Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο επαναστατικός Οκτώβρης!


Λίγο μετά την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία (6 Δεκεμβρίου 2008) του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 15 Δεκεμβρίου 2009, έχει οριστεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών. Η δίκη θα γίνει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Χαλκίδας για λόγους ασφαλείας. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις και πολλά επεισόδια για δύο περίπου μήνες σε όλη τη χώρα. Οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων έχουν ζητήσει να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη περιφέρεια που να απέχει περισσότερο από την Αθήνα.


● ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ μ’ εκείνο το τοπικό ΠΑΣΟΚ; Γιορτάζουν ακόμα τη νίκη τους εκεί στην οδό Ηπείρου; Ποιος ξέρει! Λέξη πάντως για όσα συμβαίνουν στην τοπική Νέα Δημοκρατία! Πώς και τους έπιασε τέτοια μουγκαμάρα αυτούς τους λαλίστατους; Ή μήπως δεν τους αφορούν τα εσωκομματικά άλλου κόμματος;


● Και τι μέλλει γενέσθαι δηλαδή με το τοπικό ΠΑΣΟΚ; Θα παραμείνει ως έχει, μιας και η μεγαλειώδης νίκη έχει τάση να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι; Ή μήπως θα κάνουν αλλαγές στις τοπικές οργανώσεις τους;


● Για να λέμε την αλήθεια, μπορεί να περιμένουν το «τσουνάμι της νίκης», να τους ανεβάσει μόνο του στον αφρό της εξουσίας στους δήμους της Δράμας και της νομαρχίας. Αλλά μπορεί να περιμένουν να δουν πρώτα τις εξελίξεις στη Ν.Δ. μήπως και πέσουν ως ώριμα φρούτα οι Δεξιοί Δήμοι του νομού!


● Τώρα που μετά από τόσα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο κυβερνητικούς βουλευτές, πώς θα μοιραστούν αλήθεια τα κουκιά στη νομαρχιακή της Δράμας; Πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί; Τι θα γίνει με τους λεγόμενους «αντάρτες», την ομάδα του Ανέστη Τερζή, του Γρηγόρη Μιχαηλίδη και τους Χαρακιδικούς;


● Αν και είναι νωρίς, υποτίθεται, να κρίνουμε ακόμα, στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν από τον Γιώργο Παπανδρέου, μιας και είναι εκείνος, ο οποίος, θα πάρει την ευθύνη αν θα πρέπει να ανασυνταχθούν οι οργανώσεις του κόμματος. Οι οποίες, από την εποχή του Σημίτη ακόμα, είχαν πέσει γενικώς σε λήθαργο και ήταν υπό τον έλεγχο ορισμένων κομματαρχών!


● ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΠΗΛΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ; Τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος δεν πολιτεύθηκε με τις εκλογές του 2007 και δήλωσε την παραίτησή του στις 24 Ιουνίου 2007;


● Εχθές, λοιπόν, ήταν η στιγμή, ο Σπηλιωτόπουλος να πάρει το «αίμα» του πίσω. Δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα (για όσους ενδιαφέρονται: www.e-spilios.gr ), την επιστολή παραίτησης που είχε στείλει τότε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Γράφει μεταξύ άλλων:


● [Με την επιστολή μου αυτή διαχώριζα έγκαιρα την θέση μου, από όλους εκείνους που κλόνισαν ανεπανόρθωτα τα ηθικά ερείσματα της παράταξης και αποπροσανατόλισαν επιζήμια για την χώρα την ιδεολογική της πυξίδα. Δυστυχώς σήμερα δικαιώνομαι. Η πρόσφατη πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της ασέβειας και της ύβρεως των κυβερνώντων προς την κοινωνία, συμπεριφορά, για την οποία οφείλουν – κατ' ελάχιστον – να λογοδοτήσουν.]


● Ο Σπηλιωτόπουλος, στην επιστολή του το 2007, μιλούσε για το πλήρως διεφθαρμένο σύστημα που συνάντησε και τον πόλεμο που δέχτηκε όταν προσπάθησε να το καθαρίσει: «…διέφυγε οριστικά η μεγάλη και μοναδική ευκαιρία της πλήρους κάθαρσης, ώστε να απελευθερωθούν επιτέλους οι υγιείς και παραγωγικές μας δυνάμεις, από τα δεσμά ενός από πολλού χρόνου φθαρμένου και εν πολλοίς διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας. Ποιοί και γιατί συμβιβάστηκαν, ποιοί και γιατί υποχώρησαν, ποιοί και γιατί ενέδωσαν και με ποιά ανταλλάγματα, το μέλλον θα το δείξει.»


● Και κάπου παρακάτω, αναφέρεται στην «αήθη τακτική της εξομοίωσης όσων υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον με εκείνους που λοξοδρόμησαν προς την ιδιοτέλεια και τον συμβιβασμό. Οι ευθύνες όμως πάντοτε προσωποποιούνται, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.»


● Εκφράζει επίσης την αγωνία του: «Μέρα με την μέρα δε, καταγραφόμαστε στην συνείδηση των συμπολιτών μας, ως συρόμενοι παθητικά σ΄ ένα ταπεινωτικό συμψηφισμό με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Καθόλου κολακευτικό για τον κόσμο της παράταξης μας, που δεν υπηρετεί ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα ή ανωφελείς αντιπαραθέσεις στελεχών…»


● Και εν μέσω και άλλων …καταιγιστικών πυρών κατά της διαφθοράς, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, προτίμησε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή και να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2007. Τελικά, η Ιστορία, θα είναι πάντα εδώ, για να μας θυμίζει τα γεγονότα. Όπως έλεγε κι ένας σοφός: «Οι σωστές αποφάσεις προέρχονται από την εμπειρία, η εμπειρία όμως προέρχεται από λάθος αποφάσεις».


● ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Χαλκίδας αποφασίστηκε να γίνει τελικά η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 15 Δεκεμβρίου. Ένα χρόνο ακριβώς μετά, και πάνω στην επέτειο (6 Δεκεμβρίου 2008).


● Δεν ξέρω πόσο «σοφή» είναι αυτή η απόφαση, μιας και η έναρξη της δίκης τίθεται δέκα μέρες μετά την επέτειο και εφόσον αναμένονται ήδη διαδηλώσεις, επεισόδια από τις διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει κατά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.


Το Συμβούλιο Εφετών πάντως, που επικύρωσε το βούλευμα του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, κάνει λόγο για «ενσυνείδητη αδιαφορία» που επέδειξε ο πρώτος ειδικός φρουρός ο οποίος «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου».


Ευθύνες όμως αποδίδει το δικαστικό συμβούλιο και στο δεύτερο ειδικό φρουρό, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης», ενώ χαρακτηρίζει «ενεργητική» την παρουσία του «και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων, όπως η συμμετοχή του στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων».


● ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Κυριακή 11 Οκτωβρίου, πρόκειται να γίνει το ετήσιο μνημόσυνο από τον θάνατο του αείμνηστου Σωκράτη Δημητριάδη, που διετέλεσε δήμαρχος και νομάρχης Δράμας. Η τελετή θα γίνει στις 09.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.


● ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΡΑΓΙΚΑ σενάρια, τα γράφει η ίδια η ζωή. Σε ηλικία 61 ετών πέθανε την Πέμπτη η αδερφή του αδικοχαμένου Νίκου Σεργιανόπουλου, Ευρυδίκη Παπαθεοδώρου. Πάνω που άρχισε η δίκη για τη δολοφονία, η χαροκαμένη αδερφή εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Και απέμεινε μια μάνα, να ζει μια τραγωδία, που κανείς δεν την αξίζει! Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ