Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη και από τις παρατάξεις Σούτου και Ευμοιρίδη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη και από τις παρατάξεις Σούτου και Ευμοιρίδη

Καταψήφισε η αντιπολίτευση το πρόγραμμα Τεχνικών Έργων 2011


ΑΠΟ ΤΑ σημαντικότερο θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, ήταν ο καθορισμός συντελεστών φόρων, τελών και δικαιωμάτων οικονομικού έτους 2011. Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Ζαχαριάδης Παύλος.

Η εισήγηση του κ. Ζαχαριάδη
Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ζαχαριάδη, η πλειοψηφία των τελών παγιώνεται στα ίδια επίπεδα, ενώ γίνονται κάποιες αυξήσεις στα τέλη που πληρώνει ο ΟΤΕ για τα καφάο του και στα ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων των καφετεριών. Αποσπασματικά από την εισήγηση του κ. Ζαχαριάδη:
«Η φιλοσοφία των τελών και δικαιωμάτων για το 2011 χαρακτηρίζεται από την παγίωση όλων σχεδόν των επιμέρους τιμών. Αναφορικά με το τέλος καθαριότητας, φωτισμού – που είναι και η βασική πηγή εσόδων – δεν επέρχεται καμία μεταβολή, παρά την πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας που καθορίζεται βάσει ανταποδοτικότητας και ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων. Παράλληλα δίνουμε αντισταθμιστικό όφελος στην περιοχή Ταξιαρχών με την απαλλαγή τους από το παραπάνω τέλος, λόγω της παρουσίας στην περιοχή του ΧΑΔΑ της Σίψας.
      Επιγραμματικά δεν προτείνεται καμία αύξηση στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, στο τέλος διαφημιστικών ταμπλό, στο δικαίωμα χρήσης νεκροταφείων, στο τέλος διαφήμισης, στο τέλος χρήσης υπεδάφους και στο τέλος συντεταγμένων Αστικού Τοπογραφικού Δικτύου.
      Μετά από τη συλλογή και μελέτη αρκετών αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων άλλων Δήμων ανά την Επικράτεια, προβαίνουμε στη δημιουργία νέων τελών που αφορούν το τέλος κυτίων ΟΤΕ (σ.σ. τα γνωστά καφάο), το τέλος container για απόρριψη μπαζών, το τέλος προβολής προϊόντων για μια μέρα (και όχι αναγκαστικά ετήσια) και το τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων.
      Με τον καθορισμό των νέων τιμών προσπαθούμε να δώσουμε και κατευθύνσεις σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων και παραχώρησης χώρου για τα περίπτερα στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την αναρχία που επικρατεί κυρίως στο κέντρο της πόλης, αλλά και να εφαρμόσουμε ένα δικαιότερο σύστημα που θα συγκλίνει στα ισχύοντα με άλλες πόλεις. Με αυτή τη λογική προτείνουμε τη διαφοροποίηση του τέλους παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που παραχωρούνται. Επίσης αυξάνουμε τις τιμές της Α΄ ζώνης, διατηρούμε τις τιμές της Β’ και Γ’ ζώνης και μειώνουμε αυτές της Δ’ ζώνης. Από ότι παρατηρείτε στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας και γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις προβαίνουμε σε ενσωμάτωση πολλών επιμέρους τελών.
     Αναφορικά με το στάσιμο εμπόριο, κωδικοποιώντας τις διαφοροποιήσεις, τα νέα δεδομένα είναι η νομιμοποίηση πολλών αδειών, η δημιουργία νέων θέσεων, ο περιορισμός ανάπτυξης και ο διαχωρισμός των τιμών την περίοδο της Ονειρούπολης.
     Τέλος μειώνουμε το τέλος οικοδομικών υλικών, λόγω της έντονης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος και το δικαίωμα βοσκής κατά 30 %. Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο των μειώσεων είναι η απαλλαγή και εξαίρεση των Δημοτικών Κοινοτήτων Ξηροποτάμου, Χωριστής αλλά και όλων των Τοπικών Κοινοτήτων από το τέλος εμπορευμάτων, τραπεζοκαθισμάτων και του δικαιώματος ταφής.
      Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι υλοποιούμε στο έπακρο τις εξαγγελίες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα δικαιότερο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής μέσα στα δεδομένα της οικονομικής αδυναμίας και υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ. Σας καλούμε λοιπόν να υπερψηφίσετε το θέμα, συμβάλλοντας στο απαραίτητο κλίμα συναίνεσης που απαιτούν οι δύσκολες εποχές που βιώνουμε».
Να σημειώσουμε εδώ, ότι, όσον αφορά τους πολιτικούς γάμους, ο Δήμος όρισε ένα τέλος 30 ευρώ για όσους είναι δημότες και 50 ευρώ για όσους δεν είναι δημότες Δήμου Δράμας.

Κατά πλειοψηφία
Η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Δράμας, η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και ζήτησε νέα μείωση κατά 10% σε όλα τα παγιωμένα τέλη και καμία αύξηση σε καμιά περίπτωση.
Οι παρατάξεις Σούτου και Ευμοιρίδη, αν και εξέφρασαν αντιδράσεις ως προς ορισμένα ζητήματα, υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για τα τέλη και δικαιώματα.
Ο κ. Μήτρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε επίσης την πρόταση, ζητώντας γενναία μείωση στην πλειοψηφία των τελών.

Πρόγραμμα τεχνικών έργων
Όσον αφορά το θέμα της κατάρτισης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2011, στο οποία εισηγητής ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, αυτό καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι προτάσεις πέρασαν μόνο με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής. Να σημειώσουμε ότι, για το πρόγραμμα τεχνικών έργων είχαμε αναφερθεί αναλυτικότερα στο φύλλο της περασμένης Τρίτης, μετά από τη σύσκεψη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε συνεδριάσει την περασμένη Κυριακή 20 Μαρτίου.

Ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού
Στο θέμα 36, για την γνωμοδότηση για την χορήγηση άδειας ανασκαφής κρυμμένου θησαυρού. Πρόκειται για μια περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα Μαυροβάτου, όπου ζητήθηκε άδεια από ιδιώτη να σκάψει προκειμένου να βρει κάποιον θησαυρό! Η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου ήταν εξ αρχής αρνητική και αυτό το αποδέχτηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και καταψήφισε ομόφωνα την πρόταση.

Διαφοροποίηση Γ. Μήτρου
Στο θέμα 12 με τίτλο: «Διαβίβαση της υπ’ αριθμ. 30/2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δ. Δράμς, σχετικά με εισήγηση αυτής περί σύναψης σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Δ. Δράμας και της Δ.Κ. Κύκλος ΑΒΕΕ, για τη συλλογή και μεταφορά χαρτιού, εξέφρασε τη διαφοροποίησή του ο κ. Γ. Μήτρου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προτείνοντας να το αναλάβει ο Δήμος και όχι ιδιώτης. Το σκεπτικό του κ. Μήτρου ήταν ότι, εφόσον το κάνει ιδιώτης σημαίνει ότι η δουλειά αυτή έχει κέρδος, άρα καλό θα ήταν να το αναλάβει ο Δήμος, ώστε να μπορέσει να κερδίσει έτσι κάποια χρήματα. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Μλεκάνης, τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και όχι σ’ αυτή τη φάση. Το θέμα ψηφίστηκε θετικά από το σύνολο των παρατάξεων πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Καταψήφισε επίσης ο κ. Μήτρου το 6ο θέμα: Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών. Πρόκειται για τους γνωστούς διμηνήτες, τους οποίους χρησιμοποιούν οι εκάστοτε δήμαρχοι.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ