Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ενδιαφέρουν και προκαλούν



Παγκόσμια Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου. Ο κόσμος μας γερνάει; Το 2005, οι ηλικιωμένοι ανέρχονταν στα 1,2 δισεκατομμύρια , ενώ υπολογίζεται ότι το 2050 θα έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών, ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.



● ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ λίγο πριν την κάλπη. Σήμερα Παρασκευή, τελειώνει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Τελευταίο μιλάει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Δράμα, με κεντρική ομιλία που θα γίνει στις επτάμισι το βράδυ στον χώρο που βρίσκεται το εκλογικό κέντρο, επί της οδού Εφέδρων Αξιωματικών.

● Η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, θα περιλαμβάνει μόνο τις ομιλίες των υποψηφίων βουλευτών του νομού. Δεν θα υπάρχει κανένας ομιλητής από τα κεντρικά του κόμματος από την Αθήνα, ή τουλάχιστον κάποιο άλλο στέλεχος.

● Και μου κινεί την περιέργεια το γεγονός αυτό, μιας και τα δύο μεγάλα κόμματα, τουλάχιστον, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν ξέρω αν είναι κεντρική κομματική γραμμή αυτό, αλλά μου φαίνεται παράξενο.

● Τι εννοώ. Και η Νέα Δημοκρατία την περασμένη Παρασκευή δεν είχε κεντρικό ομιλητή. Και τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει. Γιατί άραγε; Γίνεται και σε άλλες πόλεις, ή μήπως στη Δράμα γίνεται αυτό; Μπορεί κανείς να δώσει μία, κατ’ αρχήν, ερμηνεία.

● Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι έχει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, ο νομός έτσι κι αλλιώς ψηφίζει κατά βάση Δεξιά, οπότε, τι χρειάζονται οι κεντρικοί ομιλητές; Όσο για το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί το ίδιο από την αντίθετη πλευρά. Ότι, έτσι κι αλλιώς, ο νομός είναι χαμένος για το ΠΑΣΟΚ, οπότε… τι να το κάνεις το κεντρικό στέλεχος του κόμματος στη Δράμα;

● Οι άλλες γλώσσες όμως λένε ότι, στη Νέα Δημοκρατία δεν συμφώνησαν για το όνομα του υπουργού κ. Καλαφάτη που ακούστηκε! Αλλά και το ότι, δεν υπολογίζουν πλέον τη Δράμα, μιας και δεν τους ενδιαφέρει ως νομός. Ο κόσμος το βλέπει διαφορετικά: έτσι κι αλλιώς …γραμμένους μας έχουν! Ίδωμεν…

● ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, ή Παγκόσμια  Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία η 1η  Οκτωβρίου. Για την ιστορία, η ημέρα υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποδώσει τον ανάλογο φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί.

● Οι άνθρωποι αυτοί… Στην ουσία όλοι εμείς, που σήμερα είμαστε νέοι, νεότεροι, μέσης ηλικίας, και που κάποια στιγμή, ο χρόνος μαλακά θα μας αποθέσει …στα αζήτητα! Τυχεροί εκείνοι που μπορούν να έχουν δίπλα τους τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τη σύνταξή τους, ζεστό καφέ και τσάι. Δεν έχουν όμως όλοι οι ηλικιωμένοι την ίδια τύχη.

● Κάποιοι βρίσκονται μόνοι κι έρημοι σε σπίτια αδειανά. Που τους φροντίζουν που και που κάποιοι συγγενείς, άλλοτε γείτονες, άλλοτε οι κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης. Άλλοι πάλι, υπομένουν στα λεγόμενα ιδρύματα για ηλικιωμένους, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες.

● Η ζωή είναι δύσκολη, πολλές φορές, μετά τη σύνταξη! Μπορεί να φαίνονται μακρινά όλα αυτά για πολλούς από μας, αλλά είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60.

● Το 2005, ο αριθμός υπολογίζονταν στα 1,2 δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών, ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να υπερτερούν.

● Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.


● Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεότεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

● ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ οι Πομάκοι της Θράκης, και προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, να δυναμώσουν τη φωνή τους, να μιλήσουν. Και έχουν πολλά να πουν απ’ ό,τι φαίνεται. Έδωσαν προ ημερών μια επιστολή τους στη δημοσιότητα, η οποία δημοσιεύθηκε στην «NATPRESH Ανεξάρτητη Εφημερίδα των Πομάκων». Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://alexandroupolionline.blogspot.com/

● Γράφουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους: [Φίλοι μας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ξέρετε πολύ καλά πως εδώ και μερικά χρόνια, μια ομάδα Πομάκων αγωνίζεται για τη διάσωση και ανάδειξη όλων όσων οι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφανίσουν. Θέλουμε να σώσουμε τη μητρική μας γλώσσα, την ιδιαιτερότητα του πολιτισμού μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πράγματα δηλαδή που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα αντίστοιχα των Τούρκων και που ορισμένοι καλοπληρωμένοι εκτουρκισμένοι Πομάκοι, τα παρουσιάζουν ως τούρκικα.]

●  [Θέλουμε να διδαχτούν τα παιδιά μας την γλώσσα της αληθινής τους πατρίδας, την ελληνική και όχι μια εντελώς ξένη και άχρηστη γι’ αυτά γλώσσα όπως είναι η τουρκική. Για τον αγώνα μας αυτό έχουμε δεχτεί έναν απίστευτο πόλεμο, μέχρι και απειλές κατά τις ζωές των παιδιών μας. Αυτοί που μέχρι πριν 5 χρόνια έλεγαν πως δεν υπάρχει η λέξη Πομάκος, εμείς με τον αγώνα μας τους αναγκάσαμε να αναγνωρίσουν την ύπαρξη των Πομάκων, με τη διαφορά ότι εκείνοι μιλούν πλέον για Πομάκους τουρκικής καταγωγής.]

● [Το θέμα είναι πως όλοι όσοι, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α βάζουν στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους ως υποψήφιους βουλευτές, είναι άνθρωποι που ξεκάθαρα μιλούν για τουρκική και όχι όπως ορίζει η συνθήκη της Λοζάνης για μουσουλμανική μειονότητα. Εμείς λοιπόν προτείνουμε σε όλους εσάς, είτε είστε χριστιανοί είτε είστε μουσουλμάνοι, να μη στηρίξετε τους ανθρώπους αυτούς με την ψήφο σας. Μπορεί κατά καιρούς να μιλάνε για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αλλά όταν κάποιος τους πει ότι είναι Πομάκος, ορμάνε πάνω του.]

● Τι κάνουν αλήθεια τα κόμματα στην Ελλάδα; Μήπως με την πολιτική μας δίνουμε δικαιώματα στην Τουρκία να παίζει το δικό της παιχνίδι στη Θράκη; Μήπως  υπάρχουν μυστικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι απλά για τον αφανισμό των Πομάκων, αλλά για την ανάπτυξη τουρκικής μειονότητας στη Θράκη; Αν και δεν θέλω να το πιστέψω, εκεί οδηγούνται τα πράγματα!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ