Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πυρηνικό σταθμό στα Κατεχόμενα ετοιμάζει η Άγκυρα!!!


Την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικού τύπου, στα κατεχόμενα της Κύπρου, περιλαμβάνει το γενικό σχέδιο της Άγκυρας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, αναφέρει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Hurriyet Daily News", επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου. Ο κ. Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι "θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Βόρεια Κύπρο πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου", πράγμα που "θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο "British Council" στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε "και από τις τουρκοκυπριακές αρχές".
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για "σχέδιο" επί του οποίου εργάζεται η Άγκυρα "εδώ και 2 - 3 χρόνια", "για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ