Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ενδιαφέρουν και προκαλούν

● ΥΠΟΤΟΝΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ότι ήταν η συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην πλατεία Ελευθερίας. Και το πρώτο πράγμα που προκάλεσε αίσθηση, ήταν ότι δεν υπήρχε κεντρικός ομιλητής από τη Ρηγίλλης.

● Γιατί άραγε; Μήπως δεν συμφώνησαν στο πρόσωπο που ήθελε να στείλει η Ρηγίλλης; Ή μήπως δεν ενδιαφέρει κανέναν η Δράμα εκεί στα κεντρικά;

● Τώρα, οφείλω να παραθέσω μερικά πράγματα που παρατήρησα. Δεν είδα σημαιούλες να σηκώνονται από τους παρευρισκόμενους, αν και οι νεολαίοι μοίρασαν αρκετές. Οι περισσότεροι τις τύλιξαν και τις πήραν στο σπίτι!

● Το χειροκρότημα ήταν αρκετό και ικανοποιητικό θα έλεγα. Όμως, όταν ακούστηκε το όνομα του Δαϊλάκη και όταν ανέβαινε στο βήμα, ήχησαν και οι κόρνες και βούιξε ο τόπος. Κόρνες ακούστηκαν επίσης, λιγότερες όμως, όταν ανέβαινε στο βήμα ο Δ. Κυριαζίδης. Για τους υπόλοιπους οι κόρνες εσιώπησαν!

● Κάτι που συζητήθηκε, ήταν ότι δεν έγινε ομαδική παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος. Δηλαδή, δεν ανέβηκαν όλοι μαζί στην εξέδρα για να τους δει και να τους χειροκροτήσει ο κόσμος, ούτε στην αρχή ούτε στο τέλος της εκδήλωσης.

● Αν και κάτι πήγε να γίνει προς στιγμήν… Όταν μίλησε τρίτος στη σειρά ο Δ. Κυριαζίδης, ο Δ. Ανδριόπουλος και ο Στ. Δαϊλάκης που είχαν μιλήσει νωρίτερα, έμειναν στην εξέδρα, πίσω από τον ομιλούντα.

● Όταν όμως ο Δ. Κυριαζίδης, άρχισε να …τα χώνει στους κυβερνητικούς βουλευτές, Ανδριόπουλος και Δαϊλάκης κατέβηκαν από την εξέδρα. Έτσι, έληξε μια ομαδική παρουσία όλων των υποψηφίων μαζί…

● Αμετακίνητος από το κάθισμά του ο Μ. Τζίμας, μέχρι που ήρθε η σειρά του να μιλήσει. Άκουγε με μεγάλη προσοχή όλους τους συνυποψηφίους του! Με έκφραση σταθερή. Ένας εκ των υιών του κ. Τζίμα πάντως, ανέλαβε να καλύψει φωτογραφικά την εκδήλωση.

● Ο Δ. Κυριαζίδης, ήταν ο μόνος που κάλεσε τον κόσμο να παραβρεθεί σε προσωπική του εκδήλωση (συναυλία Γαϊτάνου), ενώ δεν το έκανε κανένας άλλος υποψήφιος για δική του συγκέντρωση.

● Με κεντρικό σλόγκαν «τα αλλάζουμε όλα», ο Δ. Κυριαζίδης, τόνισε πολλές φορές ότι ο νομός παραμελήθηκε, ότι αφέθηκε πίσω, ότι η Δράμα εγκαταλείφθηκε. Και ήταν φως φανάρι, ότι τα έριχνε τόσους στους κυβερνητικούς βουλευτές, όσο και στην τοπική εξουσία του κόμματός του! Είπε χαρακτηριστικά μάλιστα, ότι «κάθε φορά ο τοπικός βουλευτής στρογγύλευε τα πράγματα». Τι εννοούσε άραγε;

● Ο Χρ. Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, σταθερός μπροστά στα σκαλοπάτια της εξέδρας. Και ήταν από τους πρώτους που χειροκροτούσε, λες και έδινε το έναυσμα για χειροκρότημα!

● ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ Ο ΧΑΜΟΣ γίνεται στο ίντερνετ, με τα διάφορα ιστολόγια που διατηρούν δημοσιογράφοι ή μη, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις. Κάποια από αυτά, συνέχισαν να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις, ακόμα και μετά την έναρξη της απαγόρευσης των 15 ημερών πριν από τις εκλογές.

● Αμέσως κινητοποιήθηκε Εισαγγελέας από την Αθήνα, ο οποίος έστειλε μηνύσεις σε ένα – δυο από τα ιστολόγια. Το θέμα είναι όμως κάπως μπερδεμένο και απ’ ότι φαίνεται, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια.

● Μηνύσεις έστειλε ο Εισαγγελέας σε κάποιους δημοσιογράφους, που υποτίθεται ότι είναι ιδιοκτήτες κάποιων ιστολογίων. Έλα όμως που δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ποιος είναι ιδιοκτήτης; Γιατί, τα ιστολόγια, δεν έχουν ιδιοκτήτες με την στενή έννοια του όρου, γιατί δεν είναι επαγγελματικοί οργανισμοί.

● Τα ιστολόγια, όταν είναι ανώνυμα, μπορεί να ελέγχονται από ένα ή δύο άτομα, τα οποία επίσης παραμένουν ανώνυμα. Δεν έχουν έσοδα και έξοδα, δεν έχουν ΑΦΜ, δεν υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο, δεν είναι μαγαζιά, δεν είναι εταιρείες, δεν είναι οργανισμοί. Άρα, τον έλεγχό του μπορεί να τον έχει ο οποιοσδήποτε.

● Τα ιστολόγια, δεν είναι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, δεν ανήκουν επαγγελματικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ιστολόγια είναι στην ουσία καθημερινά ημερολόγια του καθενός. Άρα, δεν μπορείς να τα μηνύσεις για δημοσίευση δημοσκοπήσεων, εφόσον ο νόμος περιλαμβάνει μόνο ΜΜΕ και όχι ιδιώτες!

● Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα, είναι ότι δεν υπόκεινται στην ελληνική νομοθεσία, αλλά σ’ αυτήν των ΗΠΑ. Και τι εννοούμε μ’ αυτό; Η πλειοψηφία εξ’ αυτών, στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση έχουν κατάληξη .com. Φιλοξενούνται στους κεντρικούς σέρβερ της εταιρείας Goggle, και τα κεντρικά της βρίσκονται στις ΗΠΑ. Άρα, εφόσον έχουν κατάληξη .com, υπόκεινται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.

● Τα ιστολόγια και ό,τι βρίσκεται στο ίντερνετ, μπορεί να εμφανίζεται σε όποια γλώσσα θέλει, και μπορεί να διαβάζεται από όλο τον πλανήτη, σε οποιαδήποτε χώρα. Για παράδειγμα, ένα ιστολόγιο μπορεί να διαβάζεται το ίδιο στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στο Κατάρ, στο Τόκιο ή στην Αθήνα και στη Δράμα.

● «Πατρίδα» του ιστολογίου είναι η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Αν έχει .gr, τότε πατρίδα του έχει την Ελλάδα, εφόσον το όνομά του το απέκτησε από την Ελλάδα. Όταν όμως έχει κατάληξη .com, τότε πατρίδα του είναι η χώρα από την οποία παίρνει το όνομα. Τα περισσότερα ιστολόγια του πλανήτη φιλοξενούνται από την Google, άρα πατρίδα έχουν τις ΗΠΑ!

● Οι Έλληνες ιστολόγοι όμως, βρήκαν και έναν άλλον έξυπνο τρόπο να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις. Λένε για παράδειγμα: «Η καυτή Λάουρα, έκανε δημοσκόπηση και μας λέει πόσα παίρνει το ΠΑΣΟΚ, πόσα η Ν.Δ. κτλ.» Και στο κάτω-κάτω, γιατί ο Εισαγγελέας δεν κάνει μηνύσεις στις εταιρείες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς αυτές δίνουν κρυφά τις δημοσκοπήσεις για …παράνομες δημοσιεύσεις;

● Για να μπορέσει ο Εισαγγελέας από την Αθήνα να άρει το απόρρητο ενός ιστολογίου, θα πρέπει να απευθυνθεί στις ΗΠΑ, στην εταιρεία της Google, και μέσω της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ζητήσει την άρση του απορρήτου και να του κάνει μήνυση. Τρέχα γύρευε δηλαδή!

● Κατά καιρούς όμως, έχουν συμβεί πολλά παρατράγουδα και με την Google, η οποία ασκεί τον άμεσο έλεγχο, και έχει το δικαίωμα να διακόψει άμεσα τη λειτουργία – εμφάνιση ενός ιστολογίου, αν το κρίνει σκόπιμο. Και πώς γίνεται αυτό; Είναι ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ