Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πεντάστερη η Δράμα!

Την Τετάρτη το απόγευμα η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης «Αρίσταρχος» του 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής για μαθητές λυκείου. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στα 33 παιδιά από όλη την Ελλάδα που πέτυχαν στη φάση αυτή υπάρχουν και πέντε Δραμινοί μαθητές:

η Παζούλη Δέσποινα του 3ου λυκείου της Δράμας
η Αζά Δανάη του 2ου λυκείου της Δράμας
ο Τζιτζιμπάσης Παρασκευάς του λυκείου του Δοξάτου
ο Κουτρόπουλος Δημήτριος του λυκείου του Δοξάτου και
ο Λαζαρίδης Ιωσήφ του 4ου λυκείου της Δράμας
Οι μαθητές αυτοί θα διαγωνιστούν εκ νέου στην τρίτη φάση «Ίππαρχος» του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στο Βόλο στις 12 Μαρτίου. Τους δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχεια του διαγωνισμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αστρονομία δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο. Έτσι, τα παιδιά που ασχολούνται με τoαντικείμενο αυτό το κάνουν με πολύ μεράκι αφού πρέπει να αφιερώσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, ένας ακόμη λόγος για να τους απονέμουμε τα εύσημά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια της τρίτης φάσης θα μεταβούν δωρεάν για δέκα μέρες στις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της Alabama στις ΗΠΑ το καλοκαίρι.
Επιπλέον, οι δέκα πρώτοι μαθητές της τρίτης φάσης θα διαγωνιστούν και πάλι, στη τέταρτη φάση «Πτολεμαίος» που θα γίνει στο Βόλο τον Ιούλιο.
Τέλος, οι πέντε πρώτοι μαθητές της τέταρτης φάσης θα αποτελέσουν τα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ελλάδας και θα μεταβούν στο Γκντασκ της Πολωνίας το Σεπτέμβριο για να λάβουν μέρος στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
Τα τελευταία χρόνια η αστρονομία έχει «ριζώσει» στην πόλη μας και κάθε χρόνο μας κάνει να ασχολούμαστε με τα τεκταινόμενα στο χώρο αυτό.
Στα περισσότερα λύκεια της Δράμας η αστρονομία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών. Η αγάπη των παιδιών για την αστρονομία προσφέρει στιγμές χαράς σε όλους του Δραμινούς μέσω του πανελλήνιου διαγωνισμού αστρονομίας καθώς έχουμε να σημειώσουμε 5 συμμετοχές στην τρίτη φάση του διαγωνισμού (που μέχρι πέρσι ήταν και η τελική φάση) και 2 συμμετοχές σε ολυμπιάδες τα τελευταία τρία χρόνια!!!
Κλείνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε το κορυφαίο, αστρονομικού ενδιαφέροντος, γεγονός στη Δράμα για πέρσι. Μιλάμε, φυσικά, για την ίδρυση του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» που δραστηριοποιείται στον Νικηφόρο και έχει μέλη από όλο το νομό. Το ενδιαφέρον των Δραμινών κάθε ηλικίας για την αστρονομία προϋπήρχε, αλλά πλέον, διαθέτει χώρο, εξοπλισμό, και οργανωμένη δράση που μπορεί να προσελκύσει νέα μέλη και κυρίως μικρά παιδιά, από το δημοτικό ακόμα, ώστε να ασχοληθούν με την εξερεύνηση του έναστρου ουρανού.

Τσιάρας Άγγελος,
φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ