ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
Περιβάλλον και ενεργειακές καλλιέργειες
Η παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, ο ηλίανθος ως κύριο ενεργειακό φυτό και η μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 30 Μαΐου και ώρα 8, στο αμφιθέατρο «Κων/νος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά εκδήλωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων, μέσω των οποίων γίνεται η προσπάθεια ανοίγματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην κοινωνία. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πέντε εκδηλώσεις με θέματα όπως: Γυναίκα και εκπαίδευση – Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία, γνώση και ασφάλεια – Διατροφικές συνήθειες – Αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά της Δράμας – Περιβάλλον και ενεργειακές καλλιέργειες. Ενώ απομένει και μία τελευταία, η οποία θα αναφέρεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης.
Περιβάλλον και ενεργειακές καλλιέργειες
Η εκδήλωση της Δευτέρας είχε θέμα: «Περιβάλλον και ενεργειακές καλλιέργειες». Ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, σχετικά με τις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα, όπως τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη κυρίως, αλλά και την αγριαγκινάρα, και φυσικά την παραγωγή βιοντίζελ ως υποκατάστατο του πετρελαίου.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: ο κ. Ευθυνόπουλος Μηνάς, γεωπόνος, εκπαιδευτικός στο Σχ. Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας. Ο κ. Αντωνιάδης Γεώργιος, εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του παραρτήματος Κ. Νευροκοπίου, με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό προγραμματισμό και ο κ. Αναστασιάδης Άνθυμος, γεωπόνος στον ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Δράμας.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» οι τρεις ομιλητές, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τη χρήση των βιοκαυσίμων, και στην καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα.
Ευθυνόπουλος Μηνάς
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ευθυνόπουλος Μηνάς, γεωπόνος και εκπαιδευτικός του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας, επικεντρώθηκε κυρίως στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και αναφέρθηκε κυρίως «στα οφέλη τα οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε χρησιμοποιώντας τη βιομάζα που παίρνουν από τις ενεργειακές καλλιέργειες ως βιοκαύσιμα για να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα φαινόμενα που προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον».
Σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυνόπουλος, ότι η χρήση των ενεργειακών φυτών, «είναι ένα λιθαράκι στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια και όλες τις ενέργειες που είναι θετικές προς το περιβάλλον. Έτσι και η βιομάζα μπορεί να συντελέσει με τον τρόπο της, στη μείωση της επιβάρυνσης τους περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες δεν είναι το παν».
Επεσήμανε επίσης ο κ. Ευθυνόπουλος, ότι, «οι ενεργειακές καλλιέργειες, είναι μια εναλλακτική λύση ακόμα και στον αγροτικό τομέα, δηλαδή, το να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Σήμερα η καλλιέργεια του ηλίανθου έχει μεγάλη ζήτηση. Ουσιαστικά, οι γεωργοί έχουν κάνει συμβάσεις, ώστε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίζεται η παραγωγή του ηλίανθου για την σχετική βιομηχανία». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο 5,70% της χρήσης του βιοντίζελ ως ανάμειξη μέσα στο πετρέλαιο!
Αντωνιάδης Γεώργιος
Ο κ. Αντωνιάδης Γεώργιος, εκπαιδευτικός στο παράρτημα Κ. Νευροκοπίου του Σχ. Δεύτερης Ευκαιρίας με αντικείμενο τον Περιβαλλοντικό Προγραμματισμό, αναφέρθηκε κυρίως στη διεθνή εμπειρία του τομέα των βιοκαυσίμων και τη χρήση τους στις μεταφορές.
Μιλώντας στον «Π.Τ.», έκανε αναφορά για την Βραζιλία, μια από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή βιοκαυσίμων, επισημαίνοντας ότι, «έχει ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια την παραγωγή βιοαιθανόλης με σκοπό να υποκαταστήσει τη βενζίνη κυρίως από ζαχαροκάλαμο».
Αναφέρθηκε επίσης στις ΗΠΑ, «οι οποίες είναι μια παγκόσμια δύναμη στα βιοκαύσιμα με παραγωγή βιοαιθανόλης από καλαμπόκι και επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη δύναμη παγκόσμια στο βιοντίζελ με χρησιμοποιούμενα ενεργειακά φυτά τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη».
Ερωτώμενος πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιοκαύσιμα, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι αυτά «μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού. Από την κίνηση των οχημάτων μέχρι και βιομηχανική χρήση. Το βιοντίζελ χρησιμοποιείται για να υποκαταστήσει το πετρέλαιο και η βιοαιθανόλη για να υποκαταστήσει τη βενζίνη».
Σε σχετική ερώτηση από ποιον εξαρτάται η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση βιοκαυσίμων, ο κ. Αντωνιάδης ήταν ξεκάθαρος: «Κυρίως από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Αυτές έδωσαν κατά καιρούς τις επιδοτήσεις και την προώθηση στα βιοκαύσιμα. Για παράδειγμα, η Βραζιλία ξεκίνησε το 1973 ένα πρόγραμμα ώστε να υποκαταστήσει το πετρέλαιο με βιοκαύσιμα ώστε να απεξαρτηθεί από τον ΟΠΕΚ για να μπορέσει να έχει μια ανεξαρτητοποίηση όσον αφορά τα καύσιμα, έδωσε γενναίες επιδοτήσεις, επιδότησε και την παραγωγή αλλά και τον βιομηχανικό τομέα. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και το έχουν πετύχει και οι ΗΠΑ με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές του 2000, προκειμένου να αντικαταστήσουν το 20% της βενζίνης τους από βιοκαύσιμα. Και κυρίως για να γίνουν ανεξάρτητες όσον αφορά τον τομέα των βιοκαυσίμων».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι, αυτή «κινείται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, κυρίως για να προστατεύσει το περιβάλλον και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ δευτερευόντος ενδιαφέρεται για κοινωνικά, οικονομικά και περιφερειακά οφέλη από τη χρησιμοποίηση των βιοκαυσίμων».
«Η Ελλάδα ακολουθεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μας είπε ο κ. Αντωνιάδης, «η οποία θέλει το 10% περίπου να υποκαταστήσει τη βενζίνη μέχρι το 2020. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί παίρνουν μια προνομιακή τιμή όσον αφορά τον καρπό που παραδίδουν, κυρίως λόγω ότι η τιμή του καρπού της ελαιοκράμβης και του ηλίανθου, είναι ανταγωνιστικότερη έναντι των άλλων παραγωγών. Ο καρπός πηγαίνει σε συγκεκριμένες βιομηχανίες που τον επεξεργάζονται και είναι συμβεβλημένες για την παραγωγή του καυσίμου. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές τέτοιες μονάδες, κυρίως όμως στην παραγωγή βιοντίζελ».
Αναστασιάδης Άνθιμος
Ο κ. Ανασταδιάδης Άνθιμος, γεωπόνος του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Δράμας, αναφέρθηκε κυρίως στην καλλιέργεια του ηλίανθου στην Ελλάδα ως ενεργειακό φυτό, «που είναι το κύριο ενεργειακό φυτό της Ελλάδας και έχει προσαρμοστεί τέλεια στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας».
Αναφερόμενος στα βιοκαύσιμα ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, αυτά παράγονται από βιομάζα, η οποία μπορεί να έχει μια βιοενέργεια, η οποία είναι ηλεκτρική, θερμική ή ενέργεια κίνησης. Τα βιοκαύσιμα τα οποία παράγονται στη χώρα μας είναι βασικό το βιοντίζελ. Ακόμα δεν έχουμε παράγει βιοαιθανόλη. Το βιοντίζελ ξεκίνησε το 2005 με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποκαταστήσουμε το 5,75% του συμβατικού ντίζελ με βιοντίζελ, για το 2010 και με 10% μέχρι το 2020. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βγάλουμε κάποιες ποσότητες βιοκαυσίμων. Αυτές οι ποσότητες βγαίνουν από ενεργειακές καλλιέργειες, οι οποίες είναι κυρίως ο ηλίανθος πρώτα και κύρια, η ελαιοκράμβη, η σόγια και λίγα δειλά βήματα γίνονται όσον αφορά την αγριαγκινάρα.
»Ο ηλίανθος σαν καλλιέργεια, προσαρμόστηκε πάρα πολύ καλά τα δύο τελευταία χρόνια που καλλιεργείται, ενώ καλλιεργείται από παράδοση στην περιοχή του Βόρειου Έβρου, στην Ορεστιάδα εδώ και πολλά χρόνια. Είχε καλλιεργηθεί και παλαιότερα κατά τη δεκαετία του 1980 και είχε πριμοδοτηθεί τότε από την ΕΟΚ αλλά ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες έκανε την καλλιέργεια να εγκαταλειφθεί. Τώρα, με την εφαρμογή του νόμου περί βιοκαυσίμων, πρέπει να βγάλουμε μια σημαντική παραγωγή αναγκαστικά ως χώρα. Οπότε καλλιεργούμε ηλίανθο και βγάζουμε το δικό μας βιοντίζελ».
Αναφερόμενος στις ποσότητες ηλίανθου που παράγονται στην Ελλάδα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε:
«Το 2009, που ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής για την Ελλάδα, είχαμε 370.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Την επόμενη χρονιά, το 2010, είχαμε 670.000 στρέμματα. Φέτος τα στρέμματα αγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο! Με βάσει τις δηλώσεις των καλλιεργητών ανέρχονται περίπου στις 900.000 στρέμματα.
»Μια μέση στρεμματική απόδοση ενός χωραφιού που παράγει ηλίανθο, είναι γύρω στα 300 κιλά το στρέμμα, από τα οποία βγάζουμε 100 κιλά βιοντίζελ. Έχουμε 12 μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα που παίρνουν και δικό μας ηλιόσπορο, γιατί αρκετές κάνουν εισαγωγή. Η πιο κοντινή μας μονάδα είναι στο Παραλίμνι Σερρών, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοντίζελ Ελλάδος. Οι τιμές παραγωγού για φέτος είναι 0,425 λεπτά € το κιλό για τον ηλίανθο. Είναι η υψηλότερη τιμή των δύο τελευταίων χρόνων».
Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε ότι, «στην Ελλάδα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βιοντίζελ χωρίς να είναι αναμειγμένο με το πετρέλαιο κίνησης, γιατί απαγορεύεται από την σχετική νομοθεσία. Σε άλλες χώρες αυτό είναι εφικτό, με μια απαλή μετατροπή στο αυτοκίνητο ή στα διάφορα μηχανήματα που έχουν ως ενέργεια το πετρέλαιο. Θα πρέπει ο καρπός του ενεργειακού φυτού να πάει στο εργοστάσιο, να γίνει βιοντίζελ, να δοθεί στα διυλιστήρια πετρελαίου και να αναμειχθεί με το πετρέλαιο».
Θανάσης Πολυμένης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ