Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Der Spiegel: «Φεουδαρχικοί δημοκράτες…»

ΜΕ ΜΙΑ διαφορετική ματιά κριτικάρει όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και με το τίτλο: «Φεουδαρχικοί δημοκράτες», αναφέρεται στις πρακτικές και τους λόγους που ώθησαν τη χώρα στην καταστροφή.

M Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι η αναμενόμενη προσωρινή αποκλιμάκωση της κρίσης απλά δίνει λίγο χρόνο στους Ευρωπαίους ηγέτες, που όμως «δεν θα μπορέσουν να σώσουν την Ελλάδα. Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία. Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε. Οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».
M Τα κόμματα δούλευαν πάντοτε περισσότερο για ρουσφέτια, παρά για την πολιτική, όπως σημειώνεται. Όποιος μπορούσε να χαρίζει δημόσιο χρήμα, εξαγόραζε φίλους και ψηφοφόρους, που χρωστούσαν κάτι στο κόμμα - και συγχρόνως χρωστούσε στην οικογένεια, που τους εξουσίαζε.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι έτσι, δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας. Οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, τα ονόματα των υψηλά ισταμένων παραμένουν πάντα τα ίδια: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και ενδιαμέσως ο Μητσοτάκης. «Σε καμιά ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο», παρατηρεί ο αρθρογράφος.
M Επίσης, αναφέρεται ότι  ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συμμαζέψει όσα έκανε ο πατέρας του, που όταν κυβερνούσε ο κόσμος έβγαινε στη σύνταξη και δεν ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει πολύ. Τέλος, με επικριτικό τρόπο, το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα και κυρίως στο «ναυάγιο» της συναίνεσης.
M Κάποτε στην Ελλάδα, θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να μην περιμένουμε από τους ξένους να μας κάνουν κριτική. Όχι ότι έχουν άδικο, αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Η Ελλάδα παραμένει χρόνια τώρα μια φεουδαρχική δημοκρατία, μια οικογενειοκρατική δημοκρατία, ένα γραφειοκρατικό τέρας που δούλευε για τους ημετέρους. Και όλη η χώρα, πλην ελαχίστων, ήταν ημέτεροι! Και όσοι δεν ήταν ημέτεροι προσπαθούσαν να γίνουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν!
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ