Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Γρηγόρης και ο Πέτρος Παπαεμμανουήλ για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

Ο Γρηγόρης και ο Πέτρος Παπαεμμανουήλ και η Βυζαντινή Χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας» συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου σε μια συναυλία με τίτλο «ο Βυζαντινός Παπαδιαμάντης».
Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 9 μμ στην Παλιά Μουσική (περιοχή Ιμαρέτ).

Λίγα λόγια για τη συναυλία…


            Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου είναι αφιερωμένο στη μουσική του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στα τραγούδια του Θεού, στα κείμενά του.  Γιορτάζει και τιμά μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα 100 χρόνια από τον θάνατο του.
            Τα επτά σημεία, οι επτά τόποι του Φεστιβάλ θα υποδεχτούν συνθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, ηθοποιούς.
            Όλοι θα κρατούν στην αγκαλιά τους ένα μπουκέτο, ένα κείμενο από τον κήπο του κυρ-Αλέξανδρου. Κάθε δημιουργός μαζί με το προσωπικό του έργο, θα φέρει, θα παρουσιάσει στη γιορτή το δώρο του. Με τον τρόπο που αγαπά. Θα το ξεδιπλώσει, θα το απλώσει και θα το προσφέρει στο κοινό.
          Έναν αιώνα μετά το θάνατο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου, του ταπεινού ασκητή των γραμμάτων, ο Παπαδιαμάντιος λόγος συνεχίζει να συναρπάζει. Τον κάθε έναν και την καθεμιά από εμάς για διαφορετικό λόγο…
          Η ψαλτική οικογένεια νιώθει ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του, καθώς ήταν και ο ίδιος του ψάλτης. Φιλακόλουθος και φιλόμουσος. Και είχε προσεγγίσει τις ιερές μελωδίες με τρόπο μυσταγωγικό-υπερβατικό, καθώς αρμόζει στα «θεία γράμματα», όπως συνήθιζε να αποκαλεί τα υμνολογικά κείμενα.
          Οι πολλές μαρτυρίες για την ενεργή συμμετοχή του στη λατρευτική πράξη της εκκλησίας και οι περιγραφές για την εμφανή μεταρσίωσή του καθώς ψαλμωδούσε, δείχνουν τη βιωματική σχέση που είχε αναπτύξει με τα εκκλησιαστικά μελωδήματα και αποτελούν πυξίδα για όλους τους μεταγενέστερους και νεότερους μύστες της ψαλτικής τέχνης.
 Αυτήν τη σχέση του Παπαδιαμάντη με
 την υμνολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας θα κοινωνήσουν με τις μελωδικές φωνές τους οι αδελφοί Γρηγόρης και Πέτρος Παπαεμμανουήλ με τον έμπειρο και καταξιωμένο σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο Βυζαντινό Χορό « Οι Δομέστικοι της Δράμας», σε όσους παραβρεθούν στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου 2011 στις 9 μμ στον όμορφο και ιδιαίτερο χώρο της «Παλιάς Μουσικής» στην περιοχή του Ιμαρέτ στην πόλη της Καβάλας.     

« ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»
 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Ιδρύθηκε το 1996 από τουs αδελφούs Πέτρο και Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και αριθμεί 50 μέλη. Στα 15 χρόνια παρουσίαs του στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 150 επίσημεs εμφανίσεις σε Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Καρδίτσα, Σκιάθο, Λουτράκι κ.α)   και εξωτερικό (Κων/πολη, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Πολωνία) και εκτόs από την αγάπη των ακροατών απέσπασε ύψιστεs τιμητικέs διακρίσειs ( 1η θέση και χρυσό μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στην Πολωνία το 2006, 1η θέση και χρυσό μετάλλιο στον 9ο πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών, Αθήνα 1999, χρυσό μετάλλιο Α΄ τάξεωs Αποστόλου Παύλου Ιεράς Μητροπόλεωs Βεροίαs, Βέροια 2000, χρυσό μετάλλιο Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού, Κων/πολη 2001 κ.α.)
Επίσηs, εμφανίστηκε στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε (ΝΕΤ –Πάσχα 2000 και 2002, ΕΤ3 Πάσχα 2001 και 2003 κ.α) και συμμετείχε στα CD των χοραρχών τηs «Καλώs ανταμωθήκαμε», «Χριστόs Πάσχων… Χριστόs Ανέστη» και τα «Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα».
Από το 2000 καθιέρωσε το θεσμό τηs συνάντησηs των βυζαντινών χορωδιών Δράμαs. Ακόμη, σε πανηγυρικέs εκδηλώσειs, έχει τιμήσει τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε Λεωνίδα Αστέρη (2006) και τουs Άρχοντεs Πρωτοψάλτεs της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως Χαρίλαο Ταλιαδώρο (1998), Αθανάσιο Καραμάνη (2000), τον μακαριστό Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο (2002), και τον Μανώλη Χατζημάρκο (2004).       Ιστορικέs ήταν, τέλοs, οι εμφανίσειs τηs χορωδίαs στην Κων/πολη (2001), στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο (2006 και 2007). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ