Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Είναι παράνομη η ανάκληση της δημοτικής αρχής για το νέο δημαρχείο λένε οι εργολήπτες δημοσίων έργων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Είναι παράνομη η ανάκληση της δημοτικής αρχής για το νέο δημαρχείο λένε οι εργολήπτες δημοσίων έργων

«Είχα εντολή από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης» επιμένει ο δήμαρχος Κ. Χαρακίδης και τάσσεται συμπαραστάτης στα προβλήματα των εργοληπτών δημοσίων έργων


ΜΕΤΑ από δύο ανακλήσεις έργων που έγιναν, τόσο από το Δήμο Δράμας για το νέο δημαρχιακό μέγαρο όπως είναι ήδη γνωστό, όσο και από το Δήμο Παρανεστίου για ένα άλλο δημόσιο έργο, οι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων του νομού, αποφάσισαν να αντιδράσουν.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από αυτές τις ανακλήσεις, ήταν να δημιουργηθούν εντυπώσεις προς το Δραμινό λαό, από τις οποίες θίγονται οι επαγγελματίες του κλάδου και έτσι αντέδρασαν με μια ανακοίνωση – καταγγελία όπου αναφέρεται ότι οι όποιες ανακλήσεις που έγιναν είναι παράνομες σύμφωνα με το νόμο.
Για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας, επισκέφθηκε χθες το πρωί τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ξανθόπουλο και στη συνέχεια τον δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη, όπου τους παρέδωσαν την καταγγελία τους και τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και ότι είναι άδικο να δημιουργούνται εντυπώσεις στο Δραμινό εις βάρος τους.
Κατά τη συνάντησή τους με το δήμαρχο Δράμας, συζήτησαν και το θέμα των έργων που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον και ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι Δραμινοί εργολήπτες ώστε να τα πραγματοποιήσουν αυτοί. Οι εργολήπτες, με τη σειρά τους, επεσήμαναν στον κ. Χαρακίδη ότι δεν φταίνε σε τίποτα να πέφτουν αυτοί θύματα, όταν διαφωνούν μεταξύ τους οι μεγάλες παρατάξεις στον Δήμο, «εξαιτίας μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και διαφωνιών νέας και παλαιάς δημοτικής αρχής».
Ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι τάσσεται συμπαραστάτης στα προβλήματά τους και θα σταθεί δίπλα τους στα αιτήματά τους προς την κεντρική εξουσία, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι, οι εργολήπτες «είναι ένας κλάδος που είναι άμεσοι συνεργάτες της κάθε δημοτικής αρχής και έτσι τους αντιμετωπίζουμε».

Η καταγγελία
Στη δημόσια καταγγελία του, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αναφέρεται στις ανακλήσεις που έγιναν τόσο από το Δήμο Δράμας με πρωτοστάτη τη σημερινή δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη, όσο και σε ανάκληση ενός άλλου έργου από το Δήμο Παρανεστίου και τον δήμαρχο κ. Καγιάογλου και επισημαίνει: «Πρόκειται για καθόλα παράνομες ενέργειες που πρωτίστως εκθέτουν, πολιτικά και νομικά, τις δημοτικές αρχές, αλλά συγχρόνως διασύρουν τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και τις εμπλέκουν σε μακρόχρονεες και εξαντλητικές δικαστικές περιπέτειες. Η δικαιολογία της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος δεν ευσταθεί όταν ωθούν τον Δήμο σε πολυέξοδες δίκες με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σύμφωνα με όλες τις νομικές απόψεις».
Σε άλλο σημείο της καταγγελίας αναφέρονται επίσης:
«Δεν επιτρέπετε σε μια σύγχρονη κοινωνία ο εργοληπτικός κόσμος να γίνετε όμηρος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και διαφωνιών νέας και παλαιάς δημοτικής αρχής  και οι Δραμινοί εργολήπτες δεν πρόκειται να το αποδεχτούν. Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις δημοσίων έργων που διασφαλίζει τον έλεγχό τους σε όλα τα επίπεδα και μέσα σε αυστηρότατο πλαίσιο.
 Η εργοληπτική δραστηριότητα αν και εκτεθειμένη σε καθημερινούς κινδύνους και ανασφάλειες, υπήρξε πάντα σημαντικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης ενός τόπου και καταπολέμησης της τοπικής ανεργίας. Τον ενεργό αυτό ρόλο υπερασπίζεται και διεκδικεί και σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που πλήττει όλες τις ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας καταγγέλλει απερίφραστα τις παραπάνω τακτικές των δημοτικών αρχών. Στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης των πληττομένων εργοληπτών και  δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου από απροκάλυπτες, άδικες και παράνομες προσβολές. Για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την νομιμότητα ή μη των αποφάσεων τους ο Σύνδεσμος διαθέτει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα που απαληθέυουν τις παραπάνω απόψεις μας.(ΣΤΕ 1781/2007,ΣΤΕ 505/2006,ΣΤΕ 2029/2004, Α.Π. 1644/2008,ΕΓΚ. 49/15-12-2009 ΥΠ.ΕΣΩΤ.)»

Λαζαρίδης: «Θα είμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές»
Μετά από τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μπάμπης Λαζαρίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, «ο εργολήπτης θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας» και σημείωσε ότι «θα είμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές».
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάμπης Λαζαρίδης είπε στις δηλώσεις του για τις ανακλήσεις των ΑΠΕ και τη συνάντησή τους με το δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη:
«Έλαβε χώρα προχθές στο Δήμο Παρανεστίου, μια ανάκληση ενός ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα). Ο ΑΠΕ, για να μαθαίνουν και όσοι δεν ξέρουν, γιατί ακούν και φαντάζονται ότι είναι ένας τρόπος για να νομιμοποιήσουμε κάποιες ανομίες μέσα από τον ΑΠΕ, είναι μια σύμβαση που υπογράφει ο ανάδοχος με τον φορέα του έργου, όπως υπογράφεται στην πρώτη σύμβαση, που τροποποιεί κάποιες ποσότητες ή κάποιες εργασίες οι οποίες προκύπτουν στην πορεία του έργου και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν. Δηλαδή, έχουμε ένα έργο που έχει χωματουργικές εργασίες, 180 κυβικά μέτρα εκσκαφών και προκύπτουν 200 μέτρα. Τι πρέπει να γίνει; Να μην τα πληρωθούμε; Συντάσσεται λοιπόν ένας ΑΠΕ, είναι κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία για να καλύψει αυτές τις επιπλέον εργασίες, μέσα πάντα στο ίδιο οικονομικό αντικείμενο του προϋπολογισμού της μελέτης. Γι’ αυτό και στη μελέτη περιλαμβάνεται και μια κατηγορία που λέγεται απρόβλεπτες εργασίες, για να καλύψει αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι νομοθετημένα.
Από εκεί και πέρα, η ανάκληση, είναι σαν να ανακαλεί ο δήμαρχος μία σύμβαση. Μια τέτοια σύμβαση δεν ανακαλείται. Υπάρχουν νομολογίες, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπου λένε σαφέστατα, ότι, ανάκληση ΑΠΕ γίνεται, ακόμη και αν υποκρύπτουν παρανομίες. Το γράφει ο νομοθέτης. Υπάρχει η εγκύκλιος 49/15-12-2008 του κ. Ραγκούση.
Η απόφαση που έλαβε το Δήμος Νικηφόρου και ο Δήμος Δράμας είναι παράνομη. Και δεν οδηγεί πουθενά. Τώρα πρέπει ο ανάδοχος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Θα μπει σε μια διαδικασία δικαστικού αγώνα, για να αποδείξει τελικά ότι αυτά που λέμε εμείς έτσι είναι, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Στον δήμαρχο και στοιχίζει και τίποτα. Θα παραβρεθεί στο δικαστήριο με έναν νομικό σύμβουλο και θα τελειώσει. Ο ανάδοχος όμως έχει μια ψυχική φθορά, θα παρατήσει τη δουλειά του, να τρέξει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
Εμείς ως Σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, είμαστε κάθετα αντίθετα σε τέτοιες πρακτικές, γιατί μας θίγουν άμεσα. Στο Δήμο Δράμας, όταν έγινε αυτή η ανάκληση του ΑΠΕ, εμείς ως Σύνδεσμος, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ζητήσαμε συμβουλή από νομικούς συμβούλους της ΠΕΣΕΔΕ. Δεν μπορεί να γίνει ανάκληση σε καμία περίπτωση και το ξέρουν οι δήμαρχοι Δράμας και Παρανεστίου. Το θέμα είναι ότι στο Δήμο Δράμας το έμαθαν εκ των υστέρων ότι δεν μπορεί να γίνει. Ο Δήμος Νικηφόρου ξέρει τι πρέπει να γίνει. Δημιουργούνται κάποιες εντυπώσεις οι οποίες τελικά μας θίγουν ως κλάδο. Και θα είμαστε πάντα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Κ. Χαρακίδης: «Είχαμε εντολή για την ανάκληση»
Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, αναφέρθηκε στην ψήφιση του προϋπολογισμού των έργων που πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά το ζήτημα της ανάκλησης του ΑΠΕ για το έργο του νέου δημαρχιακού μεγάρου, σημείωσε ότι είχε σχετική εντολή από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να κάνει τέτοιο από τον Δεκέμβριο του 2010 ακόμα. Να θυμίσουμε ότι τα ίδια είχε αναφέρει ο κ. Χαρακίδης και στο δημοτικό συμβούλιο του Ιανουαρίου κατά το οποίο είχε συζητηθεί το θέμα αυτό. Από εκεί και πέρα, ο κ. Χαρακίδης δήλωσε ότι συμπαρίστατε στα προβλήματα του κλάδου και τόνισε χαρακτηριστικά πολλές φορές, ότι «οι εργολήπτες είναι οι άμεσοι συνεργάτες κάθε δημοτικής αρχής».
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, τόνισε στις δηλώσεις του:
«Στο Δήμο Δράμας όπως και σε κάθε Δήμο, τα έργα στην ουσία ξεκινούν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του προγράμματος Τεχνικών Έργων, το οποίο πέρασε τη Δευτέρα από την Εκτελεστική Επιτροπή, την Κυριακή θα περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης, νέες διαδικασίες, νέα όργανα στους Δήμους μετά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», δημοτικό συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη και την μεθεπόμενη Τετάρτη νέο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Από εκεί και μετά, θα αρχίσουν και θα εξελίσσονται όλα τα έργα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, οπότε πιστεύουμε και με το τεχνικό πρόγραμμα που έχει ήδη καταρτίσει η νέα δημοτική αρχή και αυτό που θα καταλήξει να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν δουλειές, να ενεργοποιηθούν, ώστε να επέλθουν και  θέσεις εργασίας σημαντικού αριθμού.
Είναι μια συγκυρία, κατά την οποία ο προϋπολογισμός ψηφίζεται μέχρι 31 Μαρτίου και όχι όπως στη διάρκεια της θητείας που γίνεται τον Δεκέμβριο και υπήρξε αυτή η όποια καθυστέρηση.
Από την πλευρά του Δήμου, στα αιτήματα των εργοληπτών συμπαραστεκόμαστε με ότι έχει να κάνει τα αιτήματά τους από την κεντρική εξουσία και είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους. Θεωρούμε ότι είναι ένας κλάδος που είναι άμεσοι συνεργάτες της κάθε δημοτικής αρχής και έτσι τους αντιμετωπίζουμε».

Για την ανάκληση και την καταγγελία
Όσον αφορά για το ζήτημα της ανάκλησης του ΑΠΕ και την καταγγελία του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε:
«Ο Δήμος Δράμας και ο δήμαρχος προσωπικά, είχε την εντολή από τις 3 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή από την προηγούμενη δημοτική αρχή, να εξετάσει την ανάκληση των Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα (ΑΠΕ) και όχι μόνο, αλλά και την αναπροσαρμογή αυτού, αν υπήρχαν προηγούμενοι, άρα και το οικονομικό κομμάτι που αφορούσε ο ΑΠΕ να τροποποιηθεί και να επιστραφούν πιθανότατα χρήματα στον Δήμο. Αυτή η εντολή δόθηκε από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το ανώτερο όργανο ελέγχου της δημόσιας διοίκησης προς το Δήμο, και ο Δήμος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να φέρει το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφασίσει το ανώτερο όργανο του Δήμου.
Η άποψη η δική μου είναι ότι πολύ καλά έκανε και προχώρησε σ’ αυτή την ενέργεια που του είχε δοθεί η εντολή για να κάνει. Το αν η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη ή δεν είναι νόμιμη, παράτυπη ή τυπική, το κρίνει πάλι το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Δεν ορίζει ο κάθε δήμαρχος ή ο κάθε Δήμος τις προβλέπεται ή τι δεν προβλέπεται για το θέμα της τήρησης της νομοθεσίας. Όταν αυτός που εφαρμόζει το νόμο, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δίνει αυτή την εντολή, αυτό κάναμε κι εμείς. Το αν αυτό δεν έπρεπε να γίνει, θα γίνει όπως λέχθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο η προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο και αν δεν επιτρεπόταν θα ακυρωθεί η απόφαση αυτή από τον αποκεντρωμένο γενικό γραμματέα και κλείνει η ιστορία που έχει να κάνει με το δημαρχείο».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ