Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Οικολογική Κίνηση Δράμας: «Είμαστε καθαροί – Δεν θέλουμε να υπάρχει καμιά σκιά»

Το προεδρείο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Από αριστερά: ο γραμματέας Δημήτρης Καζάκης, ο πρόεδρος Σταύρος Δαγκλής, ο ταμίας Ανδρέας Μπακιρτζής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
«Είμαστε καθαροί – Δεν θέλουμε να υπάρχει καμιά σκιά»
Η Οικολογική Κίνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει δικαστικά για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη χρηματοδότηση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας (Οικ. Κ. Δ.) μαζί με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) από το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο της Δραμινής οργάνωσης.
Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, κυκλοφόρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μια λίστα με ονόματα διαφόρων Μ.Κ.Ο, οι οποίες φέρεται να έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ, με αρκετά υψηλά ποσά. Εξ αυτών και η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η οποία φέρεται να εισέπραξε 532.500 € την περίοδο 2002-2003. Όλες αυτές τις ημέρες, η μοναδική πληροφόρηση που υπήρξε ήταν μόνο μέσω του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος έφερε και το θέμα στη δημοσιότητα.
Τα τηλεφωνήματα προς τα μέλη του Δ.Σ. της Οικ. Κ. Δ. ήταν  καθημερινά πολλά, ακόμα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν καμία άμεση πληροφόρηση. Μέχρι χθες που το Δ.Σ. της Οικ. Κ. Δ. αποφάσισε να δώσει συνέντευξη Τύπου, μέσω του προέδρου της Κίνησης κ. Σταύρου Νταγκλή, του γραμματέα της κ. Δημήτρη Καζάκη και του ταμία της κ. Ανδρέα Μπακιρτζή.

Μέσω λογαριασμών
«Όλες οι χρηματοδοτήσεις γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και ποτέ δεν έχουμε λάβει χρήματα στο χέρι», είπε ο ταμίας κ. Μακιρτζής. Οπότε είναι πολύ εύκολο να δει κανείς πόσα χρήματα, πότε και από πού έχει πάρει η Οικ. Κ. Δράμας. «Το ΥΠΕΞ τα προηγούμενα χρονια δεν τηρούσε στοιχεία για τα χρήματα που έδινε απ’ αυτό το λογαριασμό. Κάποια στιγμή, επειδή ζητήθηκε στη Βουλή, έκαναν μια προσπάθεια» να καταγράψουν μια λίστα λέει ο κ. Μπακιρτζής. «Πιθανόν να έγινε κάποια λάθος πληκτρολόγηση από κάποιον υπάλληλο στην κατάσταση που δόθηκε. Εμείς έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένουμε από το ΥΠΕΞ να ψάξει να βρει πού έδωσε αυτά τα χρήματα».

«Εμείς δώσαμε δημοσιότητα»
Κατά τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Σταύρος Νταγκλής, σημείωσε: «Η Οικολογική Κίνηση είναι μια οργάνωση η οποία λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και έχει καταξιωθεί στο Δραμινό λαό αλλά και στο οικολογικό κίνημα. Είμαστε μια οργάνωση η οποία όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργεί με έσοδα τα οποία προέρχονται από τους Δραμινούς και από τους συνεργάτες της Οικολογικής Κίνησης και είμαστε περήφανοι για τη διαφάνεια που επικρατεί στις τάξεις της.
Δυστυχώς αυτό το δημοσίευμα το οποίο ήρθε από τον κ. Ντινόπουλο και τον «Ελεύθερο Τύπο» ταρακούνησε λίγο το διοικητικό συμβούλιο. Παρόλα αυτά τα αντανακλαστικά μας λειτούργησαν αμέσως. Απευθυνθήκαμε στον κ. Ντινόπουλο, ο οποίος ήρθε στη Δράμα, δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις, κάναμε αμέσως επιστολή στον «Ελεύθερο Τύπο», καθώς επίσης και επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών, για να μπορέσουμε να μάθουμε και εμείς την αλήθεια πού πήγαν τα χρήματα τα οποία χρεώνονται στην Οικολογική Κίνηση Δράμας».
Σε ερώτηση για ποιο λόγο δόθηκε τόση μεγάλη δημοσιότητα μόνο για την Οικ. Κ. Δ. και μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σ’ αυτό, ο γραμματέας Δημήτρης Καζάκης απάντησε ότι, η ίδια Κίνηση ανακίνησε το ζήτημα, «επειδή εμείς το προκαλέσαμε τόσο έντονα. Κινηθήκαμε από μόνοι μας. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το κορόιδο και να τελείωνε αυτή η ιστορία. Αλλά δεν πρέπει να μένουν σκιές σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους που ακούμε το «μαζί τα φάγαμε», εμείς θέλουμε να είμαστε εντελώς ξεκάθαροι. Το όνομά μας ακούστηκε επειδή εμείς προκαλέσαμε αυτό το πράγμα, γιατί θέλουμε να φανεί όλο το φως και να μην μείνει καμία σκιά».

Δύο προγράμματα για τα Βαλκάνια
Σχετικά με το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου 2002-2004 και τα ποσά που έλαβε η Οικ. Κ. Δ., αναφέρθηκε ο ταμίας της οργάνωσης Ανδρέας Μπακιρτζής, λέγοντας:
«Η Οικολογική Κίνηση Δράμας, το 2002 υπέγραψε δύο συμβάσεις χρηματοδότησης με το Υπουργείο Εξωτερικών. Αφορούσαν δύο προτάσεις. Η πρώτη είχε θέμα «Περιβάλλον – Ζωή – Ειρήνη στα Βαλκάνια – Παιδικό σχέδιο» για το οποίο εισέπραξε τις δύο από τις τρεις δόσεις για τις οποίες είχε υπογράψει την σύμβαση χρηματοδότησης, 30.000 € και 18.000 €, σύνολο 48.000 €.
Για τη δεύτερη σύμβαση που υπέγραψε και αφορούσε ένα πρόγραμμα με θέμα «Περιβάλλον – Ζωή – Ειρήνη στα Βαλκάνια – Βιβλίο για νέους», εισέπραξε 22.500 € το 2003 και 13.500 € το 2004. Σύνολο των δύο αυτών προγραμμάτων 84.000 €.
Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο λογαριασμό της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και κόπηκαν οι ανάλογες αποδείξεις, οι οποίες στάλθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γι’ αυτά τα δύο προγράμματα εκδόθηκαν στις γλώσσες των Βαλκανικών χωρών βιβλία για τους νέους σε όλες τις γλώσσες και τα καλύτερα από τα παιδικά σχέδια εκδόθηκε επίσης ένα άλλο βιβλίο πάλι στις γλώσσες των Βαλκανίων. Επίσης, εκδόθηκαν 13.500 ημερολόγια με θέμα «Περιβάλλον – Ζωή – Ειρήνη στα Βαλκάνια».
Γι’ αυτά τα προγράμματα έχουμε και επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, στην οποία ευχαριστεί την Οικολογική Κίνηση για την εργασία που έγινε. Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για τα δύο αυτά προγράμματα, επισκεφθήκαμε και συνεργαστήκαμε με τις Οικολογικές οργανώσεις όλων των Βαλκανικών χωρών.
Την τελευταία δόση, παρ’ ότι τη ζητήσαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μας την έδωσαν ποτέ με διάφορα τεχνάσματα. Ο φάκελος πήγαινε από εδώ, πήγαινε από εκεί και αυτά τα χρήματα τα πλήρωσε η Ο.Κ. Δράμας μέσω των Δραμινών πολιτών οι οποίοι την ενισχύουν».
Διευκρινίζοντας περαιτέρω ο κ. Μπακιρτζής, σημείωε ότι, «οι προγραμματικές συμβάσεις είναι ύψους 105.000 € για τα δύο προγράμματα που προαναφέραμε. Από το ποσό των 105.000 € η Οικ. Κ. εισέπραξε 84.000 €. Υπολείπεται ένα ποσό 21.000 €, το οποίο δικαιούται και το οποίο σταματήσαμε να το ζητούμε γιατί μπλέξαμε στα γραφειοκρατικά γρανάζια του ΥΠΕΞ και δώσαμε τέλος».

Οι επόμενες κινήσεις
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας όμως, δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει εδώ. Σε σχετική ερώτηση τι θα κάνει αν το τοπίο παραμείνει θολό και το ΥΠΕΞ δεν δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις ή διευκρινήσεις, ο κ. Νταγκλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμα και δικαστικά:
«Αυτό που περιμένουμε από εδώ και πέρα είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ για να φύγει κάθε σκιά που  υπάρχει από την Οικ. Κίνηση. Να διερευνηθεί που πήγαν οι 480.000 € και να μας απαντηθεί εγγράφως. Εμείς έχουμε κάποιες πληροφορίες τις οποίες όμως δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε γιατί δεν είναι εγγράφως. Μόλις έχουμε την έγγραφη απάντηση από το ΥΠΕΞ θα την κοινοποιήσουμε σε όλους. Το μπαλάκι είναι στο ΥΠΕΞ. Δεν είναι ούτε στην Οικολογική Κίνηση, ούτε στον «Ελεύθερο Τύπο» ούτε σε κανέναν.
Σε περίπτωση που συνεχίζει να υπάρχει θολό τοπίο στην υπόθεση, η Οικ. Κ. σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλιστεί το κύρος της Οικ. Κ. και να απεμπλακούμε τελείως από αυτή την ιστορία, που κατηγορούμαστε ότι έχουμε πάρει 480.000 € πράγμα που δεν ισχύει».

Η ανακαίνιση του κτιρίου
Αναφορικά με το ζήτημα της ανακαίνισης της κτιρίου της οδού Χατζηανέστη όπου στεγάζεται η Οικ. Κ. Δ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου με τι ποσά έγινε η ανακαίνιση και πόσο κόστισε, ο κ. Νταγκλής επεσήμανε:
«Καμιά σχέση δεν έχει το ποσό αυτό με την ανακαίνιση του σπιτιού της Οικ. Κ. Δεν έχει καμία σχέση χρονολογικά η μία διαδικασία με την άλλη και δεν συμπίπτουν μεταξύ τους. Η μία επιχορήγηση ήταν του 2003, η ανακαίνιση ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια το 2009. Το ποσό της ανακαίνισης ήταν περίπου 300.000 €. Από αυτά, 150.000 € ήρθαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε τρεις δόσεις. Στέλναμε τα παραστατικά και μας ερχόταν ισόποσες δόσεις στους λογαριασμούς της Οικ. Κίνησης. 15.000 € από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, 3.000 € από το Επιμελητήριο Δράμας, και ένα ποσό γύρω στις 20.000 € από την εταιρεία Ρέικαπ. Και επίσης διάφορες δωρεές που έγιναν σε είδος, σε εργασία και σε υλικά. Ηλεκτρολογικό υλικό, μάρμαρα και ενισχύσεις από τους Δραμινούς με ημερολόγια, αυτοκόλλητα, μπλουζάκια και άλλα διάφορα».

Ευχαριστίες
Ο γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Δημήτρης Καζάκης, ευχαρίστησε δημοσίους όλους τους φίλους που επικοινώνησαν εναγωνίως για να ενημερωθούν για το θέμα. «Τους ευχαριστούμε διότι, όπως μας διαβεβαίωσαν, και όπως τόνισε ο καθένας ξεχωριστά, ούτε για μια στιγμή πέρασε από το μυαλό τους η υποψία πως μπορεί να υπάρχει κάτι, το παραμικρό μεμπτό σημείο, στο τρόπο με τον οποίο τα μέλη των Δ.Σ. των προηγούμενων ή του παρόντος, διαχειρίστηκαν χρήματα της Οικολογικής Κίνησης, που είναι και χρήματα των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Καζάκης, κάλεσε «όλους τους πολίτες του νομού, αλλά και τους απανταχού φίλους της Οικολογικής Κίνησης, να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το κύρος και το όνομά της, τα οποία με τόσο κόπο, με τόση συνέπεια και με δράση τόσων ετών κατακτήθηκαν και αποτελούν κτήμα και καμάρι δικό τους».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ