Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Μαθητές νόθευσαν εκλογικό αποτέλεσμα 15μελους στη Δράμα


● ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΧΑΜΕ προ ημερών για τα 15μελή μαθητικά συμβούλια στα σχολεία. Το γεγονός που έφτασε στ’ αυτιά μας, συνέβη στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, όπου μαθητές επεχείρησαν να κάνουν νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ συμμαθητή τους, που επέμεναν να τον …εκλέξουν με το ζόρι στο 15μελές.

● Ο συγκεκριμένος μαθητής, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους σταυρούς για να εκλεγεί μέλος, κι έτσι, η Εφορευτική Επιτροπή, του «δώρισε» μερικά σταυρουδάκια παραπάνω, ώστε να είναι σε θέση να εκλέγεται στο 15μελές συμβούλιο του σχολείου. Ένας άλλος μαθητής όμως που είχε εκλεγεί, ανακάλυψε την κομπίνα που έγινε και θέλησε να διορθώσει την όλη κατάσταση.

● Ρώτησε λοιπόν άλλους συμμαθητές του και είδε πόσοι πραγματικά τον ψήφισαν. Και όπως αργότερα αποδείχθηκε, ο μαθητής δεν συγκέντρωνε τους απαραίτητους σταυρούς. Στη συζήτηση που έγινε με τα μέλη της Εφορευτικής, αποκαλύφθηκε ότι η νοθεία ήταν εκτεταμένη και το ποιοι θα εκλέγονταν …είχε ήδη αποφασιστεί. Και η Εφορευτική Επιτροπή έβαζε σταυρουδάκια, εκεί που δεν υπήρχαν!!!

● Ο άλλος όμως πήρε ζεστά το θέμα, και θέλησε να κάνει ένσταση. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, πριν από τις εκλογές ακόμα, το θέμα της νοθείας είχε ήδη επισημανθεί. Τελικά, όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, το αποτέλεσμα είχε ήδη συναποφασισθεί μεταξύ κάποιων μαθητών για το ποιοι θα εκλεγούν στο 15μελές.

● Μάλιστα, είχαν ορίσει και τους συγκεκριμένους μαθητές, τους οποίους η Εφορευτική Επιτροπή των μαθητών σταυροδώτησε αρκούντως ώστε να εκλεγούν. Όταν λοιπόν το όλο θέμα έφτασε μέχρι τον διευθυντή, εκείνος ακύρωσε τις εκλογές ως όφειλε, έδωσε από μια ημέρα αποβολής στον καθένα και όρισε νέα ημερομηνία για τις επαναληπτικές εκλογές.

● Τώρα όμως υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από όλους τους μαθητές του σχολείου μιας και οι άκυρες πλέον εκλογές έγιναν θέμα στο σχολείο, και εκείνοι που τις είχαν στήσει είναι πλέον δακτυλοδεικτούμενοι. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, παρ’ όλα αυτά, όλοι γνωρίζουν ποιοι προσπάθησαν να στήσουν ένα 15μελές, αποκλείοντας κάποιους να εκλεγούν και πριμοδοτώντας κάποιους άλλους.

● Το ζήτημα βέβαια που τίθεται εδώ, δεν είναι το ποιος θα εκλεγεί ή όχι σε ένα 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Μπορεί να μας φαίνεται ως ένα όργανο που δεν έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες, όμως τίθεται ζήτημα άσκησης Δημοκρατίας από τους μαθητές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν να εκλέγουν και να εκλέγονται, να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες απαραίτητες για την καθημερινότητά τους που είναι η ζωή στο σχολείο, διαδικασίες οι οποίες αργότερα θα τους είναι πολύτιμες ως εμπειρίες.

● Ορθά ενήργησε ο διευθυντής του σχολείου ακυρώνοντας τις εκλογές και έδωσε τις αποβολές μιας ημέρας, όπως ο νόμος ορίζει. Κανείς δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος για κάτι τέτοιο, όσο κι αν μας φαντάζει ίσως αδιάφορο. Σημασία έχει, από μια τέτοια διαδικασία, να βγουν όλοι κερδισμένοι και πολύ περισσότερο η άσκηση Δημοκρατίας.

● Γιατί, αν από τα μαθητικά ακόμα χρόνια, μαθαίνουμε να κάνουμε νοθείες στα διάφορα όργανα, και μένουμε ατιμώρητοι, σκεφτείτε τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν γίνει σαΐνια στα εκλογομαγειρέματα! Ε ρε γλέντια, που θα ’λεγε κι ο Καραγκιόζης!!!

● ΤΕΛΙΚΑ, ΣΕ ΤΙ ΑΠΑΤΗ εξελίσσεται αυτή η κατάσταση με τα δήθεν φoρητά κομπιούτερ (laptop) για τους μαθητές της Α΄ τάξης του γυμνασίου. Το κουπόνι είναι 450 ευρώ, και οι γονείς μπορούν να προσθέσουν το υπόλοιπο ποσό, για να αγοράσουν ένα αξιόλογο μηχάνημα. Ένας καλός φορητός κοστίζει από 600 ευρώ και πάνω.

● Οι μεγάλες εταιρείες όμως, έριξαν στην αγορά όλα τα net book, αυτά τα μικρά κομπιούτερ, τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια τεχνολογική αξία με έναν φορητό (laptop). Και έχουν τρελαθεί να διαφημίζουν ότι δίνουν χίλια-δυο δώρα, ενώ η πραγματική τους αξία είναι πολύ μικρότερα. Στην ουσία δηλαδή, ο γονιός πληρώνει και τα δώρα και τον ΦΠΑ και τα πάντα με τα 450 ευρώ. Ποιος όμως θα ελέγξει την απάτη σε μια δήθεν ελεύθερη αγορά, όταν όλοι κλέβουν;

● ΟΣΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ οι μέρες, όλο και καταλαγιάζει η συζήτηση περί των εκλογών, και το τι θα κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι μέρες θα δείξουν για το αποτέλεσμα της κυβέρνησης, μιας και είναι ώρα να παίρνονται αποφάσεις για το κυβερνητικό έργο.

● Το κύριο πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση είναι χαοτική και το μέλλον, αν όχι νεφελώδες, σίγουρα όχι πάντως ξεκάθαρο. Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει μέγα πρόβλημα, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν τον έλεγχο του κόμματος.

● Από χθες μιλάμε πλέον για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πόσο πάει το λίτρο, πόσα λίτρα βάλαμε, πόσο μας χρέωσε ο πετρελαιάς, αν γίνονται απάτες στο γέμισμα, αν το πετρέλαιο είναι καλό, ποιοι κλέβουν και πώς κλέβουν και άλλα τέτοια. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, ξεκίνησε με τιμή που αναμένεται να κυμαίνεται κοντά στα 55 λεπτά το λίτρο.

Αποκλίσεις θα υπάρξουν για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης, οι τιμές είναι διαφορετικές ανάλογα με την ποσότητα των παραγγελιών. Οι καταναλωτικές οργανώσεις, πάντως, έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς θεωρούν ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να είναι κανονικά 500 ευρώ ανά χίλια λίτρα ή 0,50 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν από 62 ως 71 λεπτά με μέσον όρο τα 68,5 λεπτά για ποσότητα 1.200 λίτρων που είναι από τις πιο συνηθισμένες σε μια πολυκατοικία της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προκύπτει με βάση τις τιμές διυλιστηρίου συν τον ΦΠΑ, αλλά και το μέσο μεικτό περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους, ποικίλλει δε από περιοχή σε περιοχή.

Οι έλεγχοι στην αγορά θεωρούνται από τους απασχολουμένους στο κύκλωμα απαραίτητοι για την προστασία του καταναλωτή. Αλλά και ο ίδιος ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την παραλαβή του. Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών εφιστά την αυξημένη προσοχή των πολιτών, που θα παραλάβουν πετρέλαιο εν όψει της χειμερινής περιόδου εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ