ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Επικύρωση ψηφίσματος κατά των λιγνιτών
Σε έντονο κλίμα οι αντιμισθίες για τη ΔΕΥΑΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις
Ο νέος θεσμός για τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ το βράδυ της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο Δράμας με 34 θέματα στην ημερήσια διάταξη, από τα οποία τα περισσότερα ήταν διαδικαστικά.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα έκτακτα θέματα, ενώ ο πρόεδρος κ. Μπέσσας σημείωσε ότι υπάρχει αίτημα της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ώστε σε κάποιο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί πρόταση σχετικά με το ΚΙΧΝΕ (πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο).
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Σούτος έθεσε το ζήτημα των γραφείων της αντιπολίτευσης να μην γίνουν στο παλιό δημαρχείο αλλά στο νέο κτίριο γιατί χρειάζονται τις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.
Ζήτησε ακόμα από τη δημοτική αρχή, σχετικά με τα έργα της ΔΕΥΑΔ τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν στο μέλλον. Ζήτησε ώστε τα έργα να είναι τέτοιου προϋπολογισμού που να μπορούν να συμμετέχουν Δραμινές εταιρείες. Δηλαδή, αν τα έργα είναι με μεγάλο προϋπολογισμό και έρθουν εταιρείες μόνο έξω από τη Δράμα, τότε προφανώς, ναι μεν τα έργα θα μείνουν στη Δράμα, όμως τα πολλά χρήματα για την κατασκευή των έργων, μηχανήματα, εργάτες κτλ., θα έρθουν έξω από τη Δράμα. «Νομίζουμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε και τα δύο, χωρίς φυσικά να είναι σίγουρο ότι θα είναι ανάδοχος Δραμινός. Να μην είναι πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορούν να συμμετέχουν Δραμινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Σούτος.
Ο κ. Σούτος έθεσε επίσης και το ζήτημα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη διακοπή χρηματοδότησης έργων από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΧΚ).
Απαντώντας ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, είπε επεξεργάζονται κάποιους τρόπους για γραφεία για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΔ, σημείωσε ότι το πνεύμα του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας, είναι να μπουν μεγάλα έργα και όχι κατακερματισμένα, διαφορετικά είναι δυσκολότερο να πάρουμε τα έργα αυτά διασπασμένα και μικρότερα. Όσον αφορά το έργο της σύνδεσης των δημοτικών διαμερισμάτων με τον βιολογικό καθαρισμό, πιθανότατα να μην περάσει τα 4 εκατομ. ευρώ. Σχετικά με τον βιολογικό της Χωριστής, ήδη κατατέθηκε και είναι 2 εκατ. ευρώ περίπου.
Αναφορικά με τον ΟΣΧΚ. Έγιναν οι δημοπρατήσεις των σχολείων που εντάσσονται στο Δήμο Δράμας και είχαν πάει καλά. Αυτή τη στιγμή ο ΟΣΧΚ καρκινοβατεί και δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ανέφερε ο κ. Χαρακίδης. Τρία νηπιαγωγείο και το 2ο γυμνάσιο το οποίο δημοπρατήθηκε, υπάρχει δέσμευση ότι θα μπουν στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση» του ΠΕΠ μέσω του ΕΣΠΑ τελικά. Προς το παρόν χρειάζεται έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου στο ακίνητο το οποίο αγόρασε η Νομαρχία Δράμας από την ΚΕΔ στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη» 11,5 στρέμματα και εκεί θα γίνει το σχολείο, ενημέρωσε ο δήμαρχος Δράμας.
Αντιμισθίες και διοίκηση δημοτικών επιχειρήσεων
Ένα από τα θέματα που έθεσε προ ημερησίας διατάξεως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ήταν για το σκεπτικό του πώς σκέπτεται να διοικήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις η νέα δημοτική αρχή.
«Πληροφορήθηκα», είπε κ. Μαργαρίτης, «ότι πρόσφατα στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΔ, προτάθηκε έμμισθη αντιπροεδρία. Ήταν κάτι το οποίο το φέρνω, διότι τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το οποίο προτάσσονταν από εσάς ήταν ότι ο αιρετός δεν πρέπει να τοποθετείται εκεί και να έχει μια πάγια αντιμισθία. Πληροφορήθηκα επίσης ότι θα έχει και το μισθό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου». Ο κ. Μαργαρίτης το χαρακτήρισε «υποκριτικό» από την πλευρά του κ. Χαρακίδη, «όταν την πρώτη διετή τη δική μας ορίστηκε αντιπρόεδρος με πάρα πολύ σημαντικές δραστηριότητες τότε», και αντιδρούσε η παράταξη Χαρακίδη από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση κατά την οποία ξυθήκαν τα πνεύματα και η συζήτηση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης.
Οι δύο παρατάξεις διαφωνούσαν ως προς τα γεγονότα, για το πόσα πληρωνόταν ή όχι ο τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και ο γενικός δ/ντής ή αν θα πρέπει να πληρώνετε σήμερα ή όχι!
Ψήφισμα κατά των λιγνιτών
Το πρώτο από τα τακτικά θέματα της συνεδρίασης, ήταν η έκδοση ψηφίσματος κατά της εκμετάλλευσης των λιγνιτών της πεδιάδας της Δράμας από φορέα είτε ιδιωτικό είτε κρατικό.
Την εισήγηση στο ζήτημα έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη η Δράμα» κ. Ευμοιρίδη, που με την ιδιότητα του νομάρχη έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με το θέμα. Κατά την εισήγησή του ο κ. Ευμοιρίδης εξήγησε με σαφήνεια για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να γίνει η εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας.
Για το θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Σταύρος Νταγκλής καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τελική ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, ήταν η μη εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ενώ ανατέθηκε στο προεδρείο να μελετηθούν όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί και να συνταχθεί ένα νέο ψήφισμα, να είναι περισσότερο εμπεριστατωμένο, να καταδεικνύει σαφώς την αντίθεση στην εξόρυξη των λιγνιτών και να περιλαμβάνει όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα.
Ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη
Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ήταν και η επιλογή το συμπαραστάτη του δημότης και της επιχείρησης. Για το θέμα δήλωσαν τρεις πολίτες υποψηφιότητα: ο κ. Δημήτρης Γεμενετζής νυν αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Δράμας, ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου δικηγόρος και ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου δ/ντής εφημερίδας «ΗΧΩ».
Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας ήταν: Γεμενετζής 20 ψήφους, Χατζηγεωργίου 2, Παπαδημητρίου 3. Επειδή όμως απαιτούνται τα 2/3, (δηλαδή 22 ψήφοι) των ψήφων του δημοτικού συμβουλίου, δεν έγινε δυνατό να εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους. Έτσι, η ψηφοφορία πρόκειται να επαναληφθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα πρέπει να γίνει όμως το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου, εφόσον μέχρι τότε θα πρέπει να εκλεγεί ο πολίτης που θα εκλεγεί. Διαφορετικά, αν δεν εκλεγεί συμπαραστάτης του δημότη, τότε ο Δήμος Δράμας από 1 Μαρτίου θα στερηθεί του θεσμού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, υποψηφιότητα μπορεί να καταθέσει όποιος δημότης το επιθυμεί καταθέτοντας ένα βιογραφικό σημείωμα προς το δημοτικό συμβούλιο Δράμας.
Ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη είναι νέος «Καλλικρατικός» θεσμός, και ο ρόλος του είναι να διεκπεραιώνει εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις δημοτικές υπηρεσίες, με τις δημοτικές επιχειρήσεις και με το νομικό πρόσωπο και άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Προστατεύει επί της ουσίας τον πολίτη και την επιχείρηση από κακοδιοίκηση των εν λόγω δημοτικών επιχειρήσεις, όσον αφορά τα δημόσια παράπονα των δημοτών. Ο συμπαραστάτης του δημότη οφείλει επίσης να παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο ετήσια έκθεση σχετικά με τα πεπραγμένα. Η αντιμισθία που ορίζεται είναι ίση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου περίπου 1900 ευρώ μαζί με όλες τις κρατήσεις.
Θ.Πολ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ