Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας και η τήρηση των κανόνων στο κυνήγι

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας και η τήρηση των κανόνων στο κυνήγι

Υγιές κυνήγι είναι το νόμιμο κυνήγι, όταν αυτό γίνεται στον κατάλληλο χρόνο που επιτρέπεται και με τις προϋποθέσεις που επιτρέπει ο νόμος


ΠΡΙΝ ΑΠΟ μερικές ημέρες, η κυνηγητική οικογένεια της Δράμας, είχε την ατυχία να θρηνήσει ένα ακόμα θύμα από κυνηγητικό ατύχημα. Το γεγονός συνέβη στη δασική περιοχή «Φαρασινό» του Δήμου Παρανεστίου και όπως αναφέρθηκε στο σχετικό δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Δ/νσης Δράμας, οι δύο κυνηγοί διενεργούσαν παράνομο κυνήγι ζαρκαδιού. Το ατύχημα συνέβη όταν, ο ένας εκ των κυνηγών πυροβόλησε μία φορά και σκότωσε ένα ζαρκάδι, ενώ στη συνέχεια πυροβολώντας για δεύτερη φορά, σκότωσε τον άλλο κυνηγό, εκλαμβάνοντάς τον ως θήραμα!
Οι δύο κυνηγοί ήταν μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου Δράμας, ο οποίος μετά από σχετική ανακοίνωση, καταδίκασε τη λαθροθηρία σημειώνοντας ότι οι λαθροθήρες, καμία σχέση δεν έχουν με το υγιές κυνήγι.

Του Θανάση Πολυμένη

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ομάδα περιφρούρησης από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου για τη μάστιγα των ηχομημιτικών συσκευών (κράχτες), που είναι άκρως επικίνδυνοι, καθώς έτσι μπορεί να μπερδευτεί και ο ίδιος ο κυνηγός, νομίζοντας ότι είναι ζώο και να πυροβολήσει τον συνάδελφό του. 

Μέτρα προστασίας
Από τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων σε κυνήγι, είναι η παραβίαση των κανόνων ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης (π.χ. μεταφορά γεμάτων όπλων μέσα σε οχήματα), λανθασμένη κρίση του κυνηγού (π.χ. λανθασμένη αναγνώριση του στόχου ή του περιβάλλοντός του), αδεξιότητα ή απειρία του κυνηγού. Έτσι, τα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι μεταξύ άλλων: να μην κυνηγάμε αφηρημένοι. Να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας, να χειριζόμαστε τα όπλα πάντα με υπευθυνότητα, δεν πυροβολούμε αν δεν έχουμε αναγνωρίσει με απόλυτη βεβαιότητα τον στόχο, δεν μετακινούμαστε απροειδοποίητα σε κυνήγι, σε χώρους ή σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

Η εφημερίδα μας, μίλησε με τον πρόεδρο του Κυνηγητικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις» κ. Γιώργο Παπαντωνίου, ο οποίος στην ερώτηση, πώς μπορεί να προστατευτεί ένας κυνηγός σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε:
«Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 230.000 και όλοι φέρουν όπλα. Τέτοια συμβάντα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντοτε. Όσον αφορά την προστασία του κυνηγού ορίζεται από το νόμο. Σε κάποια κυνήγια τα οποία ενδεχομένως περιέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, θα πρέπει να φορούν πορτοκαλί γιλέκα, ώστε να είναι εμφανής η θέση τους. Αυτός είναι ο τρόπος προστασίας. Ένα άλλο και βασικό για κάθε κυνηγό, είναι ότι πρέπει να τουφεκίζει μόνο όταν βλέπει το θήραμα και είναι σίγουρος ότι στην περιοχή της βολής του δεν υπάρχει άνθρωπος, αυτοκίνητο ή κάτι άλλο».

Γίνεται εκπαίδευση του κυνηγού προκειμένου να εκπαιδευτεί ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει όταν βρίσκεται στο κυνήγι κ. Παπαντωνίου;
«Αυτονόητο είναι ότι οι κυνηγοί περνούν από κάποιες εξετάσεις όλοι, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτοκινητικά ατυχήματα. Οι κυνηγοί για να πάρουν την άδεια κυνηγιού, περνούν από εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν γνώσεις βιολογίας, αναγνώρισης θηραμάτων, εκπαίδευση στα όπλα, ασφαλή χρήση του όπλου και άλλα. Από εκεί και πέρα εναπόκειται και στην ψυχολογία και στο πόσο έχουν την προσοχή τους τεταμένη όταν κυνηγούν».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά , οι δύο συγκεκριμένοι κυνηγοί, είχαν εμπλακεί σε παράνομο κυνήγι ζαρκαδιού, κάνοντας λαθροθηρία.
«Απ’ ό,τι έχω μάθει, πράγματι μετείχαν σε λαθροθηρία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, και η ψυχολογία είναι διαφορετική όταν κάποιος πάει να λαθροθηρήσει, αλλά και επιπλέον δεν είχαν λάβει και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, πορτοκαλί γιλέκα κτλ. Ακόμα, τα φυσίγγια που χρησιμοποίησαν, προορίζονταν για χοντρά θηράματα».

Υπάρχει τιμωρία για τη λαθροθηρία κ. Παπαντωνίου;
«Φυσικά και υπάρχει και μάλιστα με αυστηρές ποινές. Την ημέρα που έγινε το συμβάν, πρέπει να πούμε ότι ήταν και η τελευταία ημέρα κυνηγιού, επιτρεπόταν μόνο κάποια είδη τσίχλας, οπότε αν πήγαιναν για τσίχλα και χρησιμοποίησαν τα φυσίγγια τα ψιλά για τσίχλα, αυτό δεν θα μπορούσε νομίζω να επιφέρει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Οι κυνηγητικοί σύλλογοι πως εκπαιδεύουν τα μέλη τους κατά της λαθροθηρίας;
«Όπως προβλέπεται και από τα καταστατικά των κυνηγητικών συλλόγων, σκοπός τους είναι η εκπαίδευση των κυνηγών, η συσπείρωση και η επιμόρφωσή τους. Εμείς σαν Κυνηγητικός Σύλλογος Δράμας, δίνουμε κάθε χρόνο μεγάλη βάση στην εκπαίδευσή τους και με σεμινάρια και με ειδικούς, για ασφαλή χρήση των όπλων και πολλές άλλες δραστηριότητες και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάποιο ατύχημα».

Διαβάζουμε για το υγιές κυνήγι. Τι ακριβώς είναι αυτό κ. Παπαντωνίου;
«Υγιές κυνήγι είναι το νόμιμο κυνήγι, όταν αυτό γίνεται στον κατάλληλο χρόνο που επιτρέπεται και με τις προϋποθέσεις που επιτρέπει ο νόμος. Αυτό είναι το υγιές κυνήγι και πρέπει να πω ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλοι οι σύλλογοι και όλες οι κυνηγητικές οργανώσεις, με σκοπό την αειφορία και πολύ απλά, είμαστε υποχρεωμένοι, ό,τι παραλάβαμε από τους προκατόχους μας να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αυτό είναι το υγιές κυνήγι και ο σεβασμός προς το θήραμα. Πέρασαν οι εποχές που το κυνήγι γινόταν για άλλους λόγους. Τώρα είναι ένα «χόμπι», το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την τροφή, έχει μόνο με τη διασκέδαση. Οπότε, όταν τελείται υπό τους κανόνες που προϋποθέτει ο νόμος, τότε έχουμε ένα υγιές κυνήγι».

Στο νομό μας σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα λεγόμενα καταφύγια θηραμάτων;
«Όχι μόνο στο νομό μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα καταφύγια θηραμάτων καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση του εδάφους της ελληνικής υπαίθρου. Έχουμε αρκετά καταφύγια και μπορώ να πω ότι βοηθούν τα πλείστα στην αναπαραγωγή και διασπορά των θηραμάτων. Γι’ αυτό ακριβώς και η Δράμα είναι ένας πόλος έλξης για τους Έλληνες κυνηγούς. Αυτό είναι θείο δώρο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, γιατί, μην ξεχνάτε ότι από το κυνήγι ζει ένα πλήθος επαγγελμάτων. Η Δράμα γίνεται γνωστή πανελληνίως. Την επισκέπτονται και αυτό δίνει πόρους στην περιφέρεια σε χαλεπούς καιρούς, ειδικά τον χειμώνα που δεν υπάρχει άλλος πόλος έλξης για επισκέπτες πλην ελαχίστων στη Δράμα και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και η επισκεψιμότητα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο».

Έχετε εικόνα περίπου πόσος κόσμος έρχεται στο νομό για να κυνηγήσει;
«Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Άρτεμις» που τηρεί η συνομοσπονδία η οποία κρατάει στατιστικά στοιχεία και χρησιμοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα για την ανανέωση κάθε χρόνο της υπουργικής απόφασης, αλλά και στην Ευρώπη, τη Δράμα επισκέπτεται ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, πέρα από τους όμορους νομούς, από Αθήνα, από Ζάκυνθο πολλοί και από αλλού. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι κυνηγοί αφήνουν αρκετά χρήματα στη Δραμινή περιφέρεια.
Το κυνήγι είναι ήδη ένας πόλος έλξης. Μην ξεχνάμε ότι, η πληθώρα των θηραμάτων πολλές φορές, πλην των ντόπιων θηραμάτων θα μπορούσαμε να πούμε για τα ενδημικά, ότι είναι καμιά φορά συνάρτηση και πολλών άλλων παραγόντων, όπως είναι η τροφή και οι καιρικές συνθήκες. Οπότε ανάλογα με το χρόνο και την επισκεψιμότητα των αποδημητικών, ανεβαίνει ή κατεβαίνει η επισκεψιμότητα των κυνηγών.
Εύχομαι να μην θρηνήσουμε ξανά άλλο θύμα και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου κυνηγού. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η προστασία και η σωστή άσκηση του κυνηγού κρύβεται σε δύο λέξεις. Όταν βγει από το κυνηγητικό λεξιλόγιο η έκφραση «τι έκανες» και αντικατασταθεί με τις λέξεις «πώς πέρασες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ