Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στο μαντρί!!!
Πουθενά δεν κατέληξαν κτηνοτρόφοι και έμποροι!
Σε θρίλερ χωρίς κατάληξη οδηγήθηκε το παζάρι!


ΕΓΙΝΕ χθες στη Δράμα για άλλη μια φορά, όπως εδώ και πολλά χρόνια, το μεγάλο παζάρι για την τελική τιμή που θα πουλήσουν για το φετινό Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι το αμνοερίφιο.
Το παζάρι στη Δράμα, είναι από τα μεγαλύτερα παζάρια που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε όλη τη χώρα. «Έτσι το βρήκαμε από τους γονείς μας και έτσι ακολουθούμε την παράδοση», λέει στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης.

Οι παραγωγοί θέλουν να δικαιωθούν!
Την τελευταία Πέμπτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, διαμορφώνεται πάντα η τελική τιμή που θα πουλήσει ο παραγωγός τα κατσικάκια και τα αρνάκια του για τον πασχαλινό οβελία. Και αυτή η διαμόρφωση τιμών, ξεκινάει πάντα από τη Δράμα, όπου γίνεται το μεγάλο παζάρεμα των παραγωγών κτηνοτρόφων με τους εμπόρους.
«Τέτοια μέρα έρχονται από όλη τη Μακεδονία μέχρι και από Αλεξανδρούπολη για να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους», μας λέει ο κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης και συνεχίζει:
«Για φέτος οι κτηνοτρόφοι είναι λίγο επιφυλακτικοί, οι έμποροι φοβούνται, ο μεν θέλει να αγοράσει φθηνά, ο δε θέλει να πουλήσει όχι σε ακριβές τιμές, αλλά λίγο να δικαιωθεί ηθικά, διότι το κοστολόγιο για τα αμνοερίφια είναι πολύ μεγάλο. Γίνονται ζημιώσεις σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο εμπόριο και στο τέλος θα καταλήξουμε στις τιμές. Οι τελικές τιμές προκύπτουν αργά μετά τις 3 το μεσημέρι συνήθως».

«Δεν είμαστε υπερβολικοί»
Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Λειβαδίτης εκφράζει το δικό του παράπονο και προβλέπει την τιμή για φέτος. «Εμείς δεν είμαστε υπερβολικοί, παρ’ ότι έχουμε ένα κοστολόγιο κατά 70% πιο αυξημένο από τις υπόλοιπες τιμές. Δεν είμαστε υπερβολικοί, ζητάμε το κατσίκι στα περσινά επίπεδα και το αρνί να ανεβεί στις τιμές του κατσικιού όπως πέρυσι στα 7,00 με 7,50 ευρώ στον παραγωγό. Στην τελική τιμή του καταναλωτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα πουληθεί από τον έμπορο στον κρεοπώλη και από τον κρεοπώλη στον καταναλωτή. Αλλά αυτό που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, όσο κι αν πουλήσει ο παραγωγός, ο καταναλωτής δυστυχώς το τρώει πάντα στην ίδια τιμή. Και με 7 ευρώ που πουλήσαμε ο καταναλωτής το έφαγε στην ίδια τιμή, και με 4 ευρώ που πουλάμε για όλο το χρόνο, πάλι το τρώει στην ίδια τιμή. Φέτος και λόγω της οικονομικής κρίσης, εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να το φάει ο καταναλωτής πιο ακριβά κι από τις προηγούμενες τιμές. Αυτό που θέλουμε εμείς και ζητάμε είναι να  μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και κρεοπώλη».

Εξέλιξη θρίλερ
Κυριολεκτικά σε θρίλερ εξελίχθηκε πάντως η χθεσινή διαβούλευση της τιμής. Μέχρι τις 4 το απόγευμα που είχαμε μιλήσει με τους παραγωγούς και με τον κ. Λειβαδίτη, οι έμποροι ζητούσαν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, μέχρι 6 και 6,5 ευρώ! Οι παραγωγοί ήταν ανένδοτοι. Το ίδιο και οι έμποροι, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί στη θέση τους.
Τελικά, από τις πεντέμισι το απόγευμα, κτηνοτρόφοι και έμποροι άρχισαν να διαλύονται, χωρίς καμιά κατάληξη. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Λειβαδίτη, μας είπε ότι η τελική τιμή για το αμνοερίφιο του Πάσχα, θα διαμορφωθεί τελικά στα μαντριά!
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ