Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο Γιάννης Δημαράς για τη διαπλοκή στα ΜΜΕ


ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ από την ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης, τόσο με την εξουσία όσο και με επιχειρηματίες. Τα όσα είπα, απεικονίζουν μια πραγματικότητα:

M [Και για να πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα που αφορά και τους δημοσιογράφους. Όλα αυτά τα κανάλια, είναι σωστό να εκπέμπουν χωρίς προηγουμένως η πολιτεία, ως οφείλει και έχει καθήκον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους διεθνείς κανονισμούς να τακτοποιήσει τη νομιμότητα των συχνοτήτων; Είναι χρήσιμα τα κανάλια να υπάρχουν. Να λειτουργούν όμως νόμιμα και με ένα τρόπο διαφανή. Διότι διαφορετικά, γίνονται εργαλεία ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν μόνο για τις πολιτικές και κοινωνικές τους επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Αυτό το έχω ζήσει ως δημοσιογράφος και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
M ]Δεν θέλω να αναφερθώ ειδικότερα, αλλά ξέρετε επίσης ότι, όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί της χώρας εδώ και 25 χρόνια, το πρώτο πράγμα που έκαναν, και είπαν και ισχυρίστηκαν και κατηγόρησαν, ήταν η διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης, εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, με επιχειρηματίες οι οποίες έπαιρναν τις δημόσιες προμήθειες. Ας μείνουμε μέχρι εκεί γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και βεβαίως δεν φταίνε τα παιδιά τα οποία εργάζονται σ’ αυτούς τους χώρους. Είναι νέοι άνθρωποι, που ξεκινάνε ως τεχνικοί, ως μοντέρ, ως παραγωγοί, ως δημοσιογράφοι, ως καμεραμάν, έχει ένα πλήθος ειδικοτήτων η τηλεόραση, που έχει απορροφήσει το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία των νέων παιδιών, αλλά πρέπει να τα προστατέψει, με αρχές, κανόνες και νόμους που θα εφαρμοστούν. Και όχι όποιος έχει ένα κανάλι, επειδή έχει χρήματα, να έρχεται σε άμεση συναλλαγή με πολιτικά πρόσωπα που φιλοδοξούν, είτε στη Βουλή να μπουν είτε άλλου είδους επιδιώξεις να έχουν. Είναι ξεκάθαρο αυτό και το έχουμε καταλάβει πια.
M ]Η πρώτη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου όταν η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές πριν από 8 χρόνια, ήταν ότι θα βάλουμε τάξη και θα νομιμοποιήσουμε τις συχνότητες. Το μητρώο των συχνοτήτων ραδιοφώνου και τηλεόρασης θα είναι το πρώτο μας νομοθέτημα. Εξίμιση χρόνια ήταν στην κυβέρνηση. Αυτό το είχαμε υποσχεθεί κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ, για να το πω, από το 1981! Το 1989 πρωτοξεκίνησε αυτή η άναρχη λειτουργία των μέσων. Ο καθένας καταλάμβανε μια συχνότητα χωρίς κανένας να τον ελέγχει και σε ραδιόφωνα και σε τηλεοράσεις. Η πρώτη κουβέντα  που ακούστηκε τότε και συνδυάστηκε με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ότι θα πρέπει να μπει τάξη και να εφαρμοστούν κανονισμοί, να νομιμοποιηθούν οι συχνότητες. Δεν έγινε ποτέ.
M ]Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε ως πρωθυπουργός όταν είχε αρχίσει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του για ένα χάος που υπάρχει στις συχνότητες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ήλθε στην εξουσία, και πάλι για λόγους αντικειμενικούς δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, μίλησε κι εκείνος και είχε μιλήσει και πριν, μίλησε και ο συγχωρεμένος ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησαν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι πάντες, η κα Παπαρήγα επίσης και το ΚΚΕ, οι πάντες έχουν καταφερθεί εναντίον των συχνοτήτων, του γεγονότος δηλαδή ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει την ανάγκη αυτή, και ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτή η αλληλοαιχμαλωσία της λειτουργίας των μέσων με τους πολιτικούς που υπόσχονται να βάλουν τάξη, αλλά όταν έρχεται η ώρα να βάλουν τάξη, απειλούνται από τα μέσα για να μη βάλουν τάξη, κρατάει εδώ και 20 χρόνια! Πείτε μου λοιπόν, πώς πάει παρακάτω η δουλειά… και τι συμβαίνει!]
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ