Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ»

Έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη και στην κοινωνική πολιτική

Ιδιαίτερη αναφορά για το αρχαιολογικό τρίπολο Δράμας – Φιλίππων – Αμφίπολης
«Η Δράμα είναι ευλογημένος τόπος και μπορούμε ενωμένοι να τον αξιοποιήσουμε και να τον αναδείξουμε»





Του Θανάση Πολυμένη

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί και εντελώς συμπτωματικά, έγινε την ημέρα που πρώτη η εφημερίδα μας δημοσίευσε την είδηση της παραίτησης του απερχόμενου δημάρχου κ. Χαρακίδη, από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη, ο κ. Χαρακίδης είχε καταθέσει και επίσημα την δήλωση παραίτησής στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
            Είναι γνωστό ότι ο κ. Μαμσάκος είναι φειδωλός στα λόγια και το έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη! Όμως μέσα από τις ερωτήσεις μας, αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο θα δουλέψει η νέα δημοτική αρχή και τα προβλήματα στα οποία θα εστιάσει ο ίδιος ως δήμαρχος της πόλης για την επόμενη πενταετία.
            Ο κ. Μαμσάκος, μίλησε ακόμα για τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινηθεί για τα έργα ΕΣΠΑ 2014-2020, αναφέρθηκε στον τρόπο που θα δουλέψουν οι αντιδήμαρχοι που θα ορίσει και δηλώνει ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι πολύ σημαντικός για τους πολίτες και τον ίδιο τον Δήμο. Δηλώνει επίσης ότι θα δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, ενώ κάνει σημαντική αναφορά στο αρχαιολογικό και τουριστικό τρίπολο, όπως το ονομάζει, Δράμας – Φιλίππων – Αμφίπολης, ενώ μιλάει για ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που θα προκύψει μετά από ανασκαφές στο κέντρο της πόλης της Δράμας!
            Μιλάει ακόμα ο νέος δήμαρχος Δράμας για την υποχρηματοδότηση των Δήμων από την κεντρική διοίκηση, την χαμηλή πρώην ΣΑΤΑ για τους Δήμους και ότι μέσω του Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση στο οποίο συμμετέχει, θα διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούται η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συνέντευξη
Κύριε Μαμσάκο, να σας ευχηθούμε κατ’ αρχάς καλή θητεία στο έργο σας και να ρωτήσουμε για την είδηση της ημέρας, για την παραίτηση του απερχόμενου δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη, από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, αν θέλετε να το σχολιάσετε.
Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα πάνω σ’ αυτό που μου λέτε. Είναι πράγματα που απασχολούν την παράταξη «Πόλη και Ζωή», αυτοί αποφασίζουν, αυτοί κρίνουν, αυτοί παίρνουν κάποιες αποφάσεις. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να τραβήξουμε το δρόμο μας και να δικαιώσουμε τους πολίτες και την επιλογή τους στο πρόσωπό μας.

Υπήρξε κάποια επικοινωνία από τον κ. Χαρακίδη για να υποβάλλει πιθανόν την παραίτησή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου; Είχατε κάποιες μετεκλογικές συναντήσεις προς ενημέρωσή σας;
Όχι. Το λέω με πικρία κ. Πολυμένη, θα περίμενα, στον πολιτικό πολιτισμό που μας διακατέχει όλους, να έχω πολύ πιο στενότερη επαφή και συνεργασία με τον απερχόμενο δήμαρχο Δράμας. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Βρεθήκαμε όλο κι όλο μια φορά μετά τις εκλογές, μισή ώρα, συζητήσαμε κάποια πράγματα και ανανεώσαμε το ραντεβού που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Μετά από εκεί αγνοείται η τύχη του κ. Χαρακίδη. Δεν τον έχω ξαναδεί.

Και μάλιστα το αναφέρατε συγκεκριμένα και στο προχθεσινό και τελευταίο μετεκλογικό συμβούλιο, τονίζοντας μάλιστα ότι είχατε μια καλή συνεργασία από τους αντιδημάρχους του.
Θα ήταν χρήσιμο, για όλον τον Δήμο, μια συνεργασία απερχόμενης και νέας δημοτικής αρχής, και μάλιστα σε επίπεδο των επικεφαλής. Δυστυχώς αυτό το πράγμα δεν κατέστη δυνατό. Πάντως, το ήθελα και το επιζήτησα, αλλά δεν έγινε πράξη.

Ας έρθουμε σε ένα άλλο ζήτημα για το οποίο πολλοί ενδιαφερόμαστε να μάθουμε. Ποιο είναι το όνομα που θα προτείνετε για πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και ποιους θα ορίσετε ως αντιδημάρχους.
            Είναι πολύ σύντομος ο χρόνος. Αυτό που έχω να πω αυτή την στιγμή, είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, θα ανακοινώσω και τους συνεργάτες, τους ανθρώπους που προέρχονται από την παράταξή μου, ποιους θα επιλέξω τουλάχιστον αρχικά, για να ασκήσω διοίκηση σε ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία και συζητήθηκε και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, το ζήτημα του Συμπαραστάτη του Δημότη, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται σε Γόρδιο Δεσμό. Πώς σκοπεύετε να δώσετε λύση σ’ αυτό το θέμα;
            Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός, είναι ένα λειτούργημα που βοηθάει πρώτα τους πολίτες και στη συνέχεια τον Δήμο. Θα προσπαθήσω, τόσο η παράταξή μου όσο κι εγώ να έρθω σε επικοινωνία με όλες τις παρατάξεις που στελεχώνουν το δημοτικό συμβούλιο και από κοινού να πάρουμε μια απόφαση, για να αποφασίσουμε τελικά, αυτός ο θεσμός να λειτουργήσει. Είναι ένας σημαντικός θεσμός και πρέπει αυτό το εγχείρημα να έχει αίσιο τέλος.

Εσείς έχετε καταλήξει, τι άτομο θα είναι αυτός που θα έπρεπε να αναλάβει μια τόσο σημαντική θέση; Για να διευκρινίσω, επειδή ακούγονται πολλά, ότι θα πρέπει να είναι ή να μην είναι δικηγόρος, να είναι άτομο που γνωρίζει τα του Δήμου κτλ.
            Όλα αυτά τα πράγματα θα τα κρίνουμε, από την στιγμή που θα βγάλουμε τη συγκεκριμένη θέση σε διαβούλευση και δούμε τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων. Επειδή όπως σας είπα και πιο μπροστά, δεν είναι μοναχική η απόφαση, θα καθίσουμε με τους συνεργάτες αλλά και με τις άλλες παρατάξεις, να δούμε απ’ αυτά τα βιογραφικά ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις και αν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό όνομα, το οποίο θα καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις, θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη.

Απαιτούνται τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του;
            Ναι, απαιτούνται τα 2/3, άρα αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά με τους αντιδημάρχους κ. Μαμσάκο. Είδαμε κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Χαρακίδη, ότι για όλο αυτό το διάστημα, είχε τους ίδιους αντιδημάρχους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιες, μάλλον, αντιπαλότητες. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε με τον χρόνο της θητείας των αντιδημάρχων σας; Θα τους αλλάζετε κάθε χρόνο;
            Αυτό που έχω να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι έχω 20 δημοτικούς συμβούλους, άξιους να ασκήσουν διοίκηση. Και οι 20 για μένα έχουν σημαντική βαρύτητα.

Στο ίδιο ζήτημα θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, χωρίς να έχω καμία διάθεση να υποβαθμίσω απολύτως κανέναν, κάποιοι από τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους σας, δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα ή τουλάχιστον δεν έχουν ασκήσει καθήκοντα στα πράγματα του Δήμου. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα; Τους έχετε κάνει κάποια σεμινάρια ή θα γίνουν στη συνέχεια;
            Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι και οι 20 δεν μπορούν να αναλάβουν θέσεις εξουσίας. Άρα, κάποια άτομα που δεν έχουν την εμπειρία, δίπλα σε κάποιους έμπειρους, αλλά και στην άσκηση των καθηκόντων τους θα αποκτήσουν την εμπειρία για να δοκιμαστούν και να κριθούν από τον κόσμο.

Το ζήτημα του προϋπολογισμού κ. Μαμσάκο, που είναι πολύ σοβαρό και φάνηκε βέβαια και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου ψηφίστηκε η κατανομή της ΣΑΤΑ για το 2015. Καθώς είστε υποχρεωμένοι να καταθέσετε προϋπολογισμό για το 2015 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, κατά πόσο αυτό θα δυσκολέψει τη διοίκησή σας αναφορικά πάντα και με τα έργα που πρέπει να κάνετε;
            Αυτό που έχει σημασία, κι εκεί είναι το σοβαρό ζήτημα, είναι η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους από την κεντρική εξουσία. Δεν είναι δυνατόν το 2010-2011, τα ποσά που ερχόταν στους Δήμους για αναπτυξιακά έργα να ήταν 5 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα να μιλάμε για 1.3 εκατομμύρια. Με το 1,3 εκατ. ευρώ τι να διαχειριστούμε; Την ανάπτυξη ή την φτώχεια μας; Την προοπτική που πρέπει να δώσουμε στα τοπικά και δημοτικά μας διαμερίσματα και στην πόλη; Εκεί είναι το ζητούμενο. Μέσα λοιπόν από τα θεσμικά μας όργανα, τόσο την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) όσο και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θα ζητήσουμε να έρθουν πόροι στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τους δικαιούμαστε. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

Αναλαμβάνετε μια δημοτική αρχή κατά την οποία θα αντιμετωπίσετε φυσικά κάποια σημαντικά προβλήματα. Ποια είναι τα σπουδαιότερα προβλήματα τα οποία χρεώνεστε εσείς από την απερχόμενη διοίκηση;
            Αυτή την στιγμή πρέπει να λύσουμε αρκετά θέματα καθαριότητας. Καθημερινότητας. Αλλά θα πρέπει ιδιαίτερα να  προσέξουμε και το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Ο κόσμος αγκομαχεί. Οι φόροι έρχονται ο ένας μετά τον άλλον. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε τους ανθρώπους που χρήζουν και έχουν ανάγκη, δίνοντας πολύ μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, αλλά συγχρόνως και σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, για να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο, που θα αφήσει χρήματα στην πόλη και τα διαμερίσματά μας;

Λίγο – πολύ απαντάτε ήδη και στην επόμενη ερώτησή μου, για το πώς θα κινηθείτε τις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας. Ποια είναι τα σημεία στα οποία θα εστιάσετε περισσότερο την πολιτική σας.
            Σας είπα. Πρωταρχικό ρόλο παίζει για μας η κοινωνική πολιτική που απαιτείται να έχουμε τους δύσκολους καιρούς, αλλά το μεγάλο στοίχημά μας είναι να αποκτήσει ταυτότητα η πόλη μας.

Αναφορικά με τα έργα ΕΣΠΑ για την επόμενη προγραμματική περίοδο κ. δήμαρχε. Έχετε κατασταλάξει σε ποιους τομείς θα εστιάσετε ως δημοτική αρχή για τις προτάσεις για νέα έργα;
            Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται οι άξονες. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι στην πέμπτη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, θα δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στον τουρισμό, θα δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στην καινοτομία και την έρευνα, σε τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Έχει ακουστεί το όνομά σας κ. Μαμσάκο, ότι συμμετείχατε στο λεγόμενο «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση». Συμμετείχατε σ’ αυτό και τι ακριβώς είναι αυτό το Κίνημα;
            Είναι το συλλογικό όργανο όλων των δημάρχων, που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει την επόμενη πενταετία. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκολλήσουμε από τις καρέκλες μας και να διεκδικήσουμε κεντρικά αυτά που μας αναλογούν και πρέπει να τα πάρουμε. Δημιουργούμε λοιπόν μια αυτόνομη, αυτοδιοικητική κίνηση, που δεν έχει από πίσω της κόμματα. Αν κάποιοι βγουν και πουν το αντίθετο το διαψεύδω, γιατί θα δείτε δημάρχους να προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι να συμμετέχουμε στην μεγάλη πρόκληση του ΕΣΠΑ 2014-2020, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις κοινωνικές μας δομές έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο μας, και τρίτον: να αποκτήσει ξανά την αίγλη της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Χάνονται θέσεις, βγαίνουν συντάξεις, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε, φορτώνονται πάρα πολλές αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους αλλά και στους ανθρώπους που πρέπει να διοικήσουν και γενικά, βρισκόμαστε σε ένα τέλμα που εύκολα δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την κίνησή μας για όλα αυτά τα ζητήματα που σας ανέφερα.

Στη συζήτηση που έγινε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, αναφέρατε κάτι πολύ σημαντικό. Μιλήσατε για αρχαιολογικό τρίπολο Δράμας - Φιλίππων – Αμφίπολης και ουσιαστικά ένα τουριστικό τρίπολο. Πώς σκέφτεστε να το αναπτύξετε αυτό;  Πρώτα – πρώτα, με τις πολύ καλές συνεργασίες των όμορων Δήμων. Ήδη με τη νέα δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα, έχουμε μια άριστη σχέση, η οποία καθημερινά δυναμώνεται με προσωπική φιλία. Με τον δήμαρχο Αμφίπολης που σκοπεύουμε μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας να δούμε, αλλά συγχρόνως αξιοποιώντας και το κομμάτι, Αρχαιολογικό Μουσείο και διοίκηση της Δράμας, που μάλιστα έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τη διευθύντρια. Αυτονομήθηκε το Τμήμα της Δράμας, ονομαζόμενο πλέον 39η Εφορία και μάλιστα σκοπεύουμε αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία αρχαιολογική υπηρεσία και Δήμος Δράμας, να προχωρήσουμε σε κάποιες ανασκαφές. Γιατί αυτό που έχω να πω, είναι ότι έχουμε πλούσια στοιχεία τα οποία μπορούν να αναδείξουν αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικότατα.
            Στον επόμενο καιρό, ήδη θα φέρουμε στο φως της δημοσιότητας έναν ρωμαϊκό στην οδό Βενιζέλου και συγχρόνως ξεκινάμε τις ανασκαφές περιμένοντας να ανακαλύψουμε ένα σπουδαίο εύρημα που θα είναι σημαντικό και για την περιοχή μας και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα θέμα για το οποίο την περασμένη περίοδο υπήρξε κατά καιρούς ένταση και αφορά άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη που αναφερθήκατε παραπάνω, είναι το Κυνοκομείο. Υπήρξαν πολλά προβλήματα επ’ αυτού. Εσείς ως νέα δημοτική αρχή, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε σ’ αυτό το ζήτημα;
            Βρίσκομαι ήδη σε επαφή με την Φιλοζωική, συζητάμε κάποια θέματα τα οποία μπορούν να κάνουν ακόμα καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης και των ζώων, αλλά αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι σε συνεργασία και σε ενημέρωση, πολίτες και Φιλοζωική, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να μην αφήνει και να μη δημιουργεί αδέσποτα ο ίδιος ο πολίτης. Αν λοιπόν πετύχουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, και δώσουμε να καταλάβει ότι ένα αδέσποτο που το δημιουργεί ο ίδιος, αύριο θα είναι πρόβλημα και για τον ίδιο, θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να το δούμε με την ανάλογη προσοχή, τόσο ο Δήμος όσο η Φιλοζωική αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

Από τον κ. Χαρακίδη, είχε γίνει παλαιότερα μια αναφορά, σχετικά με τη δημιουργία ενός κεντρικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο κέντρο του νομού, στο οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι.
            Αυτό δεν το έχω δει. Αυτό όμως που έχω να τονίσω, είναι ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση να γίνει κάτι τέτοιο. Θα βρεθώ και θα έχω επαφή και με τους άλλους δημάρχους του νομού Δράμας, γιατί συλλογικό είναι το πρόβλημα και αν θέλουμε πραγματικά να το λύσουμε, πρέπει να το δούμε συλλογικά ως νομός, ως πέντε δήμαρχοι του νομού Δράμας.

 Κλείνοντας κ. δήμαρχε, αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι τελευταίο.

            Θα ζητήσω από όλους τους πολίτες να στηρίξουν την παράταξή μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την επιλογή στο πρόσωπό μου και στο πρόσωπό των συνεργατών μου και να πω ότι έχουμε δικαίωμα στην ευκαιρία και ότι η πόλη μας, ο δήμος μας και ο νομός μας, είναι ένας ευλογημένος τόπος, που αν πραγματικά προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να τον αξιοποιήσουμε, μπορούμε συγχρόνως και να τον αναδείξουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ