Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Περιμένοντας την χρεοκοπία!

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ περνούν οι μέρες, με κουβέντες στα καφενεία, στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, στις πλατείες, για μιαν αόριστη χρεοκοπία που ολοένα και πλησιάζει. Λόγοι επί λόγων, λόγια στα λόγια, άλλοτε χωρίς ουσία, άλλοτε να τορπιλίζουν την καθημερινότητα, άλλοτε να βομβαρδίζουν το μυαλό μας. Όπως και νάχει, βάζουν δυναμίτιδα στα θεμέλια του κράτους και της κοινωνίας.

M Και πόσα δεν ακούσαμε ως Έλληνες, και πόσα δεν μας έσυραν οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» και συν-κοινοτικοί Ευρωπαίοι! «Καλοπερασάκηδες», «τεμπέληδες», «τους αξίζει», «λαμόγια», «κλέφτες» και άλλα ευτράπελα. Όχι για έναν, δύο, 100 Έλληνες, αλλά για το σύνολο ενός λαού! Πώς είναι δυνατόν να καθυβρίζεις έναν ολόκληρο λαό;
M Όμως κι αυτός ο ίδιος ο λαός, δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια για να διορθώσει τα του οίκου του! Αφέθηκε στο γλυκόφωνο τραγούδι των πολιτικών και κομματικών Σειρήνων και παρασύρθηκε στην πλαστή καλοζωία και τον εύκολο πλουτισμό! Μόνο που αυτός ο πλουτισμός ήταν ψεύτικος, κάλπικος. Έγινε με ξένο χρήμα. Έγινε με δάνεια που συσσωρεύονταν τόσα χρόνια το ένα πάνω στο άλλο!
M Και όλοι μαζί αφεθήκαμε στην παραζάλη του εύκολου πλουτισμού. Όχι όλοι φυσικά, αλλά ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που αστικοποιήθηκε και ξεχάστηκε υπό τους ήχους της εύκολης ζωής. Της έγχρωμης τηλεόρασης, του πρώτου και του δεύτερου αυτοκινήτου, της πρώτης κύριας κατοικίας και της άλλης του εξοχικού, το καλό κινητό τηλέφωνο, το λάπτοπ και η πλούσια χρήση της τεχνολογίας για να στέλνουμε μηνύματα στο twitter και στο facebοοκ, και η ευκολία του να πληρώνουμε λογαριασμούς που δημιουργούσαμε χωρίς λόγο.
M Έτσι, θυσία στο βωμό της κατανάλωσης και της υπερ-κατανάλωσης! Και αιφνιδίως όλα τέλειωσαν. Σώθηκε το χρήμα, περίσσεψαν τα απούλητα προϊόντα, μπούκωσαν οι λογαριασμοί και τα δάνεια. Οι Έλληνες είχαν μάθει να αγοράσουν ακριβά, να πουλάνε ακριβά κι όποιος αντέξει! Αδιαφόρησαν για το χρήμα, το θεώρησαν απλώς ένα μέσον για πραγματοποίηση των ονείρων τους και όχι ένα μέσον επιβίωσης, όπως το έχουν άλλοι!
M Και ξαφνικά τελείωσαν το παραμύθι και το όνειρο! Ο εύκολος πλουτισμός εύκολα ξοδεύεται. Οι εύκολοι λογαριασμοί δύσκολα πληρώνονται. Τα μεγάλα αυτοκίνητα δύσκολα συντηρούνται! Και ο επερχόμενος χειμώνας σίγουρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολος από άλλους!
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ