Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γ. Χαλυβίδης: Το Νοσοκομείο Δράμας δεν υποβαθμίζεται

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΥΒΙΔΗΣ
Το Νοσοκομείο Δράμας δεν υποβαθμίζεται
«Υπάρχει έλλειψη σε βοηθητικό προσωπικό και ζητάμε τη λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου»


ΝΕΟΣ πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, είναι από τις 9 Μαρτίου 2010 ο κ. Γιώργος Χαλυβίδης, υποστηριζόμενος από την Αυτόνομη Παρέμβαση. Το Σωματείο απαριθμεί 350 μέλη, εκ των οποίων τα 125 προέρχονται από το νοσηλευτικό προσωπικό και τα υπόλοιπα από το διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Είναι εργασιακό σωματείο και όχι κλαδικό. Στην ΑΔΕΔΥ αντιπροσωπεύεται από την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία).

Του Θανάση Πολυμένη

Ο Γιώργος Χαλυβίδης μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στο προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας, για τα προβλήματα των εργαζομένων, για τη φύλαξη του νοσοκομείου, για το Φαρμακείο, για τη νέα Ψυχιατρική κλινική που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και επισημαίνει ότι, από τη στιγμή που γίνονται προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και αναγγέλλεται η κατασκευή Ψυχιατρικής κλινικής, το Νοσοκομείο Δράμας δεν υποβαθμίζεται.

Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου
Οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έγινε στις 9 Μαρτίου και για το νέα Δ.Σ. εκλέχθηκαν:
- Από την Αυτόνομη Παρέμβαση
Χαλυβίδης Γιώργος, Ερμείδης Παναγιώτης, Τσολερίδου Δέσποινα, Εκιτζίδου Κυριακή, Παπακωνσταντίνου Άννα.
- Από τη Δημοκρατική Συνεργασία
Δασκάλου Γιώργος, Προδρόμου Ελένη, Κουγιουμτζίδης Μιχάλης.
- Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών – ΠΑΜΕ
Παπαδόπουλος Γιάννης
Στη συνέχεια, το νέο Δ.Σ. συνεδρίασε και ήρθε σε σώμα πρόεδρο τον Χαλυβίδη Γιώργο. Η πλειοψηφούσα παράταξη ζήτησε αντιπροσωπευτικό προεδρείο, το ΠΑΜΕ δέχτηκε ενώ η Δημοκρατική Συνεργασία αρνήθηκε. Έτσι το νέο Δ.Σ. διαμορφώθηκε ως εξής:
Πρόεδρος – Χαλυβίδης Γιώργος
Αντιπρόεδρος – Παπαδόπουλος Γιάννης
Γραμματέας – Ερμείδης Παναγιώτης
Ταμίας – Εκιτζίδου Κυριακή
Ειδικός Γραμματέας – Παπακωνσταντίνου Άννα.

Προσωπικό του Νοσοκομείου
Να σημειώσουμε εδώ ότι, η συνέντευξη με τον Γιώργο Χαλυβίδη έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 26 Μαρτίου. Εχθές Δευτέρα 28 Μαρτίου, το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, επρόκειτο να επισκεφθεί τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Χρυσομάλλη, προκειμένου να του θέσει ζητήματα και αιτήματα που αφορούν το προσωπικό του ιδρύματος και την καλύτερη λειτουργία του.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαλυβίδης, η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα.
Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στον χώρο της εστίασης, στους τραπεζοκόμους. «Χρωστάει η διοίκηση στο προσωπικό 156 ημέρες άδειες και ρεπό για το 2010. Στην ουσία έχει καταργηθεί το πενθήμερο γιατί δουλεύουν 8-9 μέρες συνέχεια χωρίς να πάρουν ρεπό, με αποτέλεσμα όλο αυτό να έχει κουράσει το προσωπικό, που είναι και γερασμένο γιατί η πλειοψηφία είναι μεγάλης ηλικίας. Έχουμε στείλει μια επιστολή στον διοικητή όπου του αναφέρουμε τα προβλήματα. Ζητάμε 6 άτομα μόνιμο προσωπικό για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα, διαφορετικά, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.
Στα σιδερωτήρια, υπήρχε προσωπικό 2 έως 5 ατόμων, εκ των οποίων οι 3 βγήκαν στη σύνταξη και έμειναν 2 άτομα. Στα πλυντήρια επίσης, χρειάζεται 1 άτομο. Συνολικά δηλαδή: 1 άτομο στα πλυντήρια, 2 στα σιδερωτήρια και 6 στο προσωπικό εστίασης. Με κάποιες 8μηνες συμβάσεις που έγιναν πρόσφατα, με κάποιους που περιμένουμε να έρθουν με τις γνωστές μετατάξεις από τον ΟΣΕ, με το νέο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας που ακούγεται ότι θα δημιουργηθεί στη Δράμα για 1.500 θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί η κα Λούκα Κατσέλη θα πάρουμε κάποιους από εκεί στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποιες θέσεις.
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, έγιναν πρόσφατα 31 προσλήψεις και περιμένουμε άλλες δέκα. Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα».

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας – Υπηρεσιακό Συμβούλιο
Ένα από τα ζητήματα  που απασχολεί το Σωματείο, είναι να λειτουργήσει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας καθώς και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα επισημαίνει ο κ. Χαλυβίδης:
«Ζητάμε, από τη στιγμή που υπάρχει Γιατρός Εργασίας στο Νοσοκομείο, να γίνει και Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας όπως απαιτεί ο νόμος. Η Επιτροπή αυτή μαζί με τον Γιατρό Εργασίας, θα ελέγχουν τους χώρους, την αποκομιδή ιατρικών αποβλήτων αν γίνεται σωστά, τα αντιδραστήρια αν επηρεάζουν τους εργαζόμενους, το ακτινολογικό αν έχει τις ανάλογες μονώσεις και όλα όσα πρέπει για να μην επηρεάζονται οι εργαζόμενοι και θα κάνουν τις προτάσεις τους στη διοίκηση για να λύνονται όλα αυτά τα προβλήματα.
Επίσης, ένα θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να δοθεί λύση, είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο δεν λειτουργεί. Οι καταληκτικές ημερομηνίες ήταν στις 15 Δεκεμβρίου 2010, τώρα τελειώνει ο Μάρτιος του 2011 και ακόμα δεν έχει γίνει Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Είναι ένα διοικητικό όργανο, το οποίο εξετάζει και αποφασίζει ή απορρίπτει, αιτήματα των εργαζομένων σχετικά με μετατάξεις, ανελίξεις, κρίσεις προϊσταμένων που δεν έχουμε κάνει ακόμα. Υπάρχει αιτήματα εργαζομένων που δεν ικανοποιούνται, γιατί δεν υπάρχει υπηρεσιακό συμβούλιο»

Φύλαξη του Νοσοκομείου
Από τα σπουδαιότερα ζητήματα, είναι η φύλαξη του Νοσοκομείου, κυρίως στον εσωτερικό του χώρο, παρά στην κεντρική είσοδο. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαλυβίδης, «το θέμα της φύλαξης μας βασανίζει πολλά χρόνια. Έχουμε υπαλλήλους του Νοσοκομείου οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην Αστυνομία για ένα τρίμηνο, έκαναν μετάταξη για ΔΕ για να είναι φύλακες. Εμείς είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του Νοσοκομείου. Οπότε αυτόματα διαφωνούμε και στο να δοθεί η φύλαξη και σε ιδιωτικά συνεργεία. Αυτοί οι άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν, θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά για την οποία εκπαιδεύτηκαν. Αυτό έχουμε προτείνει παλαιότερα σε όλες τις διοικήσεις και στον κ. Χρυσομάλλη τώρα. Και λέμε ότι αυτή τη στιγμή που έχουμε προσωπικό φύλαξης, να χρησιμοποιηθεί σ’ αυτό που εκπαιδεύτηκε. Υπάρχει το προσωπικό. Αυτή τη στιγμή αξιοποιείται μόνο στο θεωρείο. Συνήθως στα επείγοντα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ιδιαίτερα το απόγευμα και το βράδυ. Αν ανατεθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, το κόστος ανέρχεται περίπου στις 150.000 € το χρόνο. Γι’ αυτό ζητάμε να αξιοποιηθούν οι δικοί μας υπάλληλοι στον τομέα της φύλαξης και μέσα στο νοσοκομείο και έξω. Η διοίκηση οφείλει να το αξιοποιήσει κατάλληλα.

«Δεν  υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο»
Σε ανάλογη ερώτηση για το αν υπάρχει ζήτημα  υποβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας ή συνένωσής του με κάποιο άλλο όμορο Νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Σωματίου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας επισημαίνει:
«Για να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι, βλέπουμε ότι έχει έρθει νοσηλευτικό προσωπικό και έπεται και συνέχεια. Βλέπουμε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ιατρών με τις όποιες δυσκολίες έχει το εγχείρημα. Βλέπουμε ότι εγκρίθηκε και θα γίνει ψυχιατρική κλινική κόστους 3.300.000 €. Αυτά δεν δηλώνουν ότι πάμε σε υποβάθμιση. Γιατί, αν θέλεις να υποβαθμίσεις κάτι, το αφήνεις να ερημώσει και να σαπίσει και να τελειώνει. Η λογική αυτή δείχνει ότι τουλάχιστον θα το κρατήσουμε. Η ψυχιατρική κλινική για παράδειγμα είναι μια αναγκαιότητα, γιατί έχουμε πολλούς συμπολίτες μας που καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Άρα πιστεύω ότι δεν πάμε για κλείσιμο ή για συγχώνευση.
Σε γενικότερα πλαίσια όμως, το ότι το Ε.Σ.Υ. υποβαθμίζεται με την υποχρηματοδότηση, αυτό συμβαίνει. Ήδη ο υπουργός Υγείας αναγγέλλει συνέχεια όλο και λιγότερα χρήματα για τα νοσοκομεία. Αυτό είναι υποβάθμιση με την έννοια ότι δεν μπορείς να προσφέρεις στο λαό την ποιότητα υγείας που απαιτείται. Έτσι και στα πλαίσια του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας, αυτό συμβαίνει συνολικά σε όλο τον χώρο της Υγείας. Όχι ειδικά στο Νοσοκομείο της Δράμας. Πιστεύω ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας, μ’ αυτά που βλέπουμε δεν πάμε ούτε για κλείσιμο ούτε για υποβάθμιση.
Αν διασφαλίσουμε κιόλας τη λειτουργία της ΜΕΘ, με την έννοια τώρα ότι υπάρχει ένας γιατρός, είναι επισφαλής. Και αν έχει 7 κρεβάτια σε πλήρη δύναμη μπορεί να αξιοποιήσει τα 2-3. Αυτή τη στιγμή, ο ένας γιατρός δεν μπορεί να εφημερεύει όλο το μήνα. Αν έρθει άλλος ένας μόνιμος γιατρός θα διασφαλιστεί η λειτουργία της ΜΕΘ. Δουλεύει η ΜΕΘ, αλλά θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι θα δουλεύει συνέχεια. Ούτε για κλείσιμο μιλάμε της ΜΕΘ. Τώρα μάλιστα περιμένουμε έναν γιατρό από την Καβάλα, θα πάρει άδεια αυτός που υπάρχει σήμερα, θα έρθει στη συνέχεια ένας επικουρικός και ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη εντατικολόγου».

Το Φαρμακείο
Αναφορικά με τη λειτουργία του Φαρμακείου του Νοσοκομείου, ο κ. Χαλυβίδης επισημαίνει ότι αυτό κρατιέται με «τον ηρωισμό του γιατρού κ. Σεμερτζίδη και με δύο φαρμακοποιούς που έχουν υπογράψει 8μηνη σύμβαση που τρέχει ήδη. Σε πέντε μήνες που θα φύγουν οι δύο συμβασιούχοι, θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι, για να λυθεί το οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα με το Φαρμακείο, που σημειωτέον είναι μια από τις μεγαλύτερες διαχειρίσεις του Νοσοκομείου, πρέπει να προσληφθούν δύο μόνιμοι φαρμακοποιοί. Τα άλλα είναι ημίμετρα».

Ζήτημα προμήθειας υλικών
Σε ερώτηση για το αν  υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια υλικών, ο κ. Χαλυβίδης διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής «δεν ακούγεται τίποτα σχετικό από τις κλινικές και από τα χειρουργεία. Κατά καιρούς δημιουργούνται μικροπροβλήματα αν υπάρχει έλλειψη σε κάποιο υλικό, όμως λύνονται άμεσα. Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα ώστε να ασχοληθούμε έντονα με κάτι τέτοιο. Υλικά υπάρχουν, γίνονται κανονικά τα χειρουργεία, ποτέ δεν είχαμε αναβολή χειρουργείου λόγω έλλειψης υλικών και οι νοσηλείες γίνονται κανονικά».

Ψυχιατρική κλινική
Πρόσφατα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης σε συνέντευξη Τύπου μέσα από το Νοσοκομείο Δράμας, είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας. Για την σύνδεσή της με το Νοσοκομείο μας λέει ο κ. Χαλυβίδης:
«Η μελέτη η οποία υπάρχει ήδη, δίνει τη νέα ψυχιατρική κλινική στο πίσω μέρος του Νοσοκομείου, δίπλα στην ΩΡΛ και την Ουρολογική κλινική και θα ενωθεί με κάποια είσοδο για άμεση πρόσβαση μέσα από το σημερινό κτίριο του Νοσοκομείου. Θα είναι ένα καινούριο κομμάτι του Νοσοκομείου με τη μορφή της επέκτασης.
Η εμπειρία μου λέει ότι οι Ψυχιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία, είναι βραχείας νοσηλείας, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ο ασθενής να παραμείνει πάνω από 20 μέρες και η όποια αποκατάσταση του ασθενούς θα συνεχίζεται αλλού. Η δυναμικότητά τους συνήθως δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 κρεβάτια. Ακόμα και στον «Ευαγγελισμό» που είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Ελλάδας, η Ψυχιατρική κλινική έχει 20 κρεβάτια. Είναι πάγια τακτική αυτή, γιατί είναι και βραχεία νοσηλεία και γιατί η σύγχρονη ψυχιατρική θεωρεί ότι ο ψυχιατρικός άρρωστος δεν πρέπει να μένει έγκλειστος για πολύ καιρό και πρέπει να ξαναμπαίνει στην κοινωνία».

Ιατρικά απόβλητα
Σε ερώτησή μας τι γίνεται με τα ιατρικά απόβλητα, ο κ. Χαλυβίδης επισημαίνει ότι το Νοσοκομείο είναι «συμβεβλημένο με μια εταιρεία αποκομιδής ιατρικών αποβλήτων, η οποία έχει πιστοποίηση από το Υπουργείο. Έρχεται, παραλαμβάνει τα απορρίμματα και ακολουθείτε η εγκεκριμένη διαδικασία. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μ’ αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ