Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Από αριστερά: ο δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιαννης Ξανθόπουλος
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ


Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας και Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 6.000 θέσεις εργασίας σε Δράμα και Καβάλα για το 2011 και το 2012



ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Παρασκευή βρέθηκε στη Δράμα η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη. Σχετικά με την επίσκεψή της αναφερθήκαμε και στο χθεσινό φύλλο του «Π.Τ.» με λεπτομέρειες. Η κα Κατσέλη, μίλησε για προγράμματα τα οποία πρόκειται άμεσα να λειτουργήσουν μέσα στον επόμενο μήνα, και όπως είπε η ίδια, με τη συνεργασία και των τοπικών φορέων, θα πρέπει να αποφέρουν μέσα στο 2011 6.000 θέσεις εργασίας στη Δράμα και την Καβάλα μαζί. Η ίδια υποσχέθηκε ότι, αν βάλουμε πλάτη όλοι μαζί, τότε μέσω αυτών των ίδιων των προγραμμάτων, μπορούμε να έχουμε άλλες 6.000 θέσεις εργασίας για το 2012!
Τι θα κάνουν οι τοπικοί φορείς; Θα μπορέσουν να συνεργαστούν ώστε αυτά τα προγράμματα να δουλέψουν και να γίνουν πραγματικότητα και να αποφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας και για τους δύο νομούς;
Για το λόγο αυτό, δημοσιεύουμε σήμερα εδώ αποσπάσματα από τα όσα είπε η υπουργός Εργασίας κα Κατσέλη στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου «Κων/νος Καραμανλής», μπροστά στους φορείς του τόπου, στα Επιμελητήρια, στους φορείς του Εργατικού Κέντρου, στους επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν εκεί και στον λαό της Δράμας. Αξίζει να τα έχουμε έστω και ως αρχείο, μιας και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα μας χρησιμεύσουν για πολλούς λόγους.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα
[Ξεκινάμε από τη Δράμα και την Καβάλα, γιατί γνωρίζουμε ότι, πραγματικά, εδώ είναι το πρόβλημα. Και γι’ αυτό είναι το πρώτο ταξίδι που κάνουμε, μετά από τη φάση του σχεδιασμού του υπουργείου, των προγραμμάτων του 2011 για να ξεκινήσουμε από εδώ. Γιατί ξέρουμε και γνωρίζουμε και παρακολουθούμε τα προβλήματα, τα αναπτυξιακά προβλήματα του νομού Δράμας. Και η παρουσία μου εδώ δεν είναι παρουσία εξαγγελίας μέτρων, προγραμμάτων. Είμαι εδώ για να δουλέψουμε μαζί. Με την Τοπική Αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς φορείς, τον επόμενο μήνα.
Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα είναι τα επόμενά μας βήματα, τι κάνουμε την επόμενη εβδομάδα, τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τρία πράγματα.  Πρώτα-πρώτα να στηρίξουμε όσο γίνεται μέσα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Όπως είπε ο δήμαρχος (Χαρακίδης) εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Δεύτερον, να στηρίξουμε, ό,τι είναι πρώτη προτεραιότητα απολυμένους ή ανέργους με πρόγραμμα εργασίας. Και τρίτον, που το θεωρώ εξίσου σπουδαίο, να δουλέψουμε μαζί για να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα.
Γιατί, αγαπητοί φίλοι και φίλες, εάν το πρόβλημα μιας περιοχής είναι όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, πρόβλημα ανάπτυξης, αυτό που ό,τι μέτρα και να ληφθούν σήμερα, θα αποδώσουν μετά από δύο χρόνια. Σήμερα η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν πριν δυο-τρία χρόνια, να μην σας πω και νωρίτερα, είχαν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα σε συνεργασία με τους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής. Γι’ αυτό ζήτησα να είστε όλοι σήμερα εδώ. Να δούμε πώς μπορεί, με κοινές δράσεις, όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη το 2011 και να βάλουμε τις βάσεις όσο μπορούμε, για μια καλύτερη επόμενη μέρα.
Αυτό που μπορώ εγώ ως υπουργός Εργασίας να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι θα διαθέσω ένα κονδύλι χρημάτων για τη Δράμα αποκλειστικά, θα σας δώσω όλη τη στήριξη που μπορούμε, όλη την τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεση μας για να χτίσουμε μαζί μια αναπτυξιακή σύμβαση η οποία θα στηρίξει την εργασία εδώ, αλλά θα πρέπει εσείς ως τοπικοί φορείς, ως επιμελητήρια, ως εργατικά κέντρα να βρείτε, να δώσετε περιεχόμενο σ’ αυτή τη σύμβαση. Να καταγράψετε τις ανάγκες, να δώσετε τις ιδέες, να συνεργαστούμε, ώστε να κάνουμε κάτι που είναι βιώσιμο. Γιατί το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ξοδέψουμε λεφτά τα οποία τελικά δεν θα πιάσουν τόπο.

Τέσσερις ενότητες δράσεων
Τι κάνουμε και τι έχουμε δρομολογήσει. Έχουμε δρομολογήσει βασικά 4 δράσεις, 4 ενότητες δράσεων.
Η πρώτη ενότητα δράσεων έχει να κάνει με ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής που μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο μήνα για κοινωφελή εργασία. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρειάζεται για να περπατήσει, αυτό μπορεί να απορροφήσει και να τοποθετήσει σε θέσεις εργασίας περίπου 1000 ανθρώπους σε πρώτη φάση με δυνατότητα επέκτασης. Αυτό θα πρέπει να ενταχθεί σ’ αυτό που λέμε ένα Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Εργασίας (ΤΟΠΣΕ). Δηλαδή τι είναι αυτό; Θα σας ζητήσουμε και σας ζητάω να συστήσετε μία αναπτυξιακή σύμπραξη όλοι οι φορείς μαζί. Θα είναι ενιαία Καβάλα Δράμα. Θα εξηγήσω γιατί. Μια αναπτυξιακή σύμπραξη όλων των φορέων, η διαχείριση των χρημάτων θα γίνει από Διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ και στη σύμπραξη αυτή, μπορούν να γίνουν μια σειρά προγραμμάτων. Μπορεί π.χ. ανάλογα με τις ιδέες και το περιεχόμενο που εσείς θα της δώσετε. Μπορεί να κάνετε προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης. Μπορεί να κάνει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Όπου Δήμοι ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, ή το ΤΕΙ ή το νοσοκομείο, να μπορεί να χρησιμοποιήσει ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον φορέα της αναπτυξιακής σύμπραξης και να γίνουν διάφορες εργασίες τις οποίες έχουν ανάγκη.
Μπορεί να ενισχύσει επιχειρήσεις στην είσοδό τους σε άλλες αγορές ή στο σύστημα προμηθειών τους. Μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αφορά την απασχόληση, τόσο ανειδίκευτους εργαζόμενους όσο και πιο ειδικευμένους νέους επιστήμονες.

Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στο άμεσης απόδοσης πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όσο και στο ΤΟΠ Δράμας Καβάλας, θα χρειαστεί αμέσως, εννοώ την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους φορείς όλους, να βρεθεί από εσάς αυτό που λέμε ο ενδιάμεσος φορέας. Ήδη στην Καβάλα που ήμουν πριν υπήρξαν πολλές ιδέες στο τραπέζι για το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ενδιάμεσος φορέας. Δεν μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεν μπορεί να είναι ένας Δήμος, δεν μπορεί να είναι μια Αναπτυξιακή εταιρεία δημοσίου πρέπει να είναι μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός που να μπορεί να προσλάβει έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Έχουν δοθεί 2-3 ιδέες, θα πρέπει μετά να συζητήσουμε ποιος πρέπει να είναι από τη δική σας την πλευρά αυτός ο ενδιάμεσος φορέας.
Ο στόχος μας από την πλευρά του υπουργείου, είναι για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ που είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί πράγματι, είναι η περιφέρεια και κυρίως η Δράμα που έχει τα πρωτεία, δυστυχώς, ως προς την ανεργία στην Ελλάδα και έχει επίσης κάτι σημαντικό: τα πρωτεία στον κίνδυνο να περιπέσουν πολλές οικογένειες στη φτώχεια. Γιατί με την ύφεση που υπάρχει στην οικονομία αυτή την περίοδο, καθώς μπορεί σε ένα νοικοκυριό ένας ή δύο από τους επικεφαλής της οικογενείας να μείνουν άνεργοι, αν υπάρχουν ένα ή δύο παιδιά αμέσως μια οικογένεια μπορεί να πέσει σε καθεστώς φτώχειας. Επομένως πρέπει να δράσουμε πάρα πολύ γρήγορα.

Ποιος είναι ο στόχος.
Στόχος μας παράλληλα είναι να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Και όπως σωστά είπατε να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες, οι οποίες αυτές τη στιγμή και εκείνες πρέπει να στηριχθούν για να κρατήσουν το προσωπικό τους. Και γι’ αυτό τι κάνουμε. Πέρα από τα δύο προγράμματα τα οποία ανέφερα, υπάρχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Όπου επιχορηγούμε 100% των ασφαλιστικών εισφορών ακριβώς για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό είχε ως στόχο να διατηρηθούν 400.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Από την περιοχή είχαμε πολλές αιτήσεις και έχουμε διατηρήσει μέσω αυτού του προγράμματος περίπου1290 θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα αυτό λόγω των κοινοτικών περιορισμών σταμάτησε 31/12 αλλά ξαναγίνει τον επόμενο μήνα. Από το νομό Δράμας είχαμε 1061 αιτήσεις ένταξης στα προγράμματα και έχουν διασφαλιστεί για τη Δράμα τους προηγούμενους 3 μήνες 1200 θέσεις εργασίας. Έτσι είναι πάρα πολύ σημαντικό, μέσα από το Επιμελητήριο να δοθεί αυτή η ενημέρωση σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και άλλες, κυρίως στις πολύ μικρές οι οποίες δεν έχουν την τεχνογνωσία και δεν έχουν τα απαραίτητα γραφεία τα οποία τους ενημερώνουν έτσι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον αυτή η ένεση ρευστότητας και η ελάφρυνση στις επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του επενδυτικού μέτρου.
Ταυτόχρονα από τον ΟΑΕΔ υλοποιούνται από τον Οκτώβριο 22 άλλα προγράμματα. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων κυρίως για πρόσληψη νέων, για επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για κατάρτιση και πρακτική άσκηση, για άτομα με ειδικές ανάγκες. Για τα προγράμματα αυτά μπορεί να αποταθείτε στον ΟΑΕΔ για να κάνετε χρήση ως επιχειρήσεις αυτών των προγραμμάτων.

Το 12%
Τέταρτος άξονας και πυλώνας. Επιδότηση μισθολογικού κόστους. Το 12%. Αυτό είναι ένα άλλο μέτρο ενίσχυσης της στήριξης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Προχθές ο ΟΑΕΔ πήρε μια απόφαση. Ότι θα ενταχθούν στο υπάρχον πρόγραμμα όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πιστοποιητικό, έχουν γραφτεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Άρα ουσιαστικά αλλάζει η απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΕΔ και μπορεί να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυτό το κίνητρο προηγούμενα, εφόσον έχουν εγγραφεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.
Υπάρχει το θέμα της εκταμίευσης. Το είχαμε συζητήσει παλαιότερα. Τότε είχαμε ξεκινήσει τις εκταμιεύσεις για το 1οεξάμηνο του 2008 και τώρα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχω τη διαβεβαίωση, ότι τον επόμενο μήνα θα βγει η δεύτερη δόση του 2008.
Και υπάρχει ένα 3ο ζήτημα όσον αφορά την επιδότηση του οικονομικού κόστους, που έχει να κάνει με την ενδοπεριφερειακή ανισότητα που υπάρχει σε βάρος της Καβάλας και της Δράμας. Υπάρχει δέσμευση κυβερνητική ότι αυτή θα εξαλειφθεί. Το ποσοστό της επιδότησης παραμένει ανοικτό και θα υπάρξει τελική απόφαση αν θα είναι 12%,αλλά για όλους τους νομούς θα τηρηθεί το 10% και μετά θα ληφθεί απόφαση από το υπουργείο Οικονομίας .

Τέσσερις μεγάλες δέσμες
Επομένως έχουμε 4 μεγάλες δέσμες πολιτικών. Το πρώτο, το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας άμεσα, βραχυπρόθεσμα να τρέξει τους επόμενες 3-4 μήνες, ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος, δεύτερον το ΤΟΠ το οποίο για να αρχίσει να υλοποιείται θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο τελικά, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι άλλες πολιτικές όπως αυτή για το12% που είπαμε.
Τι χρειάζεται να γίνει σε εξειδικευμένα προγράμματα για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Υπάρχει μια δέσμη προγραμμάτων για τα άτομα με αναπηρία, για τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προγράμματα που αφορούν είτε την πρόσληψή τους είτε την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Είτε την κατάρτισή τους. Υπάρχουν βεβαίως και τα προγράμματα κατάρτισης που ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για πράσινα επαγγέλματα, τουριστικά επαγγέλματα κ.α. Πριν πω για το επόμενο βήμα, θέλω να σας ενημερώσω για μια άλλη μεγάλη, πέμπτη πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό θα χρειαστεί προετοιμασία από μέρους σας και από μέρους όλων των φορέων, των ενώσεων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων της περιοχής.
Για πρώτη φορά θεσμοθετούμε αυτό που σε άλλες χώρες  υπάρχει και είναι πολύ διαδεδομένο, την κοινωνική οικονομία. Είναι το σύνολο των δράσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν κοινωνικό σκοπό. Δηλαδή, είναι η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, η παροχή υπηρεσιών ένταξης στην αγορά εργασίας, η ανάπτυξη τοπικών προϊόντων και τοπικών υπηρεσιών, είμαι σίγουρη ότι στον ορεινό όγκο θα υπάρχουν γυναικείοι συνεταιρισμοί π.χ. άλλοι φτιάχνουν τοπικά προϊόντα, είμαι σίγουρη ότι υπάρχει και η βοήθεια στο σπίτι που είναι κλασική περίπτωση ενός προγράμματος που μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνική επιχείρηση και ούτως καθ’ εξής.
Φτιάχνεται ένα καινούριο θεσμικό μόρφωμα, η κοινωνική επιχείρηση. Όπου τουλάχιστον 7 άτομα, πάνω από 7, 10-15 άτομα ή όσα θέλουν, μπορούν να συστήσουν, μια κοινωνική επιχείρηση, για να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα έχουν κοινωνικό όφελος. Αυτές οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα έχουν ιδιαίτερα κίνητρα. Κίνητρα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα φορολογικά, θα μπορούν να ασκήσουν εμπορική δραστηριότητα, και θα μπορούν να έχουν συμβάσεις με τις κοινωνικές επιχειρήσεις για την τέλεση του έργου τους ή αν αυτό μπορεί να είναι πχ ο καθαρισμός των περιαστικών δασών ή στην Καβάλα καθαρισμός των ακτών κτλ.
Δίνεται μια διέξοδος και προς αυτή την κατεύθυνση. Της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο υπάρχει στον τόπο μας αλλά δεν το έχουμε συνδέσει έτσι με τα ΚΥΣΠΕ. Είναι οι πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις ουσιαστικά, από άτομα με ψυχικές διαταραχές τα οποία έχουν πάει πάρα πολύ καλά και έχουν ενεργοποιηθεί πάρα πολύ πανελλαδικά. Αυτή τη στιγμή, η ιδέα αυτής της κοινωνικής επιχείρησης, επεκτείνεται και για αναπτυξιακούς σκοπούς και για δραστηριότητες κοινωνικής ωφέλειας.
Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και τα προγράμματα με τα οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Και λέω άμεσα, γιατί αυτό ειδικά το πρόγραμμα κ κοινωνικής εργασίας που μπορεί να είναι κάτι πολύ χρήσιμο για απολυμένους οι οποίοι αυτή τη στιγμή πραγματικά χρειάζονται υποστήριξη. Εφόσον βρεθεί ο ενδιάμεσος φορέας και όταν καταλήξουμε σ’ αυτόν, εμείς από τη δική μας τη μεριά την επόμενη εβδομάδα θα βγάλουμε την προκήρυξη μέσα στο μήνα για να μπορεί να ενεργοποιηθεί.
Η αγωνία μου, και πρέπει να είναι νομίζω αγωνία όλων μας, είναι τι θα χτίσουμε μέσα στο 2011 έτσι ώστε αυτά τα προγράμματα να δώσουν μια ανακούφιση στους ανθρώπους που το έχουν πιο πολύ ανάγκη, θα προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα.
Διάβασα όλα τα σημειώματα που μου έχετε στείλει. Έχετε δίκιο ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τη Δράμα η βελτίωση της προσπελασιμότητας. Κάτι το οποίο είναι αίτημα της Δράμας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θυμάμαι το άνοιγμα των κάθετων αξόνων από το 1982 συζητούσαμε γι’ αυτό το  θέμα. Και τώρα να γίνει, θα πρέπει να φτιαχτεί η μελέτη. Και τώρα να ξεκινήσουν θα ολοκληρωθεί σε πέντε ή δέκα χρόνια. Άρα αυτό, πολύ σημαντικό για την επιχειρηματικότητα της περιοχής, δεν θα λύσει το πρόβλημα της επόμενης μέρας, του 2012, του 2013, 2014. Θα πρέπει να ξεκινήσει, άμεσα. Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες. Το ερώτημα είναι όμως, παραμένει, τι θα στείλουμε για το 2012. Η αναπτυξιακή σύμπραξη που σας προτείνω να κάνουμε, θα πρέπει να μαζέψει τα πιο δυναμικά στελέχη μέσα της, από όλους τους φορείς.
Θα σας πω μια ιδέα. Έχετε από τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας. Είναι επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες σήμερα στο νομό. Ο καθένας παλεύει μόνος του. Μπορεί μέσα στο πλαίσιο αυτής της αναπτυξιακής σύμπραξης να καθίσετε σε ένα τραπέζι για να δείτε τι χρειάζεται να γίνει, ώστε να γίνει π.χ. ένα υπερσύγχρονο πρόγραμμα ανάδειξης των οινοποιείων, να συνδεθεί με τον τουρισμό, να συνδεθεί με τον ορεινό όγκο κτλ., και να γίνει ένας πόλος οικονομικής δραστηριότητας.
Θα πρέπει ιδέες σαν κι αυτές, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν διότι τα εργαλεία τα έχουμε, να μπουν στο τραπέζι για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Εγώ δεσμεύομαι ότι για τη Δράμα Καβάλα μέσα στο 2011 μπορούμε να στηρίξουμε 6.000 θέσεις εργασίας τουλάχιστον. Αλλά εσείς πρέπει να δεσμευτείται όλοι μαζί ότι θα βάλουμε πλάτη για να δημιουργήσουμε άλλες 6.000 για το 2012. Αυτό είναι το στοίχημα. Δεν είναι εύκολο. Αλλά αν περιμένουμε και αν εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα, είναι σίγουρο ότι η κατάσταση του χρόνου θα είναι χειρότερη!]
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ