Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σκοτεινές πρακτικές, σκοτεινές πολιτικές...


Κατευθείαν στα βαθιά ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, ή ο πρώτος, αν το θέλετε, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Μόνο που η πραγματικότητα είναι δύσκολη γι’ αυτόν, αφού, πέρα από την προστασία των πολιτών, καλείται άμεσα να προστατεύσεις την τάξη των αστυνομικών υπαλλήλων! Δύσκολη εποχή για υπουργούς του είδους του στην Ελλάδα, αφού, ό,τι και να κάνει, θα εισπράξει πληθώρα αρνητικών κριτικών. Μιας και ο Έλληνας έχει …περίεργη στάση απέναντι στην Αστυνομία. Τα βήματά του πάντως χαρακτηρίζονται ως αργά, μιας και έχει μια εβδομάδα χωρίς αρχηγό η ΕΛ.ΑΣ., ενώ η δήλωσή του: «Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στα οποία πηγαίνουν καθημερινά πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Έτσι, δεν θα ξοδεύονται χρήματα για κάμερες και σύντομα τα αστυνομικά τμήματα θα πάψουν να φυλάσσονται», προκάλεσε ποικίλα σχόλια!



● ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ σήμερα, 31 Οκτωβρίου. Αλλά πώς να αποταμιεύσεις; Τι να αποταμιεύσεις, όταν ο μισθός δεν αρκεί να πληρώσεις ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνα, φροντιστήρια, ένδυση, πιστωτικές κάρτες, βενζίνες και τόσα άλλα; Στην Ελλάδα, το θαύμα της οικονομίας είναι το μέγιστο!

● Κάποτε λέγαμε αυτάρεσκα: ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε! Και αναρωτιόμασταν, πώς γινόταν άραγε αυτό! Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν γινόταν, και ότι στην πραγματικότητα μπαίναμε μέσα για μέσα, που λένε. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η αποταμίευση.

● Πιτσιρικάδες, γράφαμε εκθέσεις στο σχολείο και οι δάσκαλοι μας έκαναν αναλύσεις επί αναλύσεων για την αποταμίευση. Πόσο σημαντική είναι για όλους μας. Η ίδια τακτική εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Δεν ξέρω πως γίνεται ο τρόπος διδασκαλίας και όλα αυτά τώρα, αλλά ελπίζω να εξηγούν στα παιδιά λίγα περισσότερα πράγματα για την οικονομία, από ό,τι σ’ εμάς κάποτε.

● Αξιέπαινη πάντως η προσπάθεια μιας ομάδας μικρών μαθητών, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, και κατασκεύασαν κουμπαράδες – ζωάκια από διάφορα πλαστικά μπουκάλια, και τα μοίραζαν έξω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χθες το πρωί. Για να δείξουν σε όλες εμάς, το πόσο σημαντικό είναι να αποταμιεύουμε, ειδικά στα σημερινά δύσκολα χρόνια! Μπράβο στους μικρούς μαθητές!

● «ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ λειτουργούν ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στα οποία πηγαίνουν καθημερινά πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Έτσι, δεν θα ξοδεύονται χρήματα για κάμερες και σύντομα τα αστυνομικά τμήματα θα πάψουν να φυλάσσονται», είναι η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

● Έχω την εντύπωση ότι, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να συνέλθουν και να δουν την πραγματικότητα. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι, με το να απογυμνώνεις τα αστυνομικά τμήματα από τη φρουρά τους, θα είναι καλύτερα. Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να γίνει μια διαφορετική αναδιοργάνωση της αστυνομίας και των αστυνομικών τμημάτων.

● Από τη στιγμή που μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα έχει κελιά για κρατούμενους και όπλα, παύει να είναι απλά ένας χώρος όπου δέχεσαι καθημερινά πολίτες για εξυπηρέτησή τους. Τότε, καλύτερα να τα κλείσουν, και είτε να μεταφέρουν τις όποιες γραφειοκρατικές αρμοδιότητες στα ΚΕΠ ή σε άλλα παρόμοια κέντρα, και τα αστυνομικά τμήματα να βγουν από τις πόλεις, και να στεγαστούν σε στρατόπεδα ή σε ειδικά διαμορφωμένα κτήρια!

● Αν η απάντηση προς την τρομοκρατία είναι περισσότερα δημοκρατικά μέτρα, τότε πως αντιμετωπίζεις αυτούς τους παρανοϊκούς δολοφόνους, που ο σκοπός τους είναι προς το παρόν άγνωστος ακόμα; Ή τουλάχιστον άγνωστος σε όλους εμάς, τους απλούς πολίτες που δεν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα και καταστάσεις.

● Διάβαζα μια πολύ καλή ανάλυση στο ιστολόγιο «Ολυμπιάδα», σχετικά με την νέα γενιά της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Αφού αναλύει αρκετά εμπεριστατωμένα θα έλεγα, τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα (17 σφαίρες ανά ένστολο, αλλαγή γεμιστήρα κτλ), καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

● Είτε οι δράστες είναι παραστρατιωτικοί ξένων χωρών με εμπειρία στη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, γεγονός που εξηγεί την δεινότητα και αποτελεσματικότητα τους, αλλά και το αδίστακτο του χαρακτήρα. Πολύ πιο εύκολα σκοτώνεις μία 20χρονη κοπέλα όταν είναι από “εχθρικό κράτος”. Είτε οι δράστες είναι Έλληνες που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα είναι αδύνατη η λειτουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης.

● Η εκπαίδευση αυτού του χαρακτήρα απαιτεί άμεση συνοριακή σύνδεση για ευνόητους λόγους. Εγγύτητα δηλαδή και ευκολία πρόσβασης. Πολλοί θα έσπευδαν να φωτογραφήσουν την Αλβανία, αυτό όμως είναι εσφαλμένο. Μπορεί η Αλβανία να “φιλοξενήσει” κοινό έγκλημα, ο ιδεολογικός προσανατολισμός του πιθανού Έλληνα τρομοκράτη όμως είναι απολύτως ανεπιθύμητος στη γειτονική χώρα. Ακόμη, η Αλβανία δεν θα ρισκάριζε ούτε για αστείο την εκπαίδευση Ελλήνων τρομοκρατών για εθνικιστικούς, δικούς της λόγους. Να υποθάλψει δηλαδή ιδεολογικούς τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν μία Νατοϊκή χώρα.

● Τα Σκόπια έχουν ήδη το υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό για να αναλάβουν τέτοια δράση. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών ISSA “Defence & Foreign Affairs”, σε εμπιστευτική του έκθεση, ήδη στα Σκόπια υπάρχουν πυρήνες εξτρεμιστών προερχόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο με εκπαίδευση και εμπειρία. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα Σκόπια είναι πλέον και πυριτιδαποθήκη όπλων και πυρομαχικών που άλλωστε εισφέρουν εκατομμύρια στους εμπλεκόμενους.

● Μην ξεχνάμε ότι η προχθεσινή επίθεση -τηρουμένων των αναλογιών- θύμιζε τις πρώτες επιθέσεις των εξτρεμιστών του Κοσσυφοπεδίου εναντίον αστυνομικών τμημάτων και Σέρβων αστυνομικών. Καλάσνικωφ και επιθετικές χειροβομβίδες ήταν τα κύρια όπλα.

● Και το άρθρο καταλήγει να μιλάει «για αποσταθεροποιητικά στοιχεία από τα Σκόπια εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος» Επώνυμοι μάλιστα, όπως ο Άνθιμος, είχαν καταγγείλει και επίσημα τέτοια φαινόμενα και συνιστούσαν την προσοχή στον τότε υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο (δηλώσεις Άνθιμου το Νοέμβριο του 2008).

● Όπως και νάχει, οι σημερινές τρομοκρατικές οργανώσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουν κατ’ αρχάς καμία απολύτως σχέση με την αλλοτινή «17 Νοέμβρη». Η οποία είχε τουλάχιστον κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο, το οποίο όμως αλλοιώθηκε προς το τέλος της. Οι σημερινές τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν κανένα απολύτως ιδεολογικό υπόβαθρο. Κάποιοι τις αναφέρουν στον ακροαριστερό ιδεολογικό χώρο, αλλά αυτό ανήκει στη σφαίρα και μόνο της προπαγάνδας κάποιων ανόητων!

● Δεν υπάρχει λόγος για δολοφονίες του είδους από ακροαριστερά στοιχεία στην Ελλάδα. Ούτε στον ελληνικό ακροδεξιό χώρο μπορούν να ανήκουν, γιατί ο χώρος αυτός έχει εθνικιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Όπως γράφαμε και προχθές, μόνο για προβοκατόρικες ενέργειες μπορούμε να μιλάμε και αποσταθεροποιητικά στοιχεία. Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι δολοφόνοι και που αποσκοπούν οι προθέσεις τους;

● ΤΟ ΑΛΛΟ επίσης ανησυχητικό φαινόμενο, είναι οι ολοένα και συχνότερες βομβιστικές επιθέσεις χαμηλής ισχύος προς το παρόν, προς τους πολιτικούς μας. Μετά τις επιθέσεις, προεκλογικά, στον κ. Βούγια και στην κα Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ, σειρά πήρε η κα Γιαννάκου της Ν.Δ.! Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Εδώ υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που κλιμακώνεται όλο και χειρότερα. Πού θα οδηγήσει; Ποιο θα είναι άραγε το μεγάλο χτύπημα και πόσο σύντομα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ