Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, να βοηθηθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος

Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους!



ΑΠΟ ΤΗΝ 1η Μαρτίου, από την Ξάνθη, ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και δεν προβλέπεται να σταματήσουν, αν δεν δικαιωθούν στα αιτήματά τους. Στις 3 Μαρτίου έγινε κινητοποίηση στην Καβάλα, στις 8 Μαρτίου χθες στη Δράμα, στις 12 Μαρτίου αναμένεται να συνεχιστούν στην Ξάνθη και έπεται συνέχεια.
Οι κτηνοτρόφοι μαζεύτηκαν χθες στην αίθουσα «Κων/νου Καραμαναλή» στο διοικητήριο Δράμας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους και να ζητήσουν τη λύση των αιτημάτων τους.

Να βοηθηθεί ο Έλληνες κτηνοτρόφος
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Δράμας και Α΄ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης, επεσήμανε ότι «τα αιτήματα που δεν έχουν επιλυθεί είναι πολλά» και συνέχισε: «Τη φετινή χρονιά οι ζωοτροφές και τα κτηνιατρικά φάρμακα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ κι εμείς συνεχίζουμε να πουλάμε πάρα πολύ φθηνά γάλα και αμνοερίφια. Έχει προγραμματιστεί μια οικονομική ενίσχυση προς όλους τους κτηνοτρόφους προς 3 ευρώ κατά κεφαλή για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, 2 ευρώ για τις καθαρές φυλές και 4 ευρώ για τους μετακινούμενους. Εμείς ζητάμε να πάρουμε 9 ευρώ όλοι οι κτηνοτρόφοι χωρίς καμιά εξαίρεση πεδινών και ορεινών, διότι όλοι είναι συνάδελφοι. Όπως και στα μεγάλα ζώα γαλακτοπαραγωγής, τις αγελάδες και ελευθέρας βοσκής».
«Στέλνουμε ένα μήνυμα προς το Υπουργείο, τόνισε ο κ. Λειβαδίτης, ότι πρέπει να προσέξουν τους κτηνοτρόφους. Η κτηνοτροφία αυτή τη στιγμή κλινικά είναι νεκρή και πρέπει να στηριχθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Ο πρωτογενής τομέας εργάζεται χωρίς ωράριο 365 μέρες το χρόνο επί 24ωρου βάσεως με όλες τις καιρικές συνθήκες και δεν δικαιώνεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Θέλουμε να μας προσέξουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κτηνοτροφία στην οποία απασχολούνται και τα παιδιά μας, να προχωρήσουν τα προγράμματα. Με έμμεσο τρόπο να προστατεύσουν το ελληνικό γάλα και την ελληνική κτηνοτροφία γιατί η φέτα κάθε χρόνο παίρνει 10% ενώ εμείς πουλάμε συνεχώς στις ίδιες τιμές ίσως και φθηνότερα. Θέλουμε να προστατευθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος και να στηριχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ζητάμε να υπάρχει ισορροπία στις ζωοτροφές. Δεν μπορεί τη μια χρονιά να τα αγοράσουμε 0,14 λεπτά και την επόμενη χρονιά 0,30 λεπτά».

Ψήφισμα
Από τη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων εκδόθηκε και το παρακάτω ψήφισμα:
[Εμείς οι κτηνοτρόφοι του Ν. Δράμας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 8/3/2011 στην περιφερειακή ενότητα Δράμας ώρα 12.00 μ., ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου των κτηνοτρόφων του Ν. Δράμας, αφού ακούσαμε τους ομιλητές καταλήξαμε στις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις.
Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία απαξιώνεται και ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος οδηγείται σε εξαφάνιση.
Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και τα διατροφικά σκάνδαλα ενισχύουν την αισχροκέρδεια των εμπόρων. Η ΑΤΕ και τα χρέη έγιναν βραχνάς για τους κτηνοτρόφους. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ κτηνοτρόφοι παίρνουν σύνταξη πείνας και ντροπής.
1. Μέσω των ελέγχων της αγοράς μείωση της ψαλίδας παραγωγού καταναλωτή με διασφάλιση τομών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο 0.90 ευρώ το κιλό για το κατσικίσιο 0,60 ευρώ το κιλό για το αγελαδινό.
2. Άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: α) απλούστευση των γραφειοκρατικών μηχανισμών για τις ανωτέρω άδειες.
3. Απαγόρευσης της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
4. Στήριξη της εγκατάστασης νέων κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο.
5. Προκήρυξη νέων προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.
6. Αναβάθμιση των κέντρων βελτίωσης με στόχο τη διατήρηση ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων στη χώρα μας.
7. Άτομο δάνειο στους κτηνοτρόφους άμεσα.
8. Άμεση πληρωμή με ταμειακή διευκόλυνση στους κτηνοτρόφους την εξισωτική του 2010.
9. Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων ισχυρών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμού ομάδας παραγωγών) σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης μεταποίηση, Π.Ο.Π. και εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
10. Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην παραγωγή επεξεργασία και εμπορία αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
11. Μείωση του ΦΠΑ στα κτηνοτροφικά προϊόντα, γάλα και κρέας στο 5,5%.
12. Άμεση πληρωμή των 7 ευρώ σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας μας, καθώς 180 ευρώ σε όλους τους αγελαδοτρόφους της χώρας μας.
13. Στην πιστοποίηση του κτηνοτρόφου για οποιαδήποτε δοσοληψία (πληρωμής – προγράμματα) να έχουν λόγο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νομού μας.]
Το ψήφισμα στάλθηκε στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον κ. Υπουργό και κ. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και Μιλένα Αποστολάκη καθώς και στα κόμματα και στον Τύπο.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ