Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η Κατσέλη στη Δράμα - Τι είπε!

Τη Δράμα επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη. Πέρασε έξω από το Εργατικό Κέντρο και δεν μπήκε καν μέσα, ούτε ένα σκαλί ανέβηκε! Η μόνη υπουργός που πέρασε από τη Δράμα και δεν μπήκε στο Εργατικό Κέντρο...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Εξαγγελία προγράμματος για την κάλυψη θέσεων εργασίας στη Δράμα και Καβάλα




ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη, η οποία συναντήθηκε με φορείς του νομού, τους δημάρχους, τις παραγωγικές τάξεις και εργαζομένους και εξήγγειλε σειρά μέτρων, μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις εργασίας, για την καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει το νομό Δράμας και της Καβάλας.
Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής η κα Κατσέλη επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, περνώντας έξω από το Εργατικό Κέντρο όπου περίμεναν μέλη της διοίκησης, χωρίς όμως να μπει μέσα. Στα γραφεία της Νομαρχιακής συνομίλησε αρκετή ώρα με τα στελέχη του κόμματος σε κλειστή συνάντηση που είχε μαζί τους.
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η κα Κατσέλη επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο, ο οποίος την υποδέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία των δημάρχων του νομού Δράμας (Χαρακίδης, Καγιάογλου, Λύσσελης, Μαυρίδης) και των βουλευτών του νομού κας Χ Κεφαλίδου και Μ. Τζίμα, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης και άλλων φορέων. Ο κ. Ξανθόπουλος προσέφερε στην κα Κατσέλη αναμνηστικά δώρα από το νομό Δράμας.

Διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ
Την υπουργό Εργασίας «υποδέχθηκαν» στα σκαλιά του διοικητηρίου μέλη και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ.Ν.Τ., στην αντιδραστική πολιτική του μνημονίου που οδηγεί στη χρεοκοπία του κόσμου της εργασίας, στη φτώχεια και στην ανεργία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Αυτή η υπουργός δεν είναι’ της εργασίας, είναι της τρόικας και της εργοδοσίας», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη» κ.α.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά σε επίσκεψη υπουργού στη Δράμα, υπήρχε σημαντική αστυνομική δύναμη, τόσο στην είσοδο του διοικητηρίου όσο και στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου «Κ. Καραμανλή», όπου έγινε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τους φορείς του νομού.
Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι σε γενικά πλαίσια υπήρχε διάχυτη η ένταση από αυτούς που βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν τα όσα είχε να πει η κα Κατσέλη, αλλά και όσα είχαν να πουν οι ίδιοι. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε ότι για πρώτη υπουργός Εργασίας δεν επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο και πέρασε μόνο απ’ έξω. Προ στιγμή υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους απολυμένους των μαρμάρων Σκαρή, όταν ο υπεύθυνος της εταιρείας που έκλεισε στη Δράμα σηκώθηκε να μιλήσει.

Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης
Στόχος της περιοδείας Κατσέλη, ήταν η ενημέρωση των τοπικών φορέων σχετικά με την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης και του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική Οικονομία. Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και έχουν ως βασικό στόχο την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ανέργων, αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Τα Τ.Ο.Π.Σ.Α. αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιάμεσων φορέων, όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.
Παράλληλα, η Κοινωνική Οικονομία θεσμοθετείται ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη συμμετοχικών μορφών επιχειρηματικότητας, η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μέσα από αυτά τα προγράμματα, τα οποία θα εφαρμοστούν στους νομούς Δράμας και Καβάλας, σε αρχική φάση θα μπορέσουν να απασχοληθούν 1000 άτομα, ενώ η δυναμικότητα του προγράμματος προβλέπει 6.000 θέσεις εργασίας για το τρέχον έτος 2011 και άλλες 6.000 θέσεις εργασίας για το 2012 και στους δύο νομούς ταυτόχρονα.
«Αυτή τη στιγμή», σημείωσε η κα Κατσέλη, «ανέλαβαν ένα συντονιστικό ρόλο ο αντιπεριφερειάρχης, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και οι δήμαρχοι Καβάλας και Δράμας, να φέρουν μαζί τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμπράξουν σ’ αυτό το εγχείρημα, να εντοπιστεί αμέσως ο ενδιάμεσος φορέας ο οποίος θα κάνει τις προσλήψεις, διότι υπάρχουν περιορισμοί στο ποιος πρέπει να είναι αυτός ο ενδιάμεσος φορέας σύμφωνα με το πρόγραμμα, να εντοπίσουν με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούνται τον ενδιάμεσο φορέα, και αμέσως μετά θα δοθούν οι κατευθύνσεις για το πώς πρέπει οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι σε ποιον θα πρέπει να αποταθούν».

Δηλώσεις Λ. Κατσέλη
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης της υπουργού Εργασίας με τους τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, η κα Λούκα Κατσέλη έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης:
«Μόλις τελειώσαμε μια ουσιαστική παραγωγική συζήτηση με όλους τους φορείς του νομού Δράμας, τα Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο, τους Δήμους, την Ένωση Καταναλωτών και πολλούς άλλους, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, μια συνάντηση εργασίας για να δρομολογήσουμε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη μάστιγα αυτής της χρονικής περιόδου που είναι η ανεργία.»

«Η ανεργία θερίζει στο νομό»
«Γνωρίζουμε ότι η ανεργία θερίζει στο νομό, έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις, άνθρωποι αναζητούν θέσεις εργασίας, και επειδή η οικονομία μας βρίσκεται στην ύφεση, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσφέρουν αυτές τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό δρομολογήσαμε το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για το νομό Δράμας και Καβάλας, ένα πρόγραμμα το οποίο άμεσα ξεκινάει δράσεις κοινωνικής – κοινωφελούς εργασίας, έτσι ώστε να βρουν μια στήριξη απολυμένοι και άνεργοι, οι οποίοι πραγματικά χρειάζονται μια στήριξη, και το οποίο όμως πρόγραμμα στη δεύτερη φάση, μετά από δύο μήνες, μέσα από μία σύμπραξη των τοπικών φορέων, θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη στήριξη της απασχόλησης στην περιοχή. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει μέσα στο 2011 να υποστηρίξει περίπου 6.000 ανέργους και ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 30 εκατ. για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στη συζήτηση που είχαμε, αναφέρθηκα και ενημέρωσα επίσης τους φορείς, για όλα τα προγράμματα τα οποία τρέχουν παράλληλα μ’ αυτό το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα. Προγράμματα του ΟΑΕΔ ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη διατήρηση θέσεων εργασία στις επιχειρήσεις πανελλαδικά για την ένταξη ανέργων και νέων στην αγορά εργασίας. Επίσης, τους ενημέρωσα για την πρόσφατη απόφαση του ΟΑΕΔ να εντάξει για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει το πιστοποιητικό από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στην επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους ύψους 12% για την οποία αυτή η στιγμή αναμένεται η εκταμίευση για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Είναι πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα η μεγάλη πρόκληση, και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, είναι μέσα από το Τ.Ο.Π. το οποίο προωθούμε για το 2011 να μπουν οι φάσεις για την επόμενη μέρα, για το 2012 και το 2013. Θα πρέπει οι παραγωγικοί φορείς του νομού Δράμας, και εντοπίστηκαν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι και παραμένουν κερδοφόρες, επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου, στο ξύλο, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ναι, αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα στην ύφεση, αλλά έχουν τη δυνατότητα με την κατάλληλη στήριξη να προσλάβουν κόσμο, να στηριχθούν και ν’ αποτελέσουν την βάση για μια παραγωγική αναδιάρθρωση και μια δυναμική στο νομό. Χρειάζονται να γίνουν πολλά. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν από την Αθήνα. Χρειάζεται η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των φορέων της περιοχής για να προχωρήσουμε μαζί, με τους πόρους που διαθέτουμε από τα κοινοτικά κονδύλια, από την τεχνογνωσία, την οποία τεχνογνωσία μπορούμε εμείς να προσφέρουμε, έτσι ώστε πραγματικά να ξεκινήσει άμεσα το πρώτο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το Τ.Ο.Π. στήριξης εργασίας αμέσως μετά και παράλληλα να γίνουν και οι πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις με το νέο νόμο που καταθέτουμε για να προωθηθούν και δράσεις κοινωνικού σκοπού.
Είναι τουλάχιστον αυτές οι τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Μιλάμε άμεσα για τις επόμενες 10 – 15 μέρες αρκεί οι τοπικοί φορείς να εντοπίσουν τον ενδιάμεσο φορέα που απαιτείται, να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούμε στενά έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα, μια ανακούφιση στον κόσμο που την έχει ανάγκη».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ