Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Χωρίς χρηματοδότηση, με οφειλές 500.000 ευρώ και υπό αλλαγή καθεστώτος λόγω «Καλλικράτη»



Το ζήτημα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έθιξε προ ημερησίας διατάξεως στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Δράμας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου.
Όπως είπε ο κ. Μήτρου, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε εκτιμάται ότι: πρώτον υπάρχει ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο που επιτρέπει την προβολή ταινιών μικρού μήκους και στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τους αρμόδιους της συγκεκριμένης επιχείρησης (Φεστιβάλ), τον πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο γίνεται το βασικό κομμάτι των υποδομών του Φεστιβάλ. Τρίτον, αναμενόμενη συγχώνευση του Φεστιβάλ με τις άλλες επιχειρήσεις του Δήμου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που αποτελεί σημαντικό θεσμό για την πόλη μας, σημαντικό εκκολαπτήριο νέων σκηνοθετών και θα οδηγήσει παράλληλα σε έναν αχταρμά ο οποίος θα συμπεριληφθεί τελικά στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Οπότε θεωρούμε, σημείωσε ο κ. Μήτρου, ότι όλες αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση σε πρώτο επίπεδο και σε μια πορεία κατάργησης ουσιαστικά του Φεστιβάλ Δράμας.

Υπό αλλαγή καθεστώτος
Σε απάντηση ο δήμαρχος κ.Χαρακίδης απάντησε. Δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα, η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ό,τι ενέργειες μπορούσαν να γίνουν είχαν να κάνουν μέχρι 31/12/2010. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε προχωρήσει και έχουμε ζητήσει, το Φεστιβάλ να μείνει μια ανεξάρτητη μονάδα, μια ανεξάρτητη δομή στο Δήμο. Μας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανεξαρτησία του Φεστιβάλ ως κοινωφελής επιχείρηση όπως είναι τώρα, άρα η μόνη λύση που μπορεί να μας δώσουν, είναι να γίνει το Φεστιβάλ νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αυτός όπως γνωρίζετε το ζητήσαμε για την ιδιαιτερότητα που έχει το Φεστιβάλ, γιατί όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι από τους ελαχιστότατους Δήμους που έχουν τέτοια ιδιαιτερότητα να έχουν μια τέτοια επιχείρηση η οποία χρηματοδοτείται με σύμβαση από το υπουργείο Πολιτισμού, να συμμετέχουν μέσα στο διοικητικό συμβούλιο τρία ανεξάρτητα άτομα που δεν είναι Δραμινοί, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό θα έπρεπε να είναι Δραμινοί. Ζητήσαμε λοιπόν να ανεξαρτητοποιηθεί, περιμένουμε την απάντηση και ενδεχόμενα να έρθει θέμα στη συνέχεια με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπεται μέσα από τον «Καλλικράτη» να πάρουμε με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 δημιουργίας νέου νομικού προσώπου το οποίο όμως πρέπει να τύχει της έγκρισης του υπουργού.
Ό,τι έχει να κάνει με τη συγχώνευση, είναι κάτι που τρέχει. Το προσπαθούμε ή έπρεπε να είναι γίνει η διαδικασία πολύ νωρίτερα. Και πρέπει να ξέρετε ότι ο Δήμος επειδή δεν έχει ανώνυμες εταιρείες δεν μπορεί να συσταθεί ανώνυμη εταιρεία από τον Δήμο είτε αν θέλει να προχωρήσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας π.χ., γιατί ο νόμος τροποποιήθηκε πριν εκπνεύσει το 2010 και λέει ότι απαγορεύεται να συστήσει ανώνυμη εταιρεία εκτός απ’ αυτές που προϋπήρχαν. Εμείς δεν είχαμε. Κάναμε παρέμβαση γιατί μια νέα δημοτική αρχή, δεν της δίδεται το δικαίωμα να έχει αυτό το εργαλείο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και για την ώρα μπορώ να σας πω με πολύ θάρρος δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Τη χρηματοδότηση των κοινωφελών επιχειρήσεων που έχουν ανοίγματα και εν προκειμένω του Φεστιβάλ για τις προηγούμενες οφειλές. Ό,τι έχει να κάνει με την τρέχουσα χρηματοδότηση, γιατί γι’ αυτό είπατε εσείς, γι’ αυτό έγινε σήμερα (8 Φεβ. 2011) ένα διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ, για να έρθει σαν έκτακτο θέμα να περάσει το διετές πρόγραμμα δράσης, παρ’ ότι θα γίνει καινούριο σε λίγες ημέρες, αλλά έρχεται να περάσει για να μπορέσει να υπάρξει καινούρια χρηματοδότηση για το νέο πρόγραμμα δράσης από το Δήμο στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Δήμου και σήμερα υπογράφηκε και το πρώτο ένταλμα 50.000 ευρώ. Αυτό αφορά τα δωδεκατημόρια γιατί εμείς χρηματοδοτούμε το Φεστιβάλ με 400.000 ευρώ και το ίδιο ποσό πληρώνει το υπουργείο Πολιτισμού, συν πρόσθετη προγραμματική σύμβαση που μπορεί να κάνει όπως έκανε πέρυσι ο Δήμος με το Φεστιβάλ. 400.000 ευρώ που είναι όμως στα δύο δωδεκατημόρια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, γιατί μετά τον Φεβρουάριο γίνεται η συγχώνευση, είναι 50.000 ευρώ ακριβώς. Αυτά τα 50.000 ευρώ σήμερα υπογράφηκαν για να εκταμιευθούν και γι’ αυτό παίρνεται σήμερα η απόφαση της έγκρισης του διετούς προγράμματος δράσης. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Οι χρόνοι είναι πολύ πιεστικοί.
Το Φεστιβάλ δεν έχει διαθέσιμα κονδύλια για να χρηματοδοτούσε κάτι χωρίς να πάρει χρήματα από το Δήμο χωρίς να γίνει αυτή η διαδικασία. Οι οφειλές του Φεστιβάλ με 31/12/2010 είναι 568.000 ευρώ συν το ΙΚΑ που δεν έχει πληρωθεί, συν ο νομικός σύμβουλος που έχει. Αυτά τα 50.000 ευρώ που κάναμε εκταμίευση σήμερα είναι για να πληρώσουμε το τηλέφωνο που το έκοψαν, για να πληρωθούν κάποιοι μισθοί που είναι απλήρωτο προσωπικό, είναι γι’ αυτά τα οποία προβλέφθηκε από τον «Καλλικράτη» να κάνουμε δαπάνες.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ