Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Όχι στις περικοπές στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Αρνητική η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας στο κλείσιμο σχολικών μονάδων



ΑΡΝΗΤΙΚΗ είναι η θέση της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, για το κλείσιμο σχολικών μονάδων στο νομό Δράμας, όπως τονίζει ο πρόεδρός της κ. Ιωάννης Αρναούτης. Όπως είναι γνωστό, από το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο που στάλθηκε σε όλες τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ζητείται να γίνουν προτάσεις για το ποιες σχολικές μονάδες θα έπρεπε να κλείσουν ή να συγχωνευθούν με άλλες από το νέο σχολικό έτος 2011-2012.
Για το λόγο αυτό, σήμερα Παρασκευή και ώρα 12.30 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας θα έχει συνάντηση με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου πρόκειται να γίνει συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα. Η ίδια η ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, δηλώνει την αντίθεσή της σ’ αυτό και δια στόματος του προέδρου της κ. Ιωάννη Αρναούτη στην εφημερίδα μας:
«Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, έχει έρθει ένα έγγραφο από το υπουργείο Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Βάσει αυτού του εγγράφου, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας έχει καλέσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας την Παρασκευή 12.30 μμ, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Επίσημα η θέση της ΕΛΜΕ είναι κατά των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων».

Έκτακτη γενική συνέλευση
Με αίτημα της ΟΛΜΕ, ζητήθηκε να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ όλη της χώρας. Στη Δράμα, η γενική συνέλευση έγινε το βράδυ της Πέμπτης (χθες), όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση αλλά και τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Από την εισήγηση της ΕΛΜΕ επισημαίνουμε μεταξύ άλλων:
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Η Κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα να περικόψει ακόμα περισσότερο  τις αμοιβές μας. Τα επιδόματα, ανάμεσα σε αυτά και της εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών.  Επιδιώκει επίσης τη σύνδεση μισθού με την «απόδοση», καθώς και το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων. Το «μισθολόγιο» θα προωθηθεί όχι για να αναβαθμίσει μισθούς και συντάξεις και να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ διαφόρων κλάδων του Δημοσίου, αλλά για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων, τη νέα μείωση των συντάξεων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Νέα μείωση των συντάξεών μας σχεδιάζεται με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην επικουρική ασφάλιση μέχρι 30-6-11 όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιχορηγήσει τα επικουρικά μας  ταμεία, αλλά  τα οδηγεί με την πολιτική της στη διάλυση και την κατάργηση. Το πρωτογενές έλλειμμα, στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (που είναι ήδη στα 1,6 δις), στο Μετοχικό (περίπου 150 εκ. για το 2011) αλλά και στο ΤΕΑΔΥ (ήδη 17 εκ.), επιβάλλει επειγόντως την άμεση λήψη μέτρων.

ΟΠΑΔ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Η υγειονομική μας περίθαλψη υποβαθμίζεται συνέχεια. Ο ΟΠΑΔ, παρότι πληρώνουμε κανονικότατα τις εισφορές μας κάθε μήνα, δεν καλύπτει πλέον σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων και πρέπει να τις πληρώνουμε οι ίδιοι. Η υπαγωγή του ΟΠΑΔ σε ένα νέο τεράστιο οργανισμό μαζί με το ΙΚΑ και άλλα ταμεία που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη λειψή ήδη περίθαλψή μας.
Βέβαια, η κατάσταση των παροχών του ΟΠΑΔ προς τους ασφαλισμένους του δεν είναι παρά μόνο ένα τμήμα της συνολικής απαξίωσης του ΕΣΥ. Η όλο και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που οδηγεί σε μεγάλα κενά νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και σε ελλείψεις υλικών καθώς και η δραματική μείωση των εισοδημάτων των υγειονομικών δείχνει καθαρά τους στόχους της κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Με το νέο προϋπολογισμό οι δαπάνες για την παιδεία οδηγούνται σε μείωση ρεκόρ και για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ και για πρώτη φορά έχουμε μείωση των δαπανών και σε απόλυτες τιμές  εκτός από τη μείωση του ποσοστού.
Νέα δέσμευση όμως υπόγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την τρόικα στο νέο «Μνημόνιο 3» για τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων», με αποστολή τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων  δαπανών (2,75%  του ΑΕΠ) που προβλέπονται με το νέο προϋπολογισμό! Με τη συγκρότηση αυτής της ομάδας  η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο της στόχο το «φτηνό σχολείο».

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Υπουργείο σχεδιάζει την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης και μάλιστα σε θέματα, όπως η υλοποίηση της αξιολόγησης ή η συγχώνευση σχολικών μονάδων- ερήμην των τοπικών κοινωνιών-που θα δημιουργήσουν συγκρούσεις και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο.
Με τις αλλαγές στο επίπεδο Σχολικής Μονάδας που προτείνονται, το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές σε μάνατζερ αποσπασμένους από το σύλλογο διδασκόντων, που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αυτοαξιολόγησης, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, να αυξήσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών,  να περάσει την αντίληψη (μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας) ότι τις βασικότερες ευθύνες για τα δεινά της δημόσιας εκπαίδευσης φέρει ο εκπαιδευτικός.
Η ΟΛΜΕ απέρριψε αυτό το «κείμενο διαβούλευσης». Δεν θα ανεχθούμε ως κλάδος οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και συρρίκνωσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Με τα «πολυδύναμα σχολεία» θα διευκολυνθούν όλα τα σχέδια για το σχολείο στην εποχή του «Καλλικράτη». Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Παράλληλα οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ