Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Τερζής: «Διώξεις σκοπιμότητας σε δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας»
Συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης για Νηπιαγωγεία, τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ και ΔΕΚΠΟΤΑ

ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση στα προ ημερησίας θέματα που έθιξαν οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ, το ζήτημα του κόστους των «Ελευθερίων 2011» που τελικά δεν μάθαμε πόσο πραγματικά κόστισαν και σύμφωνα με τον δήμαρχο «αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν σε ένα δημοτικό συμβούλιο», με αποτέλεσμα ο κ. Ανέστης Τερζής να πει το εξής εκπληκτικό: «Κάνετε σκληρές διαπραγματεύσεις στη σαρδέλα και δίνετε τσάμπα το χαβιάρι»!
Αίσθηση προκάλεσαν ακόμα τα όσα είπε ο κ. Τερζής, μιλώντας για «διώξεις σκοπιμότητας» προς δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας ως υπεύθυνη γι’ αυτό τη σημερινή δημοτική αρχή. Το θέμα είναι ότι, οι απαντήσεις που επεχείρησε να δώσει ο κ. δήμαρχος δεν ξεκαθάρισαν το ζήτημα αυτό και το ενέπλεξαν περισσότερο.

Μήτρου – Νηπιαγωγεία, Παιδικοί σταθμοί
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου έθεσε ένα θέμα σχετικά με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιδότησης τροφείων σε παιδικούς σταθμούς. Το θέμα αυτό έχει περάσει στο Δήμο Καβάλας και στο Δήμο Παγγαίου. Είναι ένα σημαντικό ποσό που αυτές τις δύσκολες οικονομικά περιόδους μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις λαϊκές οικογένειες και γίνεται μόνο στο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων. Σχετικά με το θέμα απάντησε η υπεύθυνη του Νομικού Προσώπου κα Σιδερά, ότι όσον αφορά το πρόγραμμα με τα τροφεία, αυτό αφορά μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και μάλιστα το πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μήτρου, συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που είχαν ως αποθεματικό οι σταθμοί αυτοί, και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα ξαναμοιράστηκαν με νέα κατανομή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, κάποια νηπιαγωγεία που είχαν κάνει χρηστή διοίκηση να τους επιστραφεί περίπου το ίδιο ποσό και άλλοι που δεν είχαν χρηστή διοίκηση να πάρουν χρήματα που δεν είχαν. Χαρακτηριστική περίπτωση ενός νηπιαγωγείου, είναι ότι έχει 800 ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Τα χρήματα δεν αρκούν ούτε καν να πληρώσει την καθαρίστρια. Πρέπει να πλύνει τις μοκέτες, να αγοράσει γραφική ύλη, να ξεκινήσει τη νέα χρονιά, να κάνει απεντόμωση και να πληρώσει και τον κηπουρό.
Ο κ. Μήτρου ρώτησε τον δήμαρχο πώς σκέφτεται να βοηθήσει γι’ αυτό και αν θα μπορέσουν τα νηπιαγωγεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.
Απαντώντας ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι όσον αφορά την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών του Δήμου έχει εγκριθεί το πρόγραμμα της επιδότησης. Αναλυτικότερα για το θέμα απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημείωσε σχετικά ότι, «μετά την ενοποίηση των σχολικών επιτροπών, καταργήθηκαν οι προηγούμενες καταργήθηκαν και τα ταμεία τους. Συνεπώς, όσα υπόλοιπα είχαν με το κλείσιμο των λογαριασμών τους μετά την κατάργησή τους, μεταφέρονται στον ενιαίο λογαριασμό των σχολικών επιτροπών. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από τη σχολική επιτροπή προς τις σχολικές κοινότητες, γιατί πέρα από τις σχολικές επιτροπές θα λειτουργούν σε κάθε σχολείο και σχολικές κοινότητες, είναι το 70% της χρηματοδότησης που έπαιρναν μέχρι τώρα. Υπόλοιπα πλέον δεν έχουν οι σχολικές κοινότητες αλλά έχει η σχολική επιτροπή. Όποια χρηστή ή όχι διαχείριση έγινε και απέφερε αποτελέσματα, τα αποτελέσματα αυτά είναι υπαρκτά, υπάρχουν στο ταμείο της σχολικής επιτροπής. Η ενιαία σχολική επιτροπή θα διαχειρίζεται αυτή ένα ποσοστό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πιο θα είναι, ανάλογα με τις δαπάνες που θα αποφασιστεί να πληρώνει η ίδια. Επομένως η χρηματοδότηση των σχολικών κοινοτήτων για είναι για πολύ λίγα λειτουργικά έξοδα. Όσον αφορά την πληρωμή των καθαριστριών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθαρίστριες μπορούν να πληρωθούν με τα χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που δεν μπορεί αυτό να γίνει, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει νέα χρηματοδότηση στις σχολικές κοινότητες που δεν αρκούν τα χρήματα για τις καθαρίστριες».

Χαραλαμπίδης – ΔΕΥΑΔ μείωση τιμής νερού
Στο θέμα της μείωσης της τιμής του νερού επανήλθε ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», καθώς σε παλαιότερη συνεδρίαση του σώματος ο κ. Χαρακίδης του ζήτησε να φέρει έστω και ένα έντυπο στο οποίο να είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα μειώσει την τιμή του νερού.
Ο κ. Χαραλαμπίδης παρουσίασε στο σώμα ένα προεκλογικό έντυπο της παράταξης του κ. Χαρακίδη ότι όντως υποσχόταν άμεσα μείωση του νερού μέχρι και 50%. «Το λέγατε προεκλογικά και το πηγαίνατε το έντυπο αυτό πόρτα-πόρτα σε όλους τους δημότες», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Απαντώντας στο θέμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ, σημείωσε: «έχω πει ότι θα έρθει η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ στην ώρα της, όταν τελειώσει από το διοικητικό συμβούλιο. Βεβαίως είναι καθυστερημένη, αλλά θα μπορούσε να παραμείνει η ίδια τιμολογιακή πολιτική για όλο το χρόνο. Είναι δύσκολη η διαδικασία γιατί προσπαθούμε να βρούμε μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη φόρμουλα. Όσοι διετέλεσαν στη ΔΕΥΑΔ γνωρίζουν ότι το μηχανογραφικό είναι ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα και εν πάσει περιπτώσει πιστεύω ότι επόμενο διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει».

Τερζής: «Ήρθε ο Ζορό να επιβάλει δικαιοσύνη»
Αίσθηση προκάλεσαν τα λεγόμενα του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Ανέστη Τερζή, ο οποίος, εκφράζοντας την εντονότατη διαμαρτυρία του για διασυρμό των δημοτικών συμβούλων που καλούνται για ΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας ως υπεύθυνη τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τον ίδιο το δήμαρχο κ. Χαρακίδη. Ο κ. Τερζής, μίλησε για εκφοβισμό και δίωξη των δημοτικών συμβούλων που μειοψηφούν και ως υπεύθυνο γι’ αυτό έδειξε τον ίδιο το δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τερζής σημείωσε:
«Αφορά κυρίως τη θέση των αιρετών. Για το θέμα αυτό θέλω να εκφράσω την εντονότατη διαμαρτυρία μου προ τη δημοτική αρχή κυρίως γιατί τη θεωρώ υπεύθυνη γι’ αυτό το χάλι που άρχισε να εφαρμόζεται σ’ αυτό το Δήμο κατά των αιρετών και καλό θα είναι να πάρετε πρωτοβουλίες να το σταματήσετε άμεσα γιατί προσβάλλονται οι δημοτικοί σύμβουλοι και κατ’ επέκταση και οι άνθρωποι που μας στήριξαν και μας έφεραν εδώ να τους εκπροσωπήσουμε», είπε ο κ. Τερζής απευθυνόμενος στο δήμαρχο και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν, τη μια να έχουμε ΕΔΕ, την άλλη να τρέχουμε κατηγορούμενοι δεξιά – αριστερά λες και ήρθε ο Ζορό να επιβάλλει τη δικαιοσύνη σ’ αυτό το Δήμο. Αυτά δεν επιτρέπονται κατά την άποψή μου. Θα πρέπει να τα μαζέψετε όσο είναι δυνατόν και μια απάντηση του στυλ, δεν ευθυνόμαστε εμείς, εμένα σαφώς και δεν με πείθει. Θεωρώ ότι συναινείτε στο να έχουμε αυτόν τον διασυρμό των αιρετών στο Δήμο μας και η ευθύνη σας είναι τεράστια. Άρα λοιπόν, καλό θα είναι να το μαζέψετε αυτό το θέμα όσο μπορείτε πιο γρήγορα, γιατί σας πληροφορούμε και διάσταση θα δώσουμε και η διαμαρτυρία μας δεν θα μείνει μόνο σ’ αυτή την αίθουσα. Δεν ξέρω αν ξέρετε γιατί μιλάω, δεν είναι δυνατόν, για να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο για να καταλάβετε και το μέγεθος του προβλήματος, να καλείτε άνθρωπος που μειοψήφησε σε μια απόφαση για ΕΔΕ! Αυτό είναι από τα ανήκουστα. Πρόκειται καθαρά για διώξεις σκοπιμότητας. Και ούτε με ενδιαφέρει αν σ’ αυτή την ιστορία είναι και ο Ζαχαριάδης, καθόλου δεν μ’ ενδιαφέρει. Είναι όμως και ο Ζαχαριάδης αιρετός. Άρα αυτό το θέατρο του παραλόγου να σταματήσει, γιατί θεωρώ ότι είναι κινήσεις εκφοβισμού ανθρώπων να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως για να παίξουν και κάποιοι μόνοι τους σε κάποια γήπεδα».
Απαντώντας στο θέμα ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης, αναρωτήθηκε αν ο κ. Τερζής αναφέρεται στις εκθέσεις των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τόνισε: «Όσον αφορά τους ελέγχους, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να ελέγχει τη δημόσια διοίκηση. Δεν κάνει τίποτα άλλο. Παρέμβαση δε, όχι από το δήμαρχο Δράμας δεν μπορεί να έχει, αλλά από κανέναν, για να σταματήσει οτιδήποτε έχει ξεκινήσει. Και θα ήταν πολύ μεγάλο για μένα να μπορούσα να έχω τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Σχετικά με τον ισολογισμό της ΔΕΝΑΔ, σημείωσε ότι διοίκηση δεν ήταν η σημερινή δημοτική αρχή και δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα από κάποιους που δεν ήταν διοίκηση. «Ήρθε ο ισολογισμός όπως ήρθε και είχε το πρόβλημα των ελεγκτών, θυμάστε πολύ καλά ότι οι ελεγκτές έπρεπε να είχαν οριστεί πέρυσι, δεν ορίστηκαν και πιθανόν να είναι πρόβλημα γι’ αυτό και ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Άρα δεν υπήρξε καμία μεθόδευση», είπε ο κ. Χαρακίδης.

ΔΕΝΑΔ
Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Τερζής στο θέμα της ψήφισης του ισολογισμού της ΔΕΝΑΔ. «Πολύ συζήτηση γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Τερζής «και υπάρχει μια πληροφορία για την οποία δεν ξέρουμε αν ευσταθεί. Ότι αυτός ο ισολογισμός, ενώ θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Δ.Σ. που το εκτέλεσε, μεθοδεύτηκε η κατάσταση έτσι ώστε να ψηφιστεί από νέο Δ.Σ. Μια απάντηση θέλουμε εδώ και πώς σκοπεύετε να κλείσετε αυτό το θέμα, που ούτως ή άλλως θα έρθει εκπρόθεσμο. Για το οποίο κατηγορείται ο Θωμάς Μαργαρίτης για προηγούμενο ισολογισμό ότι το έφερε για ψήφιση ως εκπρόθεσμο. Εμείς τότε το ψηφίσαμε και είμαστε και εκεί κατηγορούμενοι! Κάντε ακριβώς το ίδιο πράγμα και στο τέλος θα κατηγορηθούμε όσοι πάλι εμπλακούμε μ’ αυτή την ιστορία!»

Τερζής: «Η σαρδέλα και το χαβιάρι»
Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ και τις καταγγελίες του μέλους του Δ.Σ. κ. Χρήστου Χατζηγεωργίου που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ρώτησε ο κ. Τερζής αν αληθεύει ότι κλήθηκε το Δ.Σ. να αποφασίσει για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων 2011», ενώ το πρόγραμμα είναι ήδη τυπωθεί. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Τερζής: «Ενώ εμφανίζεστε ως μια παράταξη της υψηλής οικονομίας, το ότι σέβεστε και τη μία δραχμή, το ένα ευρώ του δημότη, και επειδή θυμάμαι ότι σηκώσατε τον κόσμο τότε ότι το πρόγραμμα κόστιζε 82.000 ευρώ με την δημοτική αρχή του Θωμά Μαργαρίτη και είχατε και δίκιο τότε ότι ήταν πολλά τα λεφτά, έρχεστε εσείς σε μια περίοδο που είναι πολύ πιο δύσκολη, πιο επίπονη για όλους τους συνδημότες μας, να πάτε το πρόγραμμα στις 88.000 ευρώ αυτή τη φορά. Πέστε μου μόνο αν αυτό συνάδει με τις αντιλήψεις που είχατε μέχρι χθες και αν ευσταθεί το ότι, η προηγούμενη σπάταλη δημοτική αρχή, για μια εφημερίδα ότι είναι ένα φυλλάδιο ενημέρωσης και δεν είναι φυλλάδιο προβολής, εσείς όμως το ξεχάσατε και το κάνατε σούπερ προβολής και μόνο προβολής της παράταξής σας, ενώ τότε κόστιζε σε ετήσια βάση 24.000 ευρώ η εφημερίδα, σήμερα το φτάσαμε στις 60.000, το πάτε σε τριπλάσιο κόστος από εκείνο που κατηγορούσατε και κατηγορούσαμε και μάλιστα βγαίνει και ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, ότι ο δημοσιογράφος, και θα θέλαμε να μάθουμε και ποιος είναι ο δημοσιογράφος, που μάλλον θα επιμελείται ενός φυλλαδίου που ήδη έχει βγάλει τρία, ότι θα αμείβεται και με 2.500 ευρώ σε κάθε φύλλο, γιατί θα ταιριάζει τα χαρτιά σε ποια σελίδα θα μπει το καθένα». Καταλήγοντας ο κ. Τερζής σημείωσε: «Μου δίνετε την αίσθηση ότι κάνετε σκληρές διαπραγματεύσεις για τη σαρδέλα, αλλά δίνετε τσάμπα το χαβιάρι!»
Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Χαρακίδης  απάντησε: «Βιάζεστε πάρα πολύ. Περιμένετε λίγο να δείτε τι εξελίξεις θα έχει τελικά αυτή η επιχείρηση, πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια για να δείτε αν κάνει οικονομία στη σαρδέλα και σπατάλη στο χαβιάρι! Πολύ βιάζεστε… μα τόσο, δεν μπορώ να το φανταστώ… Αυτά που είπατε, έπρεπε να τα πει ο κ. Χαραλαμπίδης, που είναι και μέλος στο Δ.Σ. τα οποία συζητήθηκαν εκεί. 88.000 ευρώ εκδηλώσεις «Ελευθερίων» δεν υπάρχουν». Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Τερζής απάντησε: «Δικές σας εισηγήσεις διάβασα κύριε δήμαρχε…». «Μην εξίστασθαι» ανταπάντησε ο κ. Χαρακίδης προς τον κ. Τερζή. «Ότι έχει να κάνει με τις δαπάνες της ΔΕΚΠΟΤΑ, θα τις δείτε και θα τις κρίνετε. Είναι κάποια πράγματα που δυστυχώς δεν μπορεί να λεχθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Τουλάχιστον σεβαστείτε αυτό το οποίο λέω» κατέληξε ο κ. Χαρακίδης.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ