Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επιλεκτική χρεοκοπία… αλλά δεν θα πονέσει!

ΑΥΤΟ που όλοι λένε τόσο καιρό και οι κυβερνώντες μας το κρύβουν, ή προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του: η χρεοκοπία της χώρας! Αν θα είναι επιλεκτική ή όχι, αν θα είναι ήπια ή περισσότερο άγρια, αν θα είναι βάναυση ή μη, αν θα γυρίσουμε στη δραχμή ή θα παραμείνουμε στο ευρώ, αν έχουμε άλλη ισοτιμία ευρώ στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, αν, αν, αν…

M Τώρα μόλις, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρωθυπουργεύων… Ευάγγελος Βενιζέλος, επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά και με το μαλακό… για επιλεκτική χρεοκοπία! Αλλά όπως είπε, «δεν πρέπει να μας τρομάζει», σαν να λέει… δεν θα πονέσει και πολύ! Και φυσικά, προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας:
M «Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο αν εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος»!  Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν πρέπει να τρομάξω λίγο ή να τρομάξω πολύ!!!
M Σε περίπτωση που η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, τότε η Ελλάδα θα μπει σε νέους δρόμους! Προφανώς ακόμα δυσκολότερους, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε πια για ευνοϊκότερες θέσεις, κι αν λένε ό,τι θέλουν στο εσωτερικό της χώρας για να μην τρίζουν οι καρέκλες τους!
M Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο η Ελλάδα! Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ογκωδέστερο και χειρότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε όλοι εμείς μαζί! Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωζώνη ολόκληρη ταρακουνιέται συθέμελα, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη παραπαίουν από την πλαστή οικονομική σταθερότητα που είχαν … στο μυαλό τους και ότι όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδείχθηκε ότι είναι σαθρό!
M Σαθρό ήταν πάντα, απλά ήρθε η ώρα αυτό να γίνει γνωστό. Και από τη στιγμή που γίνεται γνωστό, τότε αρχίζει και η κατάρρευση!  Τώρα μόλις έχουν αρχίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών, να κάνουν λόγο για εκείνους τους τρεις νταβατζήδες ιδιωτικούς διαπλεκόμενους οίκους αξιολόγησης των οικονομιών των κρατών, ότι πρέπει να απαλλαγούν σύντομα απ’ αυτούς! Όμως προφανώς είναι αργά…
M Όταν όλοι μαζί έστηναν αυτό το παράλογο αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα, αυτόν τον άπληστο οικονομικό γίγαντα, προφανώς δεν φαντάστηκαν ότι θα μπορούσε να τους κατασπαράξει όλους μαζί! Τώρα βλέπουν ότι η κατάποση της μικρής Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας μαζί με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι απλώς θέμα χρόνου!
M Όταν έστηναν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην λέξη Ένωση. Τη θεώρησαν απλώς μια οικονομική και εμπορική ένωση. Αλλά Ένωση πάνω απ’ όλα, σημαίνει εμπιστοσύνη, συντροφικότητα, συμμαχικότητα, μπόλικη φιλία και αλληλοβοήθεια! Σ’ αυτή την Ένωση ο ένας κοιτάζει να βγάλει τα μάτια του άλλου και περισσότερο χρήμα (βλέπε Γερμανία!)
M  Τώρα πανικόβλητοι τρέχουν να προλάβουν. Παίζουν με τις μέρες και τις εβδομάδες, αλλά ξέρουν καλά ότι δεν τους παίρνει. Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης καταρρέει με πάταγο! Η Ελλάδα έτυχε να απλώς να είναι η φτωχότερη χώρα γι’ αυτό και καταρρέει πρώτη από αυτή την οικονομική ένωση του κοινού νομίσματος! Οι υπόλοιποι θ’ ακολουθήσουν!
M Και θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι, αν απλώς τη γλυτώσουμε με τεράστια ανεργία, με μισθούς τόσο χαμηλούς που ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα έχουμε, με ανέχεια, με μιζέρια, με άπειρη φτώχια, με αρκετή πείνα και πολύ χαμόγελο για να αντέξουμε! Οι καταστάσεις μπορούν  να γίνουν ακόμα χειρότερα! Η Ιστορία το έχει αποδείξει άλλωστε…
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ