Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΟΝΕΡΙ - Ο Πολιτισμός της Γεύσης στο «Ηλιοστάσιο»

4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΟΝΕΡΙ
Ο Πολιτισμός της Γεύσης στο «Ηλιοστάσιο»
1ο αφιέρωμα στη Θράκη



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για τις δράσεις του «Ηλιοστάσιου» στο Παγονέρι και τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει στις 4 και 5 Ιουνίου με θέμα την κουλτούρα του φαγητού στη Θράκη, παραχώρησε χθες η υπεύθυνη κα Νίκη Δισλία, μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς.
«Ο πολιτισμός της γεύσης, είναι μια νέα διοργάνωση, η οποία φιλοδοξούμε να γίνει σημείο αναφοράς για τη Δράμα και το νομό μας», τόνισε η κα Δισλία και συνέχισε: «Το «Ηλιοστάσιο», στο Παγονέρι, ως κέντρο αναβίωσης δράσεων και γεύσεων που χάνονται, αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες του και να δεχτεί τον κόσμο της Δράμας και όχι μόνο, ώστε να μπορέσουμε να καταδείξουμε την γευστική ταυτότητα της περιοχής ως σημείο αναφοράς και δημιουργία ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι ο χώρος του κρασιού και ο χώρος του πολιτισμού. Αν έχει κάτι από τα πολλά που έχει σήμερα να δείξει η Δράμα, είναι σίγουρα η πολυπολιτισμικότητά της, η πολυσυλλεκτικότητα του πολιτιστικού της στοιχεία και βέβαια η γευσιγνωστική της ταυτότητα. Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που έχει κεντρικό τίτλο: Ο Πολιτισμός της Γεύσης».
Παρόντες στη συνέντευξη και οι: Δημήτρης Πάνος Κτήμα Κ. Λαζαρίδη, Νίκος Καρατζάς Κτήμα Παυλίδη, Μάκης Τσάλκος Κτήμα Οινογένεσις, Σταύρος Μανωλεσάκης Κτήμα Γέννημα Ψυχής, Κατερίνα Αστερίου από τον «Επιλήνιο», Εταιρεία διοργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων και η Αθανασία Αραμπατζή εκ μέρους της Θρακικής Εστίας Δράμας.

Η κουλτούρα του φαγητού
Ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας κάθε κοινωνίας ή κοινωνικής ομάδας είναι οι πρακτικές δράσεις των ανθρώπων της και τα νοήματα που δίνει αυτή η κοινωνία ή οι άνθρωποι συγκεκριμένων ομάδων σε αυτές τις δράσεις. Μέσα από αυτά τα νοήματα η κοινωνία, ή η κοινωνική ομάδα εξηγεί, καταλαβαίνει και ταξινομεί τον κόσμο.
Το θέμα του φαγητού, της τροφής και οι τρόποι με τους οποίους τα μέλη κάθε κοινωνίας ασχολούνται με αυτό, καθορίζουν κατά πολύ την ταυτότητα της. Έτσι, το φαγητό είναι τόσο συνυφασμένο με καθημερινές πρακτικές, ώστε οι νόμοι και τα νοήματα που το διέπουν και εκφράζονται μέσα από αυτές τις πρακτικές να θεωρούνται απολύτως αυτονόητα για τα μέλη της κοινωνίας. Η επιτέλεση αναφέρεται, μιλάει πάντα για το μέρος της κουλτούρας που έχει να κάνει με την «εμπειρία», με την «μεσολάβηση του σώματος», με την «ζωντανή παρουσία». Αρχίζουμε λοιπόν με το φαγητό σαν την βασική επιτελεστική πρακτική της καθημερινής μας ζωής ακριβώς επειδή το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστη, απλούστατη και επαναλαμβανόμενη δράση της κάθε μέρας μας που καθορίζει τόσο καθένα από εμάς, προσωπική ταυτότητα, μνήμες, οικογένεια, κοινωνική τάξη κλπ., όσο και την κάθε κοινωνία και πολιτισμό, εθνική κουζίνα, προϊόντα, τρόποι μαγειρέματος, τελετουργίες γύρω από την κατανάλωση φαγητού.
Η γεύση είναι πατρίδα… είναι μνήμη… είναι τελετουργία, διαδικασία. Όλοι οι μεσογειακοί λαοί και πολιτισμοί δραματουργούν τη ζωή τους, όλες τις εκφάνσεις της, γύρω από ένα τραπέζι. Ο Έρωτας, ο γάμος, η γέννηση, ο θάνατος μορφοποιείται και σωματοποιείται γύρω από ένα τραπέζι. Ένα χορόδραμα με πολλούς τελεστές.
Αυτή είναι η ιδιαίτερη ματιά με την οποία η γεύση, η τελετουργία, η αυθεντικότητα των υλικών καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα κάθε πολιτιστικής και ιστορικής στιγμής, κάθε στιγμής που οι πολιτισμοί εμπράγματοι πλέον αναδεικνύουν την  υλική και κοινωνική τους υπόσταση.
 Με αυτές τις σκέψεις και αυτή την αντίληψη όλοι εμείς αποφασίσαμε να βγάλουμε στην επιφάνεια και να καταδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα του φαγητού. Τον Πολιτισμό της Γεύσης… ένα μακρύ ταξίδι με άποψη και εναλλακτική αντίληψη.
Σας καλωσορίζουμε σε ένα γευστικό πανηγύρι. Σε ένα καλειδοσκόπιο πολιτιστικό.
Το Ηλιοστάσιο, Κέντρο Αναβίωσης Μορφών Ζωής και γεύσεων που χάνονται, ένας χώρος που σκεφτήκαμε να γίνει η αρχή για την αναβίωση και αναθύμηση γευστικών συνηθειών, διαδικασιών, τελετουργιών που αναγάγουν το φαγητό και όσα αυτό συνοδεύει και προσδιορίζει, σε επιτελεστικό κέντρο της καθημερινότητάς μας, ανοίγει περισσότερο τις πύλες του για να δεχτεί και να καταδείξει τον γευσιγνωστικό πολιτισμό της Θράκης.
Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (ΣΕΑΓΕ).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ