Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Μεταλλείο φονιάς στις "Μαύρες Τρύπες"


● ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Είναι μια σοβαρή μη κερδοσκοπική οργάνωση. Στην πρωινή βάρδια της εξόρυξης στο μεταλλείο χρυσού «Μαύρες Πέτρες», κάτω από τη Στρατονίκη, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, υποχώρησε η οροφή στοάς εξόρυξης και καταπλάκωσε τρεις μεταλλωρύχους. Ο Δημήτρης Χαριστάς, 44 χρονών, από τη Μ. Παναγία ανασύρθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας εργαζόμενος υπέστη ακρωτηριασμό των δακτύλων του χεριού.

Η στερέωση της στοάς γίνεται με roof bolts (αγκύρια σε οπές βάθους 1-1,5 μ.). Για το συμπαγές μετάλλευμα του μεταλλείου «Μαντέμ Λάκκος», όπου εφαρμόσθηκε η μέθοδος από την TVX, το αποτέλεσμα είχε χαρακτηριστεί ικανοποιητικό. Όμως το μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες», χαρακτηρίζεται από έμπειρους μεταλλωρύχους, συνταξιούχους ή απολυμένους της TVX, «μεταλλείο-φονιάς», λόγω της σαθρότητας του μεταλλεύματος και της παρουσίας σε πολλές θέσεις σεισμικών ρηγμάτων και καολίνη, ενός χώματος που διαρρέει συνολικά κι απροειδοποίητα.

● Η υπόθεση με τα μεταλλεία χρυσού στην Στρατωνίκη, είναι μια πονεμένη ιστορία, η οποία, σπάνια βλέπει το φως της δημοσιότητας. Όλοι καλύπτουν μια χαρά την εταιρεία η οποία κάνει την εξόρυξη, και πολλές φορές μάλιστα την κάνει, όχι με τους ενδεδειγμένους και νόμιμους τρόπους.

● Οι στοές έχουν φτάσει κάτω από την Στρατωνίκη. Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: Στην πλατεία της Στρατονίκης βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου που έχει υποστεί σοβαρές ρωγματώσεις και είναι «υπό κατάρρευση». Η περιοχή στην οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ρωγματώσεις σε σπίτια και δρόμους είναι γύρω από το Ναό, σε ακτίνα περίπου 150 μ. Οι ρωγματώσεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, έχουν δυναμώσει σημαντικά οι δονήσεις και ο κρότος των φουρνέλων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ούτε η εργολάβος της εξόρυξης ΑΚΤΩΡ, ούτε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ούτε η EUROPEAN GOLDFIELDS έχουν αναλάβει την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα. Ας μην προσπαθήσουν να ρίξουν τις ευθύνες στο θύμα για να απαλλαγούν από τις δικές τους. Αν σας ενδιαφέρει η ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων είναι: http://antigoldgreece.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ