Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

Σύντομα το πρώτο «πυροσβεστικό» πρόγραμμα κατά της ανεργίας



ΟΠΩΣ είναι γνωστό, με τον ερχομό της στη Δράμα, η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη εξήγγειλε 4 πυλώνες δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νομούς Δράμας και Καβάλας. Τις προηγούμενες ημέρες και στα φύλλα της Τρίτης και της Τετάρτης δημοσιεύσαμε τις εξαγγελίες της κας Κατσέλη.
Έτσι, έγινε ήδη προχθές η πρώτη σύσκεψη των υπεύθυνων φορέων οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» αυτά τα προγράμματα για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα. Στην πρώτη αυτή σύσκεψη της πρώτης φάσης, παρόντες ήταν η Περιφέρεια δια των εκπροσώπων της, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ξανθόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης ως επικεφαλής των Δήμων του νομού, ο κ. Μανώλης Χατζόπουλος από τη θέση του διευθυντή της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας» και άλλοι.

«Πυροσβεστικό» πρόγραμμα
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας» κ. Μανώλης Χατζόπουλος, ξεκίνησε η πρώτη φάση για το πρώτο πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει «πυροσβεστικά», και το οποίο αφορά ένα πεντάμηνο εργασίας για τους ανέργους που θα επιλεγούν.
«Δηλαδή αυτό το πεντάμηνο όπου ένας φορέας προσλαμβάνει ανέργους τους οποίους και διανέμει σε άλλους φορείς για κοινωνική εργασία», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος. «Αυτός είναι ο πυρήνας της όλης ιδέας. Επειδή κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει με τους απολυμένης της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, που εμείς ήμασταν ουσιαστικά ο φορέας υλοποίησης, έχουμε σχετικά την τεχνογνωσία και την εμπειρία του τι θα συναντήσει κανείς. Άρα κάναμε μια πρώτη συζήτηση, οι εμπλεκόμενοι, για να σκιτσάρουμε πέντε πράγματα, δηλαδή ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος.

Κοινωνική εργασία
Οι φορείς ήρθαν σε επαφή με τον ΟΑΕΔ από τον οποίο ζήτησαν να πάρουν στοιχεία σχετικά με τους ανέργους που φτάνουν στους 9.400.
«Επειδή το πρόγραμμα είναι για 5 μήνες μόνο, επειδή είναι ένα άμεσα «πυροσβεστικό» μέτρο, είναι έντονο το κοινωνικό κριτήριο επιλογής τους. Δεν έχει κάποια εξασφάλιση αύριο μεθαύριο ότι μπαίνεις κάπου και καταρτίζεσαι και αποκτάς προσόντα κτλ. Αυτό θα ακολουθήσει μετά. Είναι το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα (ΤΟΠ) που θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία Δράμας – Καβάλας και αυτό το θίξαμε μεν, αλλά είναι σε δεύτερη φάση. Το πρώτο που καίει είναι να μπορέσει κανείς άμεσα, το συντομότερο δυνατόν μέσω αυτού του ειδικού προγράμματος για πέντε μήνες να εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες εισόδημα σε ανθρώπους οι οποίοι θα παρέχουν κοινωνική εργασία με ορισμένους κοινωνικούς φορείς όπως το νοσοκομείο, το ΙΚΑ, κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και του Νομού, Πρόνοια, ενδεχόμενα στην εκπαίδευση όπως προφύλαξη σχολείων, ορφανοτροφείο κ.α. Μιλάμε για κοινωνική εργασία. Ακόμα και στους Δήμους ενδεχομένως για καθαριότητα περιφερειακών πάρκων, περιαστικών δασών. Πού πάσχουμε σήμερα και να είναι και κοινωνική εργασία. όπως είπα δεν κάποια επαγγελματική εξασφάλιση για το μέλλον και κάτι μόνιμο αλλά μόνο για 5 μήνες. Θα είναι με ένσημα και μάλλον με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται και στην εποχή που δεν μπορούν οι δημόσιοι φορείς να προσλάβουν κτλ. στηρίζεις την ενδεχόμενη έλλειψη προσωπικού, έχεις υπηρεσία θετική για το σύνολο και οι άνθρωποι αυτοί εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα και περίθαλψη», τονίζει ο διευθυντής της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας».
Προς το παρόν πάντως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιος θα είναι ο τελικός ενδιάμεσος φορέας που θα μεσολαβήσει γι’ αυτές τις προσλήψεις και πώς ακριβώς θα γίνουν αυτές. Ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι η «Αναπτυξιακή Δράμας», όμως υπάρχουν ακόμα κάποια νομικά κωλύματα τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν και σε τελική φάση εξαρτάται από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. Θα  πρέπει να γίνουν κάποιες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να επιλεγούν τα πρώτα 1.000 άτομα περίπου θα απασχοληθούν σ’ αυτές τις κοινωνικές εργασίας, κι εδώ υπεισέρχεται το δύσκολο ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία θα επιλεγούν αυτοί οι άνθρωποι.
Σε ερώτησή μας αν αυτά τα προγράμματα μπορούν να περπατήσουν, ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι ναι, είναι εφικτό να προχωρήσουν. Χρειάζεται όμως να δοθεί το τελικό θεσμικό πλαίσιο, να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια και να δουλέψουμε όλοι μαζί στο νομό για να πετύχουμε.
Θ.Πολ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ