Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών από Μoody’s

Σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα από αυτή του ελληνικού δημοσίου κατέταξε τέσσερις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Moody’s, δύο ημέρες μετά την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θεωρείται σπάνιο και ικανοποιητικό για την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος.


Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Eθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. 

Αντίθετα, στην ίδια κατάταξη με το δημόσιο κατέχουν πλέον οι αξιολογήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής. 

Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση για την ΕΤΕ σε Ba3 από Ba1, για την Eurobank σε Ba3 από Ba1, για την Alpha Bank σε Ba3 από Ba1 για την Πειραιώς σε Ba3 από Ba1 για την ATEbank σε B1 από Ba2 και για την Attica Bank σε B1 από Ba2.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι τράπεζες είναι οι κάτοικοι του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή ανταλλαγής χρέους. 

Επιπλέον, o οίκος αναφέρει ότι οι προκλήσεις της ρευστότητας και ποιότητας του ενεργητικού θα συνεχίσουν να υφίσταται για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, δεδομένης της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. 

Γκ. Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες είναι άτυχες
Ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι η Moody’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τις τράπεζες, ενώ μία μέρα πριν είχε υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ 100,3. 

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ευχόμασταν να μην ρίξουν τις τράπεζες κατά τρία σκαλοπάτια, αλλά μόνο δύο». 

Όπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά είναι άτυχες γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό δημόσιο, που δημιουργεί το πρόβλημα. 

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα Μαραθώνιο μπροστά της και πρέπει να φτιάξει το δημόσιο τομέα. 

Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μία προσωρινή λύση, αλλά μία πιο μόνιμη, καθώς οι αγορές βλέπουν μπροστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ