Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανάγκη συντήρησης και αναζωογόνησης των περιαστικών δασών της Δράμας

Η αναγκαιότητα συντήρησης είναι ολοφάνερη.

ΤΑ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Ανάγκη συντήρησης και αναζωογόνησης
Δασάρχης Δράμας: «Δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις»

ΕΝΑ ΑΠΟ τα θέματα που συχνά εμφανίζονται τους θερινούς μήνες του χρόνου, είναι η συντήρηση και η αναζωογόνηση των περιαστικών δασών της πόλης της Δράμας και όχι μόνο. Λόγω της ζέστης, οι κάτοικοι της πόλης ξεχύνονται στα άλση που βρίσκονται τις παρυφές της πόλης προκειμένου να βρουν λίγη δροσιά ή ακόμα και να αθληθούν.
Από τα δάση και άλση της πόλης μας, αυτά που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, είναι αυτό του Κορυλόβου, της περιοχής του Κολυμβητηρίου αλλά και αυτό της Καλλιφύτου. Και κάθε χρόνο το ίδιο ζήτημα: ποιος έχει την ευθύνη και γιατί δεν συντηρούνται τα έργα που έγιναν πριν από 20 τουλάχιστον χρόνια σ’ αυτά;

Βρύση, μεν, αλλά σπασμένη και χωρίς σταγόνα νεράκι, στο κατακαλόκαιρο!

Την ευθύνη για τη συντήρηση όσων έργων έγιναν κάποτε στα περιαστικά δάση της πόλης και όχι μόνο, την έχει το Δασαρχείο Δράμας. Αυτό είχε κάνει και αυτά τα έργα, τα οποία σήμερα δυστυχώς έχουν καταστραφεί στην πλειοψηφία τους, λόγω ανυπαρξίας συντήρησης. Θα θυμάστε όλοι τους διάφορους ξύλινους φράκτες που κοσμούν το δάσος του Κορυλόβου, ή κάποια σκαλοπάτια που είχαν γίνει σε κάποια μονοπάτια, κάποιες βρύσες που είχαν τοποθετηθεί στο άλσος απέναντι από το νοσοκομείο και πίσω από το Κολυμβητήριο, κάποιες διακοσμητικές γεφυρούλες! Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα απ’ όλα αυτά! Και όσα παραμένουν, βρίσκονται σε κακό χάλι εξαιτίας της μη συντήρησής τους!
Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που αθλούνται κυρίως στο δασάκι του Κορυλόβου αλλά και στο άλσος πίσω από το Κολυμβητήριο. Τουλάχιστον στον Κορύλοβο υπάρχει μια βρύση στη μια άκρη του περιφερειακού δρόμου που ακόμα λειτουργεί. Στο άλσος του Κολυμβητηρίου, όπου τώρα το καλοκαίρι αθλούνται ακόμα και σύλλογοι γυμναστικής με μικρά παιδιά, δεν υπάρχει ούτε σταγόνα νερού! Κάποτε υπήρχε μια βρύση, αλλά έμεινε μια ταμπέλα σε ένα δέντρο: «Βρύση»! Μια μοναδική βρύση που υπάρχει, είναι σπασμένη και δεν λειτουργεί! Καιρός να επισκευαστεί.

Δασάρχης: «Δεν υπάρχουν πιστώσεις»
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τη Δασάρχη Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η οποία μας είπε κατ’ αρχάς, ότι, «τα περιαστικά δάση όσο και το αστικό πράσινο, προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία. Το δάσος του Κορυλόβου, το δάσος Καλλιφύτου και όλες αυτές οι περιοχές, διαχειρίζονται βάση εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών του Δασαρχείου. Σκοπός είναι η διατήρησή τους, η προστασία τους, τόσο για τον αναψυχικό ρόλο τους, όσο και τον προστατευτικό τους ρόλο. Όλα αυτά τα δάση, έχουν δημιουργηθεί στο ανάντι οικισμών και πόλεων και προστατεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν οξυγόνο στην πόλη, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, εξωραΐζουν το τοπίο και γενικά παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο».
Ρωτήσαμε την κα Δασάρχη γιατί δεν γίνεται συντήρηση των εξωραϊστικών και καλλωπιστικών έργων που είχαν γίνει κάποτε και η απάντηση ήταν τόσο απλή: «Γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι πιστώσεις, ούτε και το αντίστοιχο προσωπικό»! «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πιστώσεων», μας είπε η Δασάρχης Δράμας κα Κωνσταντινίδου. Υποσχέθηκε όμως, ότι, «όταν αυτά διευθετηθούν, θα προβούμε στη συντήρηση και σε όποιες επισκευές χρειάζονται».

Φωτισμός περιφερειακού
Αναφορικά με τον φωτισμό του περιφερειακού δρόμου Κορυλόβου, στον οποίο υπάρχουν ήδη αναμονές για κολώνες φωτισμού, η κα Δασάρχης μας απάντησε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει ζητηθεί κάποια άδεια για τοποθέτηση φωτισμού του περιφερειακού! Το Δασαρχείο Δράμας δεν είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το έργο, αλλά η αρμόδια αρχή που κατασκεύασε το δρόμο, δηλαδή η πρώην Νομαρχία Δράμας. Στην ουσία η σημερινή Αντιπεριφέρεια Δράμας. Από τη στιγμή όμως που έχει κατασκευαστεί ο δρόμος, ο φωτισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συνοδό έργο του δρόμου και δεν θα υπάρξει αντίρρηση από πλευράς Δασαρχείου Δράμας.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ