της έκτασης και ότι η περιοχή πρέπει να αποκατασταθεί, προκειμένου να προληφθεί η παραπέρα ρύπανση του εδάφους, των υπογείων υδροφορέων και της ατμόσφαιρας…» κτλ., κτλ.!
M Γιατί άραγε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι; Γιατί αυτή η Πολιτεία, δεν έχει αναπτυγμένη την αίσθηση της ευθύνης! Γιατί έχει δημιουργήσει τόσες υπηρεσίες, ώστε μέσω της γραφειοκρατίας μεταθέτει το ζήτημα από τη μια υπηρεσία στην άλλη, αφήνοντας έτσι τον χρόνο να κυλήσει χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό έργο. Και φτάνουν όλοι στο σημείο, να αναλώνονται στην σύνταξη και αποστολή εγγράφων και αποστολών, με διατάξεις από ‘δω κι από κει, ώστε τελικά να χαθεί το παιχνίδι!  Όταν μια Πολιτεία δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της και χάνεται στο παιχνίδι της γραφειοκρατίας, τότε σίγουρα δεν μπορεί να φροντίσει και αυτούς που αποτελούν την ίδια την Πολιτεία: τους πολίτες της!
M Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του εγκλήματος που έχει συντελεστεί, των καμένων ελαστικών, είναι ότι μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα πόρισμα, για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά αυτή! Αν έγινε από φυσικά ή τεχνητά δόλια μέσα. Αν έχει κάποιος την ευθύνη γι’ αυτό. Αν υπήρξε αμέλεια του ιδιοκτήτη της εταιρείας ή όχι. Αν υπήρξε αμέλεια των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και αν η διαδικασία που πήρε την άδεια η εταιρεία ήταν νόμιμες ή όχι! Αν η όλη κατάσταση αφέθηκε απλώς στην τύχη της!
M Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους; Γιατί οι αιρετοί άρχοντες του νομού Δράμας μεταθέτουν το ζήτημα από τον Άννα στον Καϊάφα; Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα το πόρισμα για το τι πραγματικά συνέβη και ποιος έχει ηθικές και ποινικές ευθύνες; Τι θα γίνει με την αποκατάσταση του χώρου και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς;
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ