Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Ο γνωστός συγγραφέας και μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Γιάννης Κακουλίδης, με τον γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Παναγιώτη Χαρτζηγεωργίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
«Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης»
«Δεν ανήκουμε στη χωρία των προθύμων. Για να συγκυβερνήσει κανείς, προϋποθέτει μια προγραμματική συμφωνία».

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε τη Δευτέρα ο γνωστός συγγραφέας και μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννης Κακουλίδης, ο οποίος συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος. Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση καθώς και στο 1ο Συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ. Κακουλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο».
«Η ΔΗΜ.ΑΡ. μόλις απέκτησε και την τυπική νομιμοποίησή της μετά από την εκδήλωση του Συνεδρίου της το περασμένο Σάββατο. Στα πλαίσια αυτά, ξεκίνησε μια επίσκεψη σε όλη τη χώρα για να κοινοποιήσει τις προγραμματικές αρχές και τις πολιτικές της θέσεις. Οι καιροί έχουν πέρα για πέρα τη σημασία τους, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την οποία πρέπει να μιλήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. το κόμμα που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης, του οποίου η προεδρία επιβεβαιώθηκε με το συνέδριο και πάνω απ’ όλα να διακηρύξουμε την αρχή και τη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι καταθέτει ένα πρόγραμμα εξουσίας, ένα πρόγραμμα διαχείρισης της συγκεκριμένης πολιτικής κρίσης, η οποία όπως και να το κάνουμε δεν σταματάει εδώ, και  πάνω απ’ όλα να δηλώσουμε ότι είμαστε η Αριστερά της ευθύνης. Η Αριστερά η οποία θέλει να είναι μια κυβερνώσα Αριστερά και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αντιστοιχεί, χωρίς φοβίες, χωρίς συμπλέγματα και κυρίως μακριά από ό,τι χαρακτήριζε μέχρι τώρα ιστορικά την Αριστερά, η άσκηση δηλαδή απλώς και μόνο παρεμβατικής πολιτικής, πολιτικής διαμαρτυρίας ή κινηματικής πολιτικής. Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και θέλουμε να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί για να διαχειριστούμε την κρίση».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», αν η ΔΗΜ.ΑΡ. θα συμμετείχε ως κόμμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν και άλλα κομματικά σχήματα, ο κ. Κακουλίδης σημείωσε:

«Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας, όπως αντιλαμβάνομαι και τη δύναμη που έχει η σπερμολογία ή φημολογία ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. ανήκει στη χωρία των προθύμων. Λοιπόν, σας λέω, ότι, παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε στον κυβερνητισμό, για να συγκυβερνήσει κανείς ή να συμμετάσχει σε ένα σχηματισμό αυτής της μορφής, πάνω απ’ όλα προϋποθέτει μια προγραμματική συμφωνία. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει ταχθεί κατά του Μνημονίου. Πώς θα ενταχθεί σε μία κυβέρνηση εάν η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζει το Μνημόνιο; Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτά είναι αστεία πράγματα. Εάν υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία με όποια κυβέρνηση, ας είναι και κυβέρνηση του Σαμαρά, δεν έχει να κάνει, οποιοδήποτε κόμμα εάν κληθεί να διαχειριστεί, μετά από εκλογές βεβαίως τα της χώρας, εφόσον προγραμματικά συμφωνήσει μαζί μας, τι Αριστερά της ευθύνης θα είμαστε αν λέγαμε: όχι δεν θα πάρουμε. Αλλά σε αυτή τη φάση το λέμε: όχι δεν θα πάρουμε!».

Επεκτείνοντας παραπέρα την ερώτηση κ. Κακουλίδη, να το θέσουμε και από μια άλλη πλευρά. Σε περίπτωση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εθνικής σωτηρίας, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποτελούνταν από κάποιες προσωπικότητες του τόπου. Τι θα έκανε η ΔΗΜ.ΑΡ.;

«Το θέμα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι τελείως διαφορετικό από μια συμμαχική. Και θα έλεγα από την άλλη πλευρά, ότι, δεν πήρε ποτέ ο Παπανδρέου τον Κουβέλη να του πει, βάλε το μαύρο σου κοστούμι και έλα να ορκιστείς. Αυτά όλα είναι σενάρια ούτε καν σχεδιασμοί επί χάρτου. Επιστημονικής φαντασίας. Παρά ταύτα, θα έλεγα ότι η δράση των νόμων εξαρτάται από τις συνθήκες. Οι συνθήκες όταν διαμορφωθούν στην πλήρη εικόνα τους, θα διαμορφώσουν και το πεδίο δράσης και τις αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν. Δεν ξέρω ειλικρινώς αν είναι η στιγμή ή δεν είναι».

Στην ερώτηση αν τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα λεγόμενα μικρά κόμματα, μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη φωνή, τόνισε ο κ. Κακουλίδης.
«Έχω την εντύπωση ότι η φωνή, είτε από μεγάλα είτε από μικρά κόμματα, εξαρτάται από την ένταση της επιχειρηματολογίας τους. Αν η επιχειρηματολογία είναι ισχυρή, ακόμα κι αν έχεις να κάνεις με μια ομάδα σκεπτομένων πολιτικά ανθρώπων, η δυνατότητα που έχουν να ακουστούν δυνατά, είναι συναρτημένη από τον λόγο  που εκφέρουν και μόνο από αυτόν».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη Δράμα και τα προβλήματά της, ο κ. Κακουλίδης σημείωσε ότι: «Η Δράμα είναι μία εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα και δραστήρια περιοχή της χώρας μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, και για τους λιγνίτες και για το Φαλακρό, έχουμε θέσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει, τις έχουμε φέρει στη Βουλή, και εν πάσει περιπτώσει στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης με την κοινωνία της Δράμας, είναι προγραμματισμένες ορισμένες συναντήσεις με φορείς, προκειμένου να καταγράψουμε προβλήματα τα οποία εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά την καταγραφή προβλημάτων. Τη Δράμα την υπολογίζουμε σαν μια από τις περισσότερο δημιουργικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ