Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Μπέρδεψαν οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τους λιγνίτες



ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΝ οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, με τις θέσεις του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργου Μήτρου που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Με τα όσα είπε κατά την εισήγησή του για το ζήτημα της εξόρυξης των λιγνιτών, μπέρδεψε τους περισσότερους, με αποτέλεσμα, μόλις τελείωσε με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπέσσας να του πει: «Όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουμε, θα πρέπει να έχετε ένα ναι ή ένα όχι για να καταλάβουμε όλοι πια είναι η θέση σας».
Στην ίδια λογική και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Σούτος, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι η απόφαση κατά της εξόρυξης των λιγνιτών θα πρέπει να είναι ομόφωνη, απευθυνόμενος προς τον κ. Μήτρου είπε: «Εκείνο που θα ήθελα από τον κ. Μήτρου να μας εξηγήσει τελικά γιατί δεν κατάλαβα. Συγγνώμη βέβαια, αλλά πριν από λίγο είχα ακούσει την κα Παπαρήγα η οποία σαφώς είχε πάρει θέση υπέρ του στησίματος του εργοστασίου στη Δράμα. Βέβαια άλλο η κα Παπαρήγα άλλο η δημοτική παράταξη του κ. Μήτρου».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μήτρου σημείωσε ότι ταυτίζεται με τις θέσεις της κας Παπαρήγας όμως για τους λόγους που ανέλυσε, τελικά ψηφίζει κατά της εξόρυξης των λιγνιτών.

Φθηνή ενέργεια για το λαό
Τι είπε όμως ο κ. Μήτρου σχετικά με τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Δράμας και την εξόρυξή τους;
«Εκφράζοντας και τις θέσεις του ΚΚΕ, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: είναι η ενέργεια κοινωνικό αγαθό λαϊκό ή είναι εμπόρευμα; Νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Η απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας που έχει απελευθερωθεί την τελευταία δεκαετία, με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ για παράδειγμα κατά 15%, έχει επιφέρει συγκεκριμένες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για το κομμάτι αυτό και ακριβό τιμολόγια για τα λαϊκά στρώματα και τη λαϊκή οικογένεια. Με βάσει και τις εξελίξεις, πρόσφατη είναι η κουβέντα που έγινε σε επίπεδο Ε.Ε. για τον τομέα της ενέργειας, εκτιμούμε ότι η ΔΕΗ ως κρατικός φορέας που σήμερα μόνο 15% είναι σε ιδιώτες, θα περάσει συνολικά σε χέρια ιδιωτών.
Έτσι κατά τη γνώμη μας και τα λιγνιτικά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Δράμας θα οδηγηθούν στους ιδιώτες είτε στη ΔΕΗ που κι αυτή με το ίδιο καθεστώς θα λειτουργεί. Εμείς βάζουμε το εξής ζήτημα: και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και από λιγνίτες. Έχουν θετικές και αρνητικές πλευρές. Ο λιγνίτης για παράδειγμα, έχει φθηνό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, κατά κάποιο δεν επιβάρυνε τη λαϊκή κατανάλωση όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας και εξασφαλίσει κατά το δυνατόν τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας.
Για μας είναι πολιτικό πρόβλημα το ζήτημα των λιγνιτών και όχι τεχνοκρατικό. Είναι ψευτοδίλλημα κατά τη γνώμη μας μιλώντας συνολικά ως χώρα να επιλέξουμε τη μία ή την άλλη μορφή ενέργειας η οποία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, προφανώς ο λιγνίτης έχει και τα αρνητικά του, θεωρούμε ότι είναι ψευτοδίλλημα και είναι μια πολιτική θέση. Αυτό που πρέπει, η χώρα μας και εμείς να προτάξουμε, είναι φθηνή ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος η οποία όμως να μην γίνεται με σκοπό το κέρδος αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται και από το βήμα αυτό καλούμε το Δραμινό λαό, είναι να μπει σε γραμμή ρήξης με την απελευθέρωση, τα μονοπώλια, την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και να βάλουν ως στόχο, αυτό που λέμε, τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, να κοινωνικοποιήσει τα βασικά μέσα παραγωγής και βεβαίως το ρεύμα και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα με τη ΔΕΗ λαϊκή περιουσία.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε χωρίς να πούμε ότι διαφωνούμε με λεπτομέρειες του ζητήματος όπως έφερε ο κ. Ευμοιρίδης θέλουμε να πούμε το εξής: εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας στο βαθμό που δεν διασφαλίζονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Π.χ. αντιρρυπαντικά συστήματα, τεχνικές βελτίωσης της καύσης κ.α. Αντίθετα, αυτή η αξιοποίηση κατά τη γνώμη μας θα γίνει με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Άρα επιφυλασσόμαστε για την όποια πρωτοβουλία με βάσει την εισήγηση του κ. Ευμοιρίδη, αν θα συνηγορήσουμε υπέρ ή κατά».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ