Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η έξοδος από την κρίση

Του Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη
Νομάρχης Δράμας
τ. βουλευτής

Η Νέα Δημοκρατία συμπλήρωσε ήδη τριάντα πέντε (35) χρόνια σημαντικής θετικής προσφοράς στην πατρίδα μας. Η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Υπήρξε και συνεχίζει να είναι η παράταξη των μεγάλων στρατηγικών επιλογών που τοποθέτησαν τη χώρα μας στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών και καθόρισαν την αναπτυξιακή της προοπτική στο γεωπολιτικό χάρτη.

Είναι η παράταξη που απεχθάνεται τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, είναι η παράταξη των δύσκολων και υπεύθυνων αποφάσεων, είναι η παράταξη που τοποθετεί το εθνικό συμφέρον και το κοινό αγαθό υπεράνω του κομματικού συμφέροντος.

Όμως, παρά τη μεγάλη θετική προσφορά της στην πατρίδα και τους πολίτες, όπως ήταν φυσικό, έγιναν λάθη και ανεδείχθησαν αδυναμίες. Αδυναμίες που έγιναν εντονότερα ορατές εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης του διαδικτύου και της αλλαγής πολιτικής κουλτούρας, ιδίως των νέων. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα η παράταξη δείχνει να χάνει το βηματισμό της σε σχέση με την ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα η χώρα μας, παρά τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, έχει απολέσει σημαντικό έδαφος στο μερίδιο της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα να μένει πίσω σε επίπεδο διαβίωσης και να διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών και των περιφερειών.

Σήμερα, μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, ανοίγεται μία μοναδική ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να εξαλείψει τις αδυναμίες της και να επανακτήσει την πολιτική της κυριαρχία τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και για την προσέλκυση σε αυτό νέων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και την πατρίδα τους και που έχουν τη διάθεση της προσφοράς, αλλά λόγω των σημερινών συνθηκών αποφεύγουν να συμμετάσχουν στα κοινά.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει:

1) Να διαλυθούν όλες οι κομματικές οργανώσεις και να επανασυσταθούν με εγγραφή μελών από μηδενική βάση.

2) Η οργάνωση του κόμματος και των περιφερειακών οργανώσεων θα πρέπει να διέπεται από δημοκρατικές διαδικασίες και από τις αρχές της «μετα-επιχειρηματικής» διοίκησης, καθώς και την αρχή της δημιουργικής αξιοποίησης των συγκρούσεων.

3) Ο Πρόεδρος της παράταξης να εκλέγεται από τη βάση και όχι από το Συνέδριο.

4) Οι υποψήφιοι Βουλευτές να υποδεικνύονται από τα μέλη της παράταξης του κάθε Νομού.

5) Να επαναδιατυπωθούν οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει η παράταξη και να προταχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη την οποία ενστερνίζεται και πρεσβεύει. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παρουσιάσει στο λαό πειστικό και αποτελεσματικό κοινωνικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σημερινές και ιδίως στις επερχόμενες κοινωνικές ανακατατάξεις.

6) Στο πλαίσιο αυτό και μετά την παγίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας θα πρέπει να αναζητηθεί νέος τίτλος και έμβλημα, που να υποδηλώνουν το κοινωνικό πρόσωπο της παράταξης.

Στην αμέσως επόμενη φάση, η παράταξη θα πρέπει να πρωταγωνιστεί για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, ούτως ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός στην παγκόσμια σκηνή και οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει κατά την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος η παράταξη να προτείνει:

1) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό και όχι από τη Βουλή.

2) Τη μείωση των εκλεγομένων Βουλευτών της χώρας σε 150-200.

3) Το ασυμβίβαστο της βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας.

4) Υπουργοί – Υφυπουργοί – Γενικοί Γραμματείς – Πρόεδροι και Διοικητές Οργανισμών να έχουν κώλυμα εκλογής στις πρώτες εκλογές μετά τη λήξη της θητείας τους.

5) Να θεσπιστεί θέση μονίμου Υφυπουργού Εξωτερικών που θα προέρχεται από το Διπλωματικό Σώμα για μία δεκαετία.

6) Να καθιερωθεί θέση Αντιπροέδρου στην Κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας να μην ξεπερνά τους 12 Υπουργούς – 12 Υφυπουργούς και 24 Γενικούς Γραμματείς.

7) Υποψήφιοι Βουλευτές που δεν εκλέγονται να μη διορίζονται Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι ή Διοικητές Οργανισμών.

8) Να αναθεωρηθεί όλο το διοικητικό σύστημα της χώρας με:

α) Επαναπροσδιορισμό των ορίων όλων των εξουσιών: δικαστικής, νομοθετικής, εκτελεστικής.

β) Να καθιερωθεί ως τέταρτη εξουσία η Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση.

9) Να καθιερωθεί συνταγματικά η απλή αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα με πριμοδότηση των δύο πρώτων κομμάτων, με 20 και 10 έδρες αντίστοιχα.

10) Ο ελάχιστος καθαρός μισθός και η μικρότερη σύνταξη να μην είναι κατώτερη των 800 Ευρώ.

11) Κανένας μισθός στο Δημόσιο γενικά (Δημόσιο – Οργανισμοί – Ιδρύματα κ.λπ.) να μην είναι μεγαλύτερος από τη βουλευτική αποζημίωση και η αύξηση των αποδοχών να είναι ενιαία για όλους στο Δημόσιο.


6 σχόλια:

  1. Σε ποιόν τα λέει βαυτά.
    Δεν κοιτάζει το χάλι του...που δυέλυσε την ΝΔ στη Δράμα;
    Η ΝΔ θα ανέβει ψηλά με τις υποψήφιες που ...προωθούσε;
    Ας σταματήσει επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τ' όριο ηλικίας;
    Μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με Νομάρχες 80 χρόνων;
    Σε ποιά εποχή ζούμε;
    Κρίμα για την Δράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ευμοιρίδης είναι αυτό που είναι και δουλεύει με τον τρόπο που δουλεύει! Δουλευει τους πάντες γενικώς και ελέγχει το νομό! Όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία! Το ζήτημα είναι, τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, έτσι δεν είναι; Πώς εκλέγεται τόσα χρόνια ο Ευμοιρίδης; Είναι γιατί οι άλλοι υπακούν και κοιμούνται τον υπνο του δικαίου. Είναι γιατί, ακόμα και μέρος του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει τα δικά του παιχνίδια με τον Ευμοιρίδη! Αυτο που λέμε, ευμοιριδικό ΠΑΣΟΚ! Γιατί δηλαδή δεν ασχολείται κανένας μ' αυτούς τους τύπους και τις διάφορες συμφωνίες τους; Τόσα χρόνια, λέξη δεν έχω ακούσει, ανοικτά τουλάχιστον, κάποιος να μιλησει! Μόνο να τ' αρπάζουν ξέρουν! Βρε ουστ ολοι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:28
    Συμφωνώ μαζί σου!
    Όσοι τόλμησαν έφαγαν το κεφάλι τους, ενώ συμφωνούσε η πλειοψηφία μαζί τους, όταν έπρεπε δεν τους στήριξαν.
    Πιστεύω όμως ότι το τέλος έφτασε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. stathis...
    Τι έγινε, φίλε μου!
    Γιατί αφαίρεσες το σχόλιό σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ