Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συζήτηση για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της περασμένης Τετάρτης συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, με 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη, με σπουδαιότερα, αυτό του καθορισμού τελών και δικαιωμάτων οικ. έτους 2011 και της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2011. Στο σημείωμα αυτό, θα αναφερθούμε κατά κύριο λόγο στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα που αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του σώματος.


Οι συγχωνεύσεις των σχολείων
Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, οι παρατάξεις αναλώθηκαν στο ζήτημα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων στην περιοχή του Δήμου Δράμας αλλά και το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας 1.500 ανέργων που ήδη έχει εξαγγελθεί από την Υπουργό Εργασίας κα. Κατσέλη στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το θέμα με την υποβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Θωμάς Μαργαρίτης επισημαίνοντας ότι, η περιοχή μας υπέστη και νέα υποβάθμιση, τη μια με την  κατάργηση των δρομολογίων του ΟΣΕ και πρόσφατα με τις συγχωνεύσεις των σχολείων και κυρίως τις καταργήσεις. Σε επίπεδο Δήμου Δράμας, έχουμε την κατάργηση των δημοτικών σχολείων των Κουδουνίων, του Μυλοποπτάμου, του Μοναστηρακίου και του Μικροχωρίου. «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια υποβάθμιση για την παιδεία στην περιοχή μας. Όλα αυτά τα οποία ακούγεται ότι θα γίνει εξοικονόμηση χρημάτων με την επιδιωκόμενη συγχώνευση, κατά την γνώμη μου δεν ευσταθούν, δεδομένου ότι οι σχολικές αυτές μονάδες ελάχιστα έξοδα συντήρησης έχουν, γύρω στις 12.000 ευρώ το χρόνο και αντιθέτως είχαν υψηλή ποιότητας στην παιδεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός των άλλων, θεωρώ ότι εάν θα λείψουν τα σχολεία από τα τοπικά μας διαμερίσματα, αυτά υποβαθμίζονται. Τέσσερις είναι οι πυλώνες οι οποίες διατηρούν ισορροπίες στην πατρίδα μας: είναι η εκκλησία, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ο πολιτιστικός σύλλογος και το σχολείο. Αν κλείνουμε το σχολείο τότε βάζουμε ταφόπλακα στα τοπικά μας διαμερίσματα», είπε ο κ. Μαργαρίτης, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση από τη δημοτική αρχή. «Αντιθέτως, όταν ετέθη το θέμα της επισκευής της στέγης της σχολικής μονάδας Μυλοποτάμου, είχατε δεσμευτεί ότι θα προβείται στην ανακατασκευή του. Αντιθέτως ούτε και στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων υπάρχει και επιπλέον, αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι, γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι εσείς γνωρίζατε ότι θα κλείσει το σχολείο δεδομένου ότι και στέλεχος της παράταξής σας είναι στην Επιτροπή Παιδείας και τα γνωρίζει πολύ καλά».
Στο ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Κώστας Σούτος, σημείωσε ότι η κατάργηση και η συγχώνευση σχολικών μονάδων στην περιοχή του Δήμου Δράμας αποτελεί υποβάθμιση για τον τόπο.
Ο κ. Σούτος αναφέρθηκε ακόμα στο πρόγραμμα της πρόσληψης των 1.500 ανέργων και ρώτησε τον δήμαρχο κ. Χαρακίδη αν ο Δήμος Δράμας συμμετέχει σ’ αυτό το πρόγραμμα και τον τρόπο πρόσληψης των ανθρώπων αυτών και πού θα απασχοληθούν.
Ζήτησε ακόμα ο κ. Σούτος να μάθει τι γίνεται με το ζήτημα του Συμπαραστάτη του Δημότη και μήπως μπορούμε να ζητήσουμε την εκ νέου διαδικασία, γιατί είναι ένας θεσμός ο οποίος βοηθάει τη δημοκρατία και τους πολίτες του Δήμου.
Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Σούτος στο ζήτημα των δελτίων Τύπου του Δήμου και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο κείμενο το οποίο καταφέρονταν κατά του ιδίου και του κ. Τερζή, να μην εκδίδονται από τον Δήμο Δράμας αλλά από την παράταξη της «Πόλης+Ζωής». Για το θέμα αυτό ο κ. Χαρακίδης ζήτησε συγγνώμη για το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο και έγινε εκ παραδρομής.
Ο κ. Κώστας Ευμοιρίδης, ως επικεφαλής της παράταξης «η Ώρα της Δράμας», ζήτησε να μάθει αν ρωτήθηκε ο Δήμος για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσει των σχολείων. Σημείωσε ότι εξαθέσια δημοτικά σχολεία συγχωνεύονται μεταξύ τους και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό, καθώς οι όποιες συγχωνεύσεις έγιναν χωρίς καμία λογική. Έθεσε ακόμα το ζήτημα των όσων ακούγονται για μεταστάθμευση στρατιωτικών μονάδων από το Νευροκόπι και το Παρανέστι και καλό θα είναι να δούμε το θέμα μήπως και προλάβουμε κάτι.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συγχωνεύσεων, λέγοντας ότι όφειλε ο Δήμος να δείξει την αντίθεσή του. Αναφέρθηκε επίσης στα όσα ακούγονται σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Δράμας μ’ αυτό της Καβάλας καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Απαντώντας στα θέματα που ετέθησαν, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, επεσήμανε στο ζήτημα της κατάργησης και συγχώνευσης των σχολικών μονάδων, ότι ο Δήμος δεν είχε κανένα ρόλο στην απόφαση αυτή, λέγοντας ότι είναι μια κεντρική απόφαση. Ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι έγινε κάποια διαβούλευση με τα τοπικά διαμερίσματα, και ότι, «ενώ ήταν να πάει το Μικροχώρι με τη Ν. Σεβάστεια – Μαυρόβατο τελικά οι κάτοικοι ζήτησαν να έρθουν στη Δράμα και ήρθαν, των Κουδουνίων ήταν να πάει με τον Καλό Αγρό και ζήτησαν να πάνε στης Ν. Αμισού και πήγαν και τα 4 χωριά  που καταργούνται τα σχολεία του, στο θέμα της επιλογής στο πού θα πάνε τα παιδιά του έγινε και πηγαίνουν στα σχολεία που ζήτησαν οι ίδιοι να πάνε». Τόνισε ακόμα ο κ. Χαρακίδης, ότι ακόμα και αν βγει κάποιο ψήφισμα, αυτό δεν θα έχει καμία τύχη μιας και οι αποφάσεις αυτές είναι πανελλαδικής εμβέλειας.
Υπήρξε πολύωρη συζήτηση για το ζήτημα της κατάργησης και συγχώνευσης των σχολικών μονάδων και κυρίως για την κατάργηση του δημοτικού σχολείου Μυλοποτάμου, για το οποίο η μείζονα αντιπολίτευση της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι γνώριζε για την κατάργηση και ότι λίγο-πολύ … μεθόδευση την κατάργησή του για να κάνει διαφορετική χρήση του κτιρίου στο μέλλον.
Στο ζήτημα του Συμπαραστάτη του Δημότη, ο κ. Χαρακίδης είπε ότι και άλλοι Δήμοι έχουν προσφύγει στο Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησαν να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση ώστε να ξαναγίνουν διαδικασίες εκλογής εκ νέου και περιμένουμε να γίνει κάποια τροποποίηση του νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Καμμένα ελαστικά
Προ ημερησίας διατάξεως, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ξηροποτάμου κ. Δεμίσης, ο οποίος τόνισε ότι στάλθηκε σχετικό ψήφισμα προς την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας την αλόγιστη παραχώρηση εκτάσεων στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, που τελικά καταλήγουμε σε πυρκαγιές όπως αυτή. Ο κ. Δεμίσης σημείωσε ακόμα, ότι, δύο δικηγόροι έχουν αναλάβει να παρακολουθούν την ανακριτική διαδικασία ώστε να μπορέσει να ζητήσει την παράσταση πολιτικής αγωγής ο Ξηροπόταμος. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει παρέμβαση για την αποκομιδή των καμμένων ελαστικών.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ