Τον τάφο του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, την ίδια περίοδο που ήταν υπ. Εξωτερικών με τον Παπανδρέου, επισκέφθηκε και κατέθεσε κλάδο ελαίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Μπορεί ο κλάδος ελαίας του Έλληνα πρωθυπουργού να είναι συμβολικός, παρ’ όλα αυτά, ως φαίνεται, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από κάτι τέτοια! Η χώρα, η οποία έχει μόνιμη τακτική να καταπατά οποιαδήποτε συμφωνία και συνθήκη, που κατέχει μέρος της Κύπρου, και ποτέ δεν ζήτησε έστω μια συγνώμη για κάτι από την Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει ποτέ φιλική προς την Ελλάδα! Ίσως κάποτε το χωνέψουμε…
● ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της 8ης Οκτωβρίου, αναδημοσίευσε η στήλη μια παλαιότερη δήλωση του νυν Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, για τον Γιώργο Παπανδρέου. Ας την δούμε ξανά σήμερα:
● «Κάνει ανιστόρητες και αδιέξοδες επιλογές. Για να κάνεις εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Είναι μια πολιτική η οποία, κατά την άποψή μου, θα μας οδηγήσει ακριβώς στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε. Δεν έχει τίποτα το πρωτότυπο».
(Θ. Πάγκαλος για Γ. Παπανδρέου, «Έθνος της Κυριακής», 19/11/2000)
● «…πρέπει να έχεις στοιχειώδης γνώσεις ιστορίας». Άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ή δεν έχει γνώσεις ιστορίας; Ή μήπως έχει, αλλά τον ενδιαφέρει απλώς να κάνει το δικό του παιχνίδι; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει τη δική του αντίληψη για τα εθνικά θέματα;
● Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, η Αθήνα γιόρτασε την απελευθέρωσή της. Στο λόφο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε τον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για μένα η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερη για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί η ιστορία το θέλησε να είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, εκείνος που σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, είχε την τιμή να υψώσει ξανά τη γαλανόλευκη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης».
● Φυσικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και μόνο το ΚΚΕ μπήκε στον κόπο να του θυμίσει την πραγματικότητα: «Όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944, στους δρόμους βρισκόταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Αυτοί ύψωσαν τη σημαία στην Ακρόπολη και όχι ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο τελευταίος ήρθε στην Ελλάδα έξι μέρες αργότερα, καθώς απουσίαζε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όταν ο λαός έχυνε το αίμα του…»
● Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: «Η αναφορά του πρωθυπουργού στον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου υπήρξε ατυχής. Πέραν όλων των άλλων, φανερώνει την προσωπική του διάθεση να αυτοπροσδιορίζεται ως συνεχιστής της δυναστείας των Παπανδρέου».
● Τώρα, για να πω την πάσα αλήθεια, η Ιστορία είναι ένα μάθημα δύσκολο! Πού να θυμάσαι ημερομηνίες, ποιος έκανε τι, ποιος πολέμησε που και ποιος έκανε τις Συνθήκες και γιατί έγιναν!
● ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΦΑΕ, μεγάλο λόγο μη λες, λέει ο σοφότατος λαός! Κουβέντες βγαλμένες από τη ζωή, από την πράξη, και κάποιοι επιμένουν να τις λένε, ξεχνώντας ότι αύριο – μεθαύριο μπορεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση.
● Ευρισκόμενος στο νομό Ηλείας μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο νομός από τις πυρκαγιές: «Δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή». Θα το θυμόμαστε, κύριε Χρυσοχοΐδη!
● Όπως επίσης μεγάλη κουβέντα είχε πει και ο Κώστας Καραμανλής, όταν έλεγε ότι θα κυβερνούσε «σεμνά και ταπεινά». Μόνο που σεμνά και ταπεινά δεν ήταν, αφού ως κυβέρνηση παρήγαγε 45 σκάνδαλα σε 54 μήνες! Τώρα, ο Παπανδρέου είχε πει το περίφημο: «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»! Πώς μπορεί να το εξηγήσει ο καθένας;
● Τόσο ο σοσιαλισμός, όσο και η βαρβαρότητα, έχουν ως λέξεις βαριές έννοιες. Κουβαλάνε ιστορικό βάρος πάνω τους. Περιμένουμε να δούμε, πώς άραγε θα τις …ερμηνεύσει στην πράξη το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου!
● Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ας μην ξεχνάμε, δεν είναι ένας πολιτικός που βγήκε από …παρθενογέννηση! Διετέλεσε πολλά χρόνια υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Όσο ήταν σημαίνον στέλεχος των κυβερνήσεων αυτών, ασκούσε συγκεκριμένες πολιτικές. Όταν η κυβέρνηση Σημίτη έχανε το τρένο της ανάπτυξης και ιδιωτικοποιούσε τα πάντα, ο Γ.Π. δεν έδειχνε τις δικές του διαφωνίες. Τι περίμενε να τις εκφράσει;
● Τώρα, φέρνει τον περίφημο Ασεμπίγιο, για να αναμορφώσει την Αθήνα. Πόσες φορές άραγε έγιναν προσπάθειες αναμόρφωσης αυτής της τερατώδους υδροκέφαλης πολιτείας; Και πόσες φορές ρίχτηκε η επαρχία και η ύπαιθρος της χώρας, προκειμένου να αλλάξει η Αθήνα; Αυτή τη φορά, άλλο ένα πυροτέχνημα ετοιμάζεται να σκάσει στον αέρα και θα την πληρώσει πάλι η επαρχία!
● ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΑ, πολύς λόγος «επαναστατικός» και ακόμα περισσότεροι … κόλακες για την κυβέρνηση του Γ.Π. «Επαναστατική πράξη» χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ρέππας… Για «αντιεξουσιαστές» στην εξουσία μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός! Κάποιος μας δουλεύει, κάποιος μας κάνει πλάκα και κάποιοι γλείφουν πατόκορφα τον ισχυρό πρωθυπουργό εν τη παντοδυναμία του!
● Κάποιοι λένε μεγάλες κουβέντες και κάποιοι προσδοκούν να καταλάβουν διάφορες θέσεις. Μπορεί να προκηρύχθηκε διαγωνισμός για θέσεις γραμματέων, όμως ήδη ορισμένες βουλευτάδες τις υποσχέθηκαν σε δικούς τους ανά τους νομούς! «Κάνε εσύ την αίτηση και θα την σπρώξω εγώ…» Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια, τι λέμε τώρα!
● Η μεγαλύτερη όμως από τις κουβέντες που ειπώθηκε ποτέ, είναι η αλλαγή τίτλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε Προστασία του Πολίτη! Εδώ κι αν πέσει το γέλιο της αρκούδας. Περιμένετε και θα δείτε, να ρίχνουν ξύλο, γροθιές, δακρυγόνα και χημικά τα ΜΑΤ της Ελληνικής Αστυνομίας για να προστατεύσουν τον Έλληνα Πολίτη!
● Οι πρώτες διαδηλώσεις δεν θ’ αργήσουν να έρθουν. Ο Δεκέμβριος είναι κοντά, και θα δούμε τι θα γίνει στην επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου! Εκεί να δούμε Προστασία του Πολίτη!
● Ο ΧΑΜΟΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, γίνεται στη Νέα Δημοκρατία για την εκλογή του νέου αρχηγού! Ούτε τα μέντιουμ και οι φλυτζανούδες θα μπορούσαν να προβλέψουν που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση. Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες καθημερινά, που δεν μπορείς να ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο!
● Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη στο «Έθνος»: «Ο κυριότερος λόγος για την ήττα δεν είναι άλλος παρά ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Καραμανλής διαχειρίστηκε την εξουσία», είπε. «Λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα».
● Έκανε λόγο ακόμα για «κλίκες» και «μικρές παρέες» μέσα στη Ν.Δ., οι οποίες, όπως είπε, αντιμετώπιζαν ως ανεπιθύμητους όσους προειδοποιούσαν για λάθη, παραλείψεις και αλαζονεία. «Η Ν.Δ. συνετρίβη επειδή έχασε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
● Να θυμίσουμε ότι, ο εν λόγω πρώην υπουργός, παύτηκε από σύμβουλος του Κ. Καραμανλή, όταν καταδικάστηκε για παρέμβασή του σε αστυνομικούς υπέρ κατηγορούμενου στην Κρήτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ