Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ποιοι διοικούν αυτόν τον τόπο, τελικά;

● ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ πρώτες συγνώμες. Πρωτοφανές για την Ελλάδα, υπουργός να ζητάει συγνώμη από συλληφθέντες. Κι όμως έγινε. Αρκεί όμως αυτό; Ή μήπως απλά, ο Χρυσοχοΐδης απλά μας χρύσωσε το χάπι για μια αστυνομία που χρειάζεται άμεσα νυστέρι και εκδημοκρατισμό;

● Ποιος αλήθεια κυβερνά ή διοικεί αυτόν τον τόπο; Ποιος διοικεί την Αστυνομία; Ποιος διοικεί τα Σώματα Ασφαλείας; Ποιος διοικεί τις μονάδες καταστολής της ΕΛ.ΑΣ.; Όταν συλλαμβάνονται στελέχη κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, τότε κάπου υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα.

● Γεγονός είναι ότι, όσο περνούν οι μέρες, η κατάσταση θα εκτραχύνεται. Τουλάχιστον εκεί στα Εξάρχεια. Που είναι μια ιδιαίτερη περιοχή της Αθήνας. Που είναι μια περιοχή η οποία «γκετοποιήθηκε» για πολλούς και διαφόρους λόγους. Που είναι μια περιοχή η οποία υφίσταται λες και είναι κράτος εν κράτη, σαν να έχει κάποια ιδιότυπα σύνορα.

● Ο Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βιάζεται να ελέγξει την ΕΛ.ΑΣ., βιάζεται να δώσει οδηγίες που θα εφαρμοστούν, βιάζεται να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Γιατί πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου (27 Νοεμβρίου), και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου 6 Δεκεμβρίου).

● Ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης περιγράφει χαρακτηριστικά τον τρόπο σύλληψής του: «Με συνέλαβαν επειδή χρησιμοποίησα την κάμερα καταγράφοντας τη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιστρέφοντας στο καφέ Φλοράλ, με ακολούθησαν οκτώ αστυνομικοί. Ο επικεφαλής μου έστριψε βίαια το χέρι ενώ οι άλλοι με τραβούσαν από το σακάκι. Ήρθε ένα περιπολικό και με μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.»

● …»Μας πήγαν στον 6ο όροφο, σε ένα Τμήμα που στην πόρτα έγραφε: «Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος». Εκεί οι διευθυντές μας ζήτησαν συγνώμη, λέγοντας πως δεν είναι αυτή η πολιτική της Αστυνομίας. Ακολούθως, τηλεφώνησε ο υπουργός, ζήτησε να μας μιλήσει. Είπε ότι προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική που ξεφεύγει στην εφαρμογή της».

● «Μια πολιτική που ξεφεύγει στην εφαρμογή της». Γιατί άραγε ο αστυνομικός εκεί έξω δεν έκανε έλεγχο για να δει ποιος είναι ο δημοσιογράφος; Γιατί δεν ζήτησε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα; Τι εντολές είχε και από ποιον, να συλλάβει όποιον έβρισκε μπροστά του;

● Αυτή η τακτική που εφαρμόζει μέχρι η ΕΛ.ΑΣ., μόνο αστυνομοκρατία θυμίζει και τίποτα περισσότερο από αυτό. Μόνο σε προβοκατόρικες ενέργειες μπορεί να οδηγήσει. Μια ενέργεια που οδήγησε τελεσίδικα στην παραίτηση του αρχηγού της Βασ. Τσιατούρα.

● Η φθορά του πρώην πλέον αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλειου Τσιατούρα, είχε επέλθει εδώ και ένα χρόνο, όταν έπρεπε ακόμα να παραιτηθεί από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα όσα ακολούθησαν σε όλη τη χώρα. Ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει ακόμα από την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έπρεπε να του ζητήσει την παραίτησή του και να τον αλλάξει άμεσα, από το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2008.

● Το έργο του Χρυσοχοΐδη, είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην ουσία, δεν γίνεται να μετατρέψεις τα σώματα καταστολής της ΕΛ.ΑΣ., τα ΜΑΤ δηλαδή και άλλες μονάδες, σε μονάδες προστασίας του πολίτη. Αυτά είναι παραμύθια.

● Η αλήθεια είναι ότι, ποτέ η ΕΛ.ΑΣ., δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε, να συλλάβει αυτούς που δημιουργούσαν πραγματικά τις δολιοφθορές, τις προβοκατόρικες ενέργειες, αυτούς που πετούσαν τις μολότοφ, αυτούς που τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα εμπορικά καταστήματα, αυτούς που έκαιγαν τράπεζες, αυτούς που έσπαγαν τα αυτοκίνητα του κοσμάκη.

● Και έτρεχε να συλλάβει απροστάτευτους πολίτες, τυχαίους περαστικούς, γιαγιάδες και κάθε άσχετο με τα διάφορα επεισόδια. Γιατί άραγε; Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε ποτέ να το κάνει; Γιατί ποτέ δεν συνέλαβαν ούτε έναν χούλιγκαν; Ούτε έναν αληταρά από εκείνους που σκοτώνουν τους οπαδούς μιας ομάδας στη μέση του δρόμου;

● Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα. Είναι η σύλληψη συγκεκριμένων ανθρώπων, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, δεν θα γινόταν τόσος ντόρος και τόσος σαματάς, αν οι συλληφθέντες ήταν άσχετοι, καθημερινοί πολίτες.

● Η αλήθεια είναι ότι, έτσι όπως έφτασε να λειτουργεί η περιοχή των Εξαρχείων, η λύση δεν δίνεται με καθημερινές εισβολές των ΜΑΤ, με αθρόες συλλήψεις πολιτών, με φοβία και τρομοκρατία από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. Εδώ χρειάζονται άμεσα πολιτικά μέτρα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Η υπόθεση αυτή πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσει.

● Τα γκέτο, τα οποιαδήποτε γκέτο, δεν αρμόζουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Και αυτά τα ιδιότυπα γκέτο, θα πρέπει να κλείσουν, όσο ακόμα είναι νωρίς. Διαφορετικά, τα προβλήματα όλο και θα μεγαλώνουν. Και αυτό, έχει επίπτωση σε ολόκληρη τη χώρα, μιας και είμαστε τόσο μικρή σε έκταση και σε πληθυσμό.

● ΣΗΜΕΡΑ. νοιώθω την ανάγκη να κλείσω με ένα από τα πιο γνωστά σημεία, από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη. Έγραφε ο Έλληνας αγωνιστής: «… ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι… αναλόγως ο καθείς…», «… το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλούμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ