Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Μολυσμένο με αστικά λύματα το ποτάμι που εκβάλει από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τα Κουδούνια
Παράνομες και ανεξέλεγκτες εκχύσεις αστικών λυμάτων
Ανάγκη ένταξης στο βιολογικό καθαρισμό οικισμών της περιοχής

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της μόλυνσης του ρέματος της Αγίας Βαρβάρας μέχρι και την περιοχή Κουδουνίων καταγγέλλει με επιστολή – ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, η Οικολογική Κίνηση Δράμας και απευθύνεται στο Δήμο Δράμας, στη ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, στο Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τμήμα Αλιείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, το νερό του ποταμού που εκβάλλει από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και φτάνει μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό και μέχρι τα Κουδούνια, επιβαρύνεται καθ’ οδόν από λύματα τα οποία πολλές παράνομα αλλά και ανεξέλεγκτα εκχύνονται σ’ αυτό.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Σταύρος Νταγλής σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, πρόκειται για αστικά λύματα τα οποία από διαφόρους οικισμούς της περιοχής και όχι μόνο, δεν οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται κυρίως για αστικά λύματα που χύνονται παράνομα στον υπόγειο αγωγό της οδού 19ης Μαΐου ο οποίος οδηγείται στο ποτάμι που εκβάλλει από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Στη συνέχεια, ο ποταμός επιβαρύνεται με λύματα από διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις που χύνονται παράνομα σ’ αυτόν μέχρι την περιοχή που το ποτάμι οδηγείται λίγο μετά τον βιολογικό καθαρισμό πίσω από τις εγκαταστάσεις της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας». Στο φράγμα που υπάρχει εκεί, οδηγούνται και τα αστικά λύματα των οικισμών Νικοτσάρα, Αμπελακίων, Καλού Αγρού και άλλων, των οποίων τα αστικά λύματα θα έπρεπε να οδηγούνται κανονικά στον βιολογικό καθαρισμό.
Όταν ανοίγει το φράγμα αυτό, όπως μας λέει ο κ. Σταύρος Νταγλής, το ποτάμι γεμίσει με αστικά λύματα με αποτέλεσμα να έχουν συχνά το φαινόμενο των νεκρών ψαριών αλλά και μια γενικότερη μόλυνση της περιοχής. Όπως επισημαίνει ο κ. Νταγλής, το πρόβλημα είναι γνωστό στη ΔΕΥΑΔ, «η οποία όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Εμείς λέμε άμεσα να δρομολογηθεί μια λύση, γιατί δεν νοείται το 2011 να ρίχνουμε τα αστικά μας λύματα μέσα στο ποτάμι και να οδηγηθούν στον βιολογικό καθαρισμό όλοι οι οικισμοί ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μην συνεχιστεί η ρύπανση του ποταμού. Η ΔΕΥΑΔ καθυστερεί εδώ και χρόνια να βρει κονδύλια για να μπορέσει να οδηγήσει τα λύματα εκεί. Επίσης, υπάρχουν πολλά σπίτια και διάφορες επιχειρήσεις μεμονωμένες, οι οποίες ρίχνουν τα λύματά τους ανεξέλεγκτα μέσα στο ποτάμι».
Έτσι, μελέτη μέτρησης της μόλυνσης του νερού που έγινε από το Χημείο της Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύει ότι το επιφανειακό νερού του ρέματος της Αγίας Βαρβάρας περιοχής Κουδουνίων, έχει μεγάλη επιβάρυνση αστικών λυμάτων.

Η επιστολή – καταγγελία
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή – καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης επισημαίνονται:
[Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο το 2011 όταν σε όλο τον κόσμο φροντίζουν τους ποταμούς και τους χειμάρρους ως κόρη οφθαλμού, εμείς να τους επιβαρύνουμε – ρυπαίνουμε με αστικά μας λύματα, όταν μάλιστα στο Δήμο μας λειτουργεί και βιολογικός καθαρισμός. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η ρύπανση του χειμμάρου από τα αστικά λύματα λαμβάνοντας ο Δήμος τα κατάλληλα μέτρα όπως: να οδηγούν οι οικισμοί οι οποίοι ρυπαίνουν το χείμαρρο στο βιολογικό καθαρισμό καθώς επίσης να καταγραφούν μεμονωμένα σπίτια και επιχειρήσεις, οι οποίες ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι, να σταματήσουν αμέσως τη ρύπανση. Επίσης επιβάλλεται η συνεχής μέτρηση της ποιότητας των υδάτων του χειμάρρου ώστε να διασφαλισθεί η ποιότητα των υδάτων. Επίσης επιβάλλεται να προγραμματιστεί ο καθαρισμός του χειμάρρου και να αξιοποιηθούν ανάλογα οι παρόχθιες πλευρές του].
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ