Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γιατί ο καυγάς αλήθεια;

ΓΙΑΤΙ ο καυγάς αλήθεια; Επειδή ήρθε ένα βουλγαρικό παραδοσιακό συγκρότημα στη Δράμα να χορέψει; Χωρίς τα σύμβολά του και τις σημαίες του; Ή μήπως κυρίως επειδή αυτό έγινε στα «Ελευθέρια»;

M Κυρίως γι’ αυτό, φυσικά. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, έχουν τις καλύτερες των σχέσεων που είχαν ποτέ οι δύο γείτονες χώρες. Και είναι αλήθεια φυσικά, το έχει καταγράψει η Ιστορία αυτό, ότι η Ελλάδα έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τους Βουλγάρους και κυρίως φυσικά η Ανατολική Μακεδονία. Δράμα, Καβάλα, Σέρρες.
M Σήμερα, όλοι μας ευχόμαστε και ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, η Ιστορία δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά. Σήμερα η Βουλγαρία δείχνει να είναι μια διαφορετική χώρα από αυτήν που ήταν κάποτε. Αλλά φυσικά ποτέ δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον, σε μια ενδεχόμενη επανάληψη ενός Βαλκανικού Πολέμου! Ποιος ξέρει; Τα σύνορα αλλάζουν, οι διάφοροι γείτονες πάντα επιβουλεύονται εδάφη, όλοι έχουν κάτι στο μυαλό τους.
M Η Τουρκία έχει στο μυαλό της την επέκταση στα νησιά και στη Θράκη. Στη Βουλγαρία ακόμα υπάρχουν νοσταλγοί της μεγάλης Βουλγαρίας κι ακόμα κυκλοφορούν χάρτες με την Ανατολική Μακεδονία προσαρτημένη. Οι Σκοπιανοί ονειρεύονται τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Οι Αλβανοί ονειρεύονται την Ήπειρο και πάει λέγοντας!
M Γεγονός είναι επίσης ότι, στη Δράμα, οι περισσότερες οικογένειες έχουν και από έναν τουλάχιστον νεκρό να θρηνήσουν από τις μεγάλες σφαγές των Βουλγάρων. Το να αναμοχλεύουμε μνήμες ιστορικών γεγονότων δεν κρίνεται χρήσιμο σε οποιαδήποτε εποχή και δη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος μας!
M Κατά καιρούς και παλαιότερα, κατά την περίοδο των εκδηλώσεων μνήμης στους σφαγιασθέντες στη Δράμα και στο Δοξάτο, έχουν έρθει και έχουν παραστεί Βούλγαροι επίσημοι και ανεπίσημοι, είτε επίσημα είτε ημιεπίσημα και έχουν καταθέσει και στεφάνι και έχουν ζητήσει και συγγνώμη, όπως ο δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ παλαιότερα ο κ. Μοσκόφ. Δεν βλέπω το λόγο σήμερα, να γίνεται τόσος ντόρος και σαματάς για ένα παραδοσιακό συγκρότημα που ήρθε και χόρεψε στα «Ελευθέρια».
M Γιατί να μας ενοχλήσει τόσο πολύ αυτό; Προφανώς οι άνθρωποι γνώριζαν που θα ερχόντουσαν όταν τους κάλεσαν. Και αυτό αποτελεί τιμή που ήρθαν, που σημαίνει ότι έστω και σιωπηρά, έστω και προσωπικά όλοι αυτοί, αναγνωρίζουν το γεγονός ως έχει!
M Και δεν μας ενοχλεί, ότι εκατοντάδες Δραμινοί και όχι μόνο, καθημερινά πηγαίνουν και ψωνίζουν ακόμα και τρόφιμα από τη Βουλγαρία; Δεν μας ενοχλεί το ότι βγαίνει τόσο χρήμα καθημερινά έξω από τη χώρα; Είναι τόσα άλλα που θα πρέπει  να μας ενοχλήσουν. Αλήθεια, δεν είδα κανέναν απ’ όλους αυτούς που ξεσηκώθηκαν τώρα με το βουλγαρικό συγκρότημα, να βγάζουν δελτία Τύπου και να καταγγέλλουν τις καθημερινές προκλήσεις των Σκοπιανών και να το κάνουν θέμα. Πολλές φορές οι προκλήσεις αυτές περνούν απαρατήρητες. Ούτε είδα κανέναν να καταγγέλλει τα όσα φοβερά και τρομερά κάνουν οι Τούρκοι στην Θράκη. Και πόσα άλλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ