Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κινέζικο από τον τόπο σου!

ΠΑΠΟΥΤΣΙ από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο, λέει μια παροιμία! Υπήρξε προ ημερών μια κίνηση από τον εμπορικό κόσμο της Δράμας, με κεντρικό τίτλο «Επιμένουμε Δράμα!». Στόχος, ο Δραμινός καταναλωτής να αγοράζει τοπικά προϊόντα, αλλά κυρίως να αγοράζει από καταστήματα του τόπου του!

M Ως εδώ, όλα καλά. Η κίνηση αυτή, προήλθε κυρίως από το φόβο των εμπόρων της πόλης (είδη ένδυσης, υπόδησης, γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ κτλ), τις ημέρες ακριβώς που άνοιξε ένα νέο μεγάλο πολυεθνικό κατάστημα, το οποίο πουλάει είδη ένδυσης, υπόδησης και γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Και φυσικά μόλις άνοιξε, ο κόσμος περίμενε ουρά στα ταμεία για να αγοράσει!
M Για να αγοράσει τι; Φυσικά κάτι πολύ φθηνότερο από αυτό που πουλάνε τα τοπικά καταστήματα ανάλογων προϊόντων! Ερώτηση πρώτη: αν ένα ρούχο είναι φθηνότερο από κάποιο άλλο, γιατί να αγοράσω το ακριβότερο και μάλιστα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία; Ερώτηση δεύτερη: Τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι τοπικά προϊόντα; Όχι!
M Όταν παλαιότερα είχαν ανοίξει στην πόλη της Δράμας τα γνωστά κινέζικα καταστήματα, ο κόσμος είχε πέσει με τα μούτρα. Κατάλαβε γρήγορα όμως ότι είναι χαμηλής ποιότητας και ευτελούς αξίας! Και έμεινε το σλόγκαν για τα κινέζικα!
M Προ ημερών κατέβηκα στην αγορά για να πάρω παντελόνι, μπλούζα, εσώρουχα! Και για να μην τα πολυλογώ, προτίμησα Δραμινά καταστήματα. Και όταν λέω Δραμινά καταστήματα, το εννοώ. Δεν είναι καμιά πολυεθνική φίρμα, είναι χρόνια και χρόνια στην πόλη μας, είναι Δραμινοί οι ιδιοκτήτες τους. Κι όμως, τα παντελόνια που αγόρασα είναι κινέζικα! Τα μπλουζάκια είναι κατασκευής Μπαγκλαντές! Και τα εσώρουχα είναι made in India!
M Γιατί λοιπόν όλος αυτός ο σαματάς, να μην αγοράζω από τα κινέζικα, να μην ψωνίζω από πολυεθνική φίρμα; Έτσι κι αλλιώς και ο Δραμινός έμπορος και καταστηματάρχης στις πολυεθνικές στέλνει τα λεφτά του, μεγάλο μέρος από τα λεφτά που πληρώνω. Στην Κίνα, στο Μπαγκλαντές και στην Ινδία κατασκευάζονται! Ας μην μιλήσουμε για τα παπούτσια, που ακόμα κι αν έχουν επάνω τους ελληνική φίρμα, είναι σίγουρα made in China! Ακόμα και τα τσολιαδάκια που πουλάμε στα τουριστικά περίπτερα, σε χώρες της Ασίας κατασκευάζονται!
M Αυτό το παραμύθι με τις πολυεθνικές δήθεν φίρμες και άλλα ευτράπελα, έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια! Οι Δραμινοί καταστηματάρχες, αφού έτσι κι αλλιώς κινέζικα πουλάνε κι αυτοί, ή μπλούζες που κατασκευάζονται στο Μπαγκλαντές ή εσώρουχα από την Ινδία, ας κοιτάξουν να κάνουν λίγο καλύτερες τιμές και λίγο καλύτερες προσφορές!
M Τα μόνα τοπικά προϊόντα που πωλούνται σήμερα στη δραμινή αγορά, είναι ζαρζαβατικά, αυγά και γαλακτοκομικά! Κι αυτά κυρίως στο παζάρι! Ας αφήσουμε λοιπόν τους γενικούς αφορισμούς και ας κοιτάξουμε με διαφορετικό μάτι, τι πάει να πει: τοπική αγορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ