Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Οικογενειακή φωτογραφία - Δείγμα γραφής το υπ. Μακεδονίας!


Οικογένεια Παπανδρέου. Τρεις πρωθυπουργοί σε μια οικογενειακή φωτογραφία. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπανδρέου. Παππούς, γιος και εγγονός! Δεν ξέρω αν εκείνη τη στιγμή της φωτογράφησης, θα μπορούσαν να φανταστούν το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Για πόσα χρόνια ακόμα θα μπορεί το όνομα Παπανδρέου να ενώνει την πλειοψηφία των Ελλήνων και να της δίνει το δικαίωμα της διακυβέρνησης της χώρας; Ίσως οι ειδικοί επί της κληρονομικότητας και της γενετικής, θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Ειδάλλως, είναι ζήτημα ψυχοσύνθεσης ενός λαού!



● ΛΕΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ σήμερα τη στήλη, με ένα ποιηματάκι του Γεωργίου Σουρή, του ποιητή εκείνου που με έμπνευση σατίρισε την εποχή του, αλλά και άφησε αξιοθαύμαστο έργο στη σάτιρα. Γράφει λοιπόν σ’ ένα του ποίημα πριν το 1900 με τίτλο: «Εκλογές εν όψη».

● [Βάρδα να δράσωμε κι εμείς για τα συμφεροντάκια μας / Βάρδα να διορίσωμε και τα πατριωτάκια μας / Βάρδα κι εμείς να κόψωμε / Βάρδα κι εμείς να ράψωμε / Κι αυτούς που δεν χωνεύομε με μιας να τους προγράψωμε / Και κίτρινα υβριστικά «πανιά» να ξεδιπλώσωμε / Κι έπειτα τις αρίδες μας στον ίσκιο τους ν’ απλώσωμε.] (Δανεισμένο απο τον ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ)

● ΕΔΩΣΕ ΔΕΙΓΜΑ γραφής ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη μέρα του σχηματισμού της κυβέρνησής του. Πάνω απ’ όλα, καταργεί το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν: έλα μωρέ, και τι έγινε; Σιγά το υπουργείο. Πεταμένο χρήμα! Μπορεί να είναι κι έτσι.

● Όμως ο ρόλος του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, είναι βασικά ρόλος εθνικός. Μέσω αυτού, πολλές φορές, χρηματοδοτήθηκαν έργα σημαντικά, αλλά και σύλλογοι πολιτιστικοί, ως φορείς πολιτισμού. Έστω, με τον όποιον τρόπο κι αν γινόταν αυτή η χρηματοδότηση.

● Στην εποχή μας όμως, η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη εθνική πολιτική πράξη. Το ίδιο και με το υπουργείο Αιγαίου. Δεν είναι απλά το ζήτημα της ύπαρξης ενός υπουργείου ως διοικητικού θεσμού. Είναι το εθνικό αντίβαρο, απέναντι στο Τουρκικό Προξενείο στη Θράκη, απέναντι στο προτεκτοράτο των Σκοπίων που εποφθαλμιά τη Μακεδονία, και απέναντι σε μια Τουρκία που δημιουργεί συνεχώς «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

● Το υπουργείο Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας αρχικά δημιουργήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αργότερα πήρε το όνομα υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Μέχρι που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου το μετονόμασε σε υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

● Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το υπ. Μακεδονίας – Θράκης και η σύσταση του υπουργείου Αιγαίου, εξυπηρετούσαν διαχρονικές εθνικές ανάγκες, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση, την ελληνικότητα των περιοχών αυτών. Ο επίγονος όμως φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Ψεύτης να βγω, αλλά δεν προμηνύονται καλές μέρες στα εθνικά μας ζητήματα.

● Δεν μας έφταναν οι υποψήφιοι Τούρκοι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων (υπάρχει άραγε καμιά μυστική συμφωνία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό;), δεν αρκούσε στον Γιώργο Παπανδρέου η υποψηφιότητα της Γιουλμπεϊάζ Καραχασάν στη διευρυμένη νομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, τώρα έχουμε κι αυτό.

● Υποβαθμίζεται λοιπόν το υπ. Μακεδονίας – Θράκης και εντάσσεται ως «Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης» στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Όπου με έδρα τη Μακεδονία τοποθετεί υφυπουργό την Θεοδώρα Τζάκρη. Εκεί θα βρίσκονται οι αρμοδιότητες;

● Τα υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου, καταργούνται λοιπόν ως «εθνικοί συμβολισμοί». Κάποιοι μίλησαν ήδη για την εκτέλεση «αμερικανικών εντολών» και την προσαρμογή στα «νέα δεδομένα» που σχεδιάζονται για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

● Οι έννοιες «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο», αποστειρώνονται από τους εθνικούς συμβολισμούς που εσωκλείουν. Χάνεται από αυτές κάθε εθνικό και ιστορικό περιεχόμενο και μένουν απλές γεωγραφικές περιοχές, απλές ετικέτες.

● Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις με το φιάσκο των Ιμίων, με την προδοσία του Οτσαλάν και το προσκύνημα στον τάφο του Κεμάλ!

● ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κυβέρνησης ο πληθωρικός Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά καιρούς έχει πει πάρα πολλά. Ας δούμε μερικά από αυτά που είπε και είχε προκαλέσει σάλο.

● «... εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ.Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας (...) θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση, αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του ενός και το γιο του άλλου. Το βασικό επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ' όνομά του ενώνει. Εγώ δε δέχομαι να με ενώσει με κανέναν άλλο ένα όνομα».
(Θ. Πάγκαλος, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 16/9/2001)

● «Κάνει ανιστόρητες και αδιέξοδες επιλογές. Για να κάνεις εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Είναι μια πολιτική η οποία, κατά την άποψή μου, θα μας οδηγήσει ακριβώς στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε. Δεν έχει τίποτα το πρωτότυπο».
(Θ. Πάγκαλος για Γ. Παπανδρέου, «Έθνος της Κυριακής», 19/11/ 2000)

● «Στην καλύτερη περίπτωση η άκαιρη, άσκοπη και θορυβώδης επίδειξη καλής διάθεσης απέναντι στην Άγκυρα δημιουργεί ψευδαισθήσεις και αφοπλίζει ιδεολογικά τον ελληνικό λαό (...). Πρόκειται για τερατώδες λάθος. Πρόκειται για πλήρη υπαγωγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα κελεύσματα της Washington και ενσυνείδητη παράδοση όλων των εθνικών θέσεων που ενσυνείδητα υποστήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα».
(Θ. Πάγκαλος για την πολιτική του Γ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, «Ελεύθερος Τύπος», 5/11/1999)
(ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ)

● ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, εν κρυπτώ και εν μια νυκτί, χορήγησε άδειες σε 33 κολέγια. Δείγμα μιας κάκιστης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και δείγμα ενός πολιτικού, υπάκουου στις λεγόμενες πελατειακές σχέσεις.

● Το ζήτημα είναι όμως, απ’ ό,τι λέγεται, ότι οι άδειες σ’ αυτά τα κολέγια είναι υπό όρους και έχουν τη δυνατότητα να ανακληθούν από τη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα υπουργός. Και θα δείξει ποια θα είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλα τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ