Δημοσιεύσαμε προ ημερών μια σημαντική είδηση για την πόλη μας, μόνο που δεν έγινε γνωστή και στο πανελλήνιο. Προφανώς επειδή δεν αφορούσε την υδροκέφαλη Αθήνα μας ή την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και έτσι η είδηση καταπνίγεται και υπό τον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων.
Στις 6 Οκτωβρίου, στο Νοσοκομείο Δράμας ένας ακόμη ασθενής από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έγινε δωρητής οργάνων χαρίζοντας ζωή και ελπίδες σε άλλους συνανθρώπους μας, βαρέως πάσχοντες. Ο ασθενής ηλικίας 55 ετών νοσηλευόταν στην Μ.Ε.Θ. μετά από βαριά αυτόματη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Όταν διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος οι συγγενείς αμέσως συναίνεσαν για τη δωρεά οργάνων. Έτσι τις πρώτες πρωινές ώρες στήθηκε η γέφυρα ζωής μεταξύ του Νοσοκομείου Δράμας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Μεταμοσχευτικής ομάδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η είδηση είναι σημαντική. Όσο σημαντική δεν μπορούμε να φανταστούμε. Είναι δώρο ζωής η δωρεά οργάνων σώματος, προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός άλλου συνανθρώπου μας. Ή, αν το θέλετε διαφορετικά, να δοθεί παράταση ζωής σε έναν άλλο συνάνθρωπό μας, που μπορεί να σωθεί.
Ψάχνοντας λίγο το θέμα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που βρήκα αφορούν το 2008, όπου το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού μεταμοσχεύσεων, με αξιοποίηση 61% των δυνητικών δοτών και αύξηση στο ποσοστό συναίνεσης των οικογενειών τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, αν ένας άνθρωπος επιθυμεί να γίνει δότης οργάνων σώματος, κατά την τελευταία εκείνη στιγμή, τον τελικό και οριστικό λόγο για την αφαίρεση των οργάνων έχει η άμεση οικογένεια του δότη. Γονείς, σύζυγοι, τέκνα. Οι οποίοι θα πρέπει και να υπογράψουν βεβαίως την τελική πράξη.
Αν και ο χώρος είναι μικρός για να μιλήσουμε για ένα τέτοιο μεγάλο δώρο, ας δούμε μερικά πράγματα. Η μεταμόσχευση είναι μία ιατρική πράξη κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από ένα νεκρό ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα άνθρωπο με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του. Η μεταμόσχευση, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον σήμερα ως μία θεραπευτική πρακτική, επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή χαθεί και σε μερικές περιπτώσεις είχαν μερικώς υποκατασταθεί με μία μηχανικού τύπου μέθοδο.
Προϋπόθεση όμως για την εφαρμογή των μεταμοσχεύσεων είναι η προσφορά οργάνων, ιστών ή κυττάρων μετά την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποδοχή της ιδέας της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων. Η δωρεά κυττάρων, ιστών και οργάνων μετά θάνατον είναι ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Τρεις διαφορετικοί γιατροί, που δεν είναι μέλη της μεταμοσχευτικής ομάδας, διενεργούν αυτόνομα μια σειρά από εξετάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει υποστεί "νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους". Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και αποδεκτά από ιατρικής, νομικής και ηθικής πλευράς και στην Ελλάδα όπως εξάλλου και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Τα όργανα τα οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Οι ιστοί και τα κύτταρα που μπορούν σήμερα να μεταμοσχευτούν είναι δέρμα, επιδερμίδα, οστά, χόνδροι, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονίες, αγγεία, βαλβίδες της καρδιάς, κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, σκληρός χιτώνας του οφθαλμού, εμβρυϊκή μεμβράνη, χόριο, ενδοκρινείς ιστοί και ενδοκρινικά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, αιμοποιητικά κύτταρα κ.α. Οι τεχνικές συνεχώς βελτιώνονται και σύντομα θα είναι δυνατή η μεταμόσχευση και άλλων οργάνων, ιστών και κυττάρων.
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα στοιχεία, μπορείτε να βρείτε μέσω ίντερνετ στην ιστοσελίδα www.eom.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ