Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σήμερα Πέμπτη 21/7 στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας


Η οικονομική κρίση στη χώρα μας  κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τις ανισορροπίες τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και βέβαια την αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να μπορούν να αντιδρούν σε γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες διαδραματίζονται σε μια κλίμακα που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Η ροή του χρήματος κατευθύνεται προς τα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς και προς μεγάλα οικονομικά κέντρα που έχουν τον απόλυτο έλεγχο και με τον τρόπο αυτό καθορίζουν τις τύχες εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, στερώντας τοπικές κοινωνίες από τη δυνατότητα για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
Υπάρχουν όμως μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης που έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία, που δίνουν απάντηση στην αδυναμία για τοπική οικονομική ανάπτυξη, μέσα από δίκτυα ή ενώσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος αλλά την αλληλεγγύη και την ευημερία όλων.
Τα τοπικά δίκτυα ανταλλαγών και αλληλεγγύης είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, γνώση και παραγωγικότητα προς όφελος των ίδιων των πολιτών και όχι κάποιων μακρινών πολυεθνικών που απομυζούν τον πλούτο μιας κοινωνίας. Το μέσον έκφρασης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών ενός τέτοιου δικτύου είναι οι τοπικές εναλλακτικές μονάδες ανταλλαγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ