Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

11η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

11η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων

Από την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι – Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου



Η 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1999!
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου του Ν. Δράμας, το Σάββατο στις 30 Απριλίου 2011 από τις 11:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα.

Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι
1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής
Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Όσοι θα φέρουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής τους ως τις 19 Μαρτίου 2011. Οι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι που δεν θα έχουν στείλει την αίτηση συμμετοχής τους μέχρι τις 19 Μαρτίου 2011 δεν θα γίνουν δεκτοί ως καλλιεργητές στη γιορτή.
Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια. Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια  στα οποία θα αναγράφεται:
1. η ποικιλία
2. η περιοχή καλλιέργειας
3. το όνομα του καλλιεργητή
4. ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να ενημερώσουν  εγκαίρως έτσι ώστε να αναλάβουμε τη συσκευασία των σπόρων. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό για να το αναρτήσουν στα περίπτερα τους. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία - αν δεν το έχουν προμηθευτεί - το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.
Φέτος για πρώτη φορά η προσφορά των σπόρων, θα γίνει από την έναρξη της γιορτής, δηλαδή από τις 11:00 το πρωί. Η ταξινόμηση των καλλιεργητών θα γίνει με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα προέλευσης τους. Οι καλλιεργητές με τη βοήθεια των εθελοντών θα πρέπει να στηρίξουν τα περιπτερά τους σε όλη τη διάρκεια της γιορτής, παρέχοντας πληροφορίες για τις ποικιλίες και καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες.

Δικαίωμα συμμετοχής
Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα άνισης προσφοράς των σπόρων και δυσαρέσκειας επισκεπτών και καλλιεργητών που δεν πρόλαβαν να πάρουν σπόρους. Από την πλευρά των οργανωτών ήταν ένα σημείο που μας στεναχωρούσε πάντα και θεωρούσαμε  ότι δεν ήταν αντάξιο του όλου κλίματος και της φιλοσοφίας της γιορτής και του Πελίτι γενικότερα. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ότι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι.

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη
Η γιορτή έχει ελεύθερη είσοδο, όλα είναι προσφορές, εκτός από έναν πάγκο του Πελίτι, τα έσοδα του οποίου  στηρίζουν οικονομικά τη γιορτή και τις δράσεις του Πελίτι.

Το τραπέζι της αγάπης
Το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων. Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές κτλ. Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 2524022059 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ