Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ το 1909

ΤΗ ΖΩΗ των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ το 1909 θύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, διαβάζοντας στη Βουλή απόσπασμα ενός άρθρου από τον «Ελληνικό Αστέρα» του Σικάγου της 5ης Μαρτίου 1909. Η εφημερίδα θυμίζει σε όλους πώς ζούσαν οι Έλληνες μετανάστες και τη μεταχείριση που γνώρισαν από την κοινωνία και τις αρχές:

M [Τη φρικιώδη κατάστασιν των Ελλήνων αναγιγνώσκομεν εν τη Δέμβερ του Κολοράδου συναδέλφω 'Νέα'. Κατά την εν συνάδελφον ταύτην ήτις δημοσιεύει εν πλάτει την έκθεσιν του εκεί αστυάτρου, 800 Έλληνες ζώσιν υπό τους χειρίστους της υγιεινής και ανθρωπότητος κανόνας. Η Αστυνομία εύρε περί τους 25 Έλληνας κοιμωμένους και διαιτωμένους εις έν στενότατον δωμάτιον. Αμέσως η Αστυνομία εξεδίωξε τούτους εκείθεν και απολύμανε καταλλήλως το δωμάτιον τούτο, εξ ου ηπειλείτο η υγεία του περίοικου πληθυσμού. Ένεκα τούτου η συνάδελφος εφημερίς επιτίθεται δριμύτατα κατά των Ελλήνων, λέγει δ’ ότι εκ της ελεεινής τούτων υγιεινής καταστάσεως απειλείται η υγεία όλης της πόλεως.]
M Είναι η μοίρα του μετανάστη τέτοιου, λαθραίου ή νόμιμου, να περιφέρεται μέχρις ότου βρει γη και πατρίδα να τον φιλοξενήσει. Όμως αυτό που συνέβη κάποτε, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το υποστούν σήμερα άλλοι! Οι Έλληνες ξέρουν τι θα πει μετανάστευση. Ξέρουν τι σημαίνει να ψάχνεις να βρεις γη να σε δεχτεί!
M Άννα Νταλάρα, υφυπουργός Εργασίας: «Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη νομιμοποίηση εδώ και τώρα. Εκτός του ότι δεν γίνεται να γίνει, είναι και μία πολύ εύκολη           και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί…»
ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ